Οι έρευνες του τουρκικού πλοίου Φατίχ στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ όπως μεταδίδει το cnn.gr, προκάλεσαν την αντίδραση Ελλήνων αξιωματούχων αλλά και αλλεπάλληλες δηλώσεις αξιωματούχων της Κύπρου, των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Μεγάλης Βρετανίας και βέβαια της ίδιας της Τουρκίας.
Παυλόπουλος: Ωμή παραβίαση
Ο Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε τις τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ ωμή παραβίαση από την Τουρκία του Δικαίου της Θάλασσας, όπως αυτό κωδικοποιήθηκε με τη Συνθήκη του Montego Bay το 1982. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε δηλώσεις κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, στο πλαίσιο της ετήσιας επίσκεψής τους στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή, Νικ Λαριγκάκης.
Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι «η Τουρκία έχει απέναντί της και τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί η Κύπρος είναι αναπόσπαστο μέλος και της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ και μάλιστα του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης».
Αποστολάκης: Θα υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα
Μιλώντας στο 7ο Ετήσιο Συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Ευάγγελος Αποστολάκης είπε ότι η Ελλάδα έχει καταδικάσει την απόφαση της Τουρκίας ενώ έχουν αντιδράσει οι ΗΠΑ, ΕΕ, Αίγυπτος, Γαλλία και Ισραήλ. «Επικροτούμε την ψύχραιμη στάση της Κύπρου, παραμένουμε σε συντονισμό με την κυπριακή δημοκρατία και τους στρατηγικούς εταίρους της προετοιμάζοντας τις επόμενες ενέργειες και υποστηρίζουμε την Κύπρο σε όλες τις ενέργειες», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Ο κ. Αποστολάκης υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι πόλος σταθερότητας και συμβάλει στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονιάς και αμοιβαίας εμπιστοσύνης». Τόνισε, τέλος, ότι η χώρα θα υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντά της.
Κατρούγκαλος: Απομονώνεται η Τουρκία
Από τη μεριά του, ο Γιώργος Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική παράνομη δράση στην ΑΟΖ της Κύπρου οδηγεί τη γείτονα στην απομόνωση. Μιλώντας στο 4ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας, ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να μην παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποστεί από περαιτέρω παράνομες ενέργειες. Υπενθύμισε επίσης την πρόσφατη τοποθέτηση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φ. Μογκερίνι, ότι η ΕΕ θα απαντήσει με τον ενδεδειγμένο τρόπο και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ακόμα ότι η Ελλάδα ασκεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με γνώμονα την εδραίωση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της συνεργασίας στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, έχει συγκροτήσει σειρά τριμερών σχημάτων συνεργασίας που έχουν ως πυρήνα την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ προωθεί ευρύτερα και τη συνδεσιμότητα της περιοχής. Στην παρούσα συγκυρία εξόδου από την κρίση, πρόσθεσε, η Ελλάδα θα συνεχίσει να δρα ως πυλώνας σταθερότητας.