Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

Αντιδράσεις από την Σερβία για την αναφορά του Ν.Τέσλα ως Κροάτη

Το σερβικό Υπουργείο Πολιτισμού αντέδρασε έντονα  στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε σε έναν από τους ιστότοπούς της τον διάσημο επιστήμονα Νικόλα Τέσλα ως Κροάτη κι αποδοκίμασε την «πλαστογράφηση».

Ο Νίκολα Τέσλα, ένας Σέρβος της Κροατίας, που γεννήθηκε το 1856 στο χωριό Σμιλγιάνε στη δυτική Κροατία, η οποία τότε αποτελούσε τμήμα της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, είναι γνωστός για τον σημαίνοντα ρόλο που διαδραμάτισε στην ανάπτυξη και την επιβολή του εναλλασσόμενου ρεύματος για τη μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το Βελιγράδι, η ΕΕ παρουσίασε την Τέσλα ως «διάσημο Κροάτη» στον ιστότοπό της: https://europa.eu/learning-corner/the-eu-whats-it-all-about_en).

Ο επιστήμονας παρουσιάζεται ως «Νίκολα Τέσλα διάσημος Κροάτης» σε αυτήν την ιστοσελίδα που απευθύνεται σε παιδιά και η οποία παρουσιάζει τις χώρες μέλη της ΕΕ.

«Είναι ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι ο ιός των παραποιημένων πληροφοριών βρήκε θέση σε μια επίσημη διαδικτυακή σελίδα της ΕΕ», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Πολιτισμού της Σερβίας Βλάνταν Βουκοσαβλιέβιτς.

Ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα «ότι αυτό το ανάρμοστο σφάλμα θα διορθωθεί χωρίς καθυστέρηση» και αξίωσε να εκφρασθεί «μία συγγνώμη προς τον σερβικό λαό».

Η καταγωγή του Νίκολα Τέσλα και η εθνικότητά του αποτελούν συχνό αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Ζάγκρεμπ και το Βελιγράδι, πρώην δημοκρατιών της κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας, οι οποίες διατηρούν τεταμένες σχέσεις.

Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κροατίας είχε πυροδοτήσει την εμφύλια σύρραξη (1991-95) μεταξύ των Σερβοκροατών αυτονομιστών, που υποστηρίζονταν από το Βελιγράδι και των κροατικών δυνάμεων, που άφησε πίσω της 20.000 νεκρούς.

Το Ζάγκρεμπ αν και ποτέ δεν αρνήθηκε επίσημα τη σερβική καταγωγή του εμβληματικού επιστήμονα, επιμένει όμως να τονίζει το γεγονός ότι γεννήθηκε στην Κροατία.

Ο Νίκολα Τέσλα πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι το θάνατό του το 1943 κι είχε αποκτήσει την αμερικανική υπηκοότητα.

Η τέφρα του σήμερα φυλάσσεται στο Βελιγράδι σε ένα Μουσείο που είναι αφιερωμένο σε αυτόν και το έργο του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα