Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Αντιδράσεις δικηγόρων για τις αλλαγές στους νέους Ποινικούς Κώδικες και στα Χανιά

«Αντιφατικές», «εκτός λογικής», «απαράδεκτες» αλλά και «ακραία τιμωρητικές» χαρακτηρίζουν, μεταξύ άλλων, νομικοί τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες που ψηφίστηκαν προχθές, ενώ κάνουν λόγο και για «ποιοτική υποβάθμιση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης».

Oι τροποποιήσεις στους Ποινικούς Κώδικες που προώθησε η κυβέρνηση βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας με θέμα “Νέοι Ποινικοί Κώδικες: Πανάκεια ή Οπισθοδρόμηση;” που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

«Οι αλλαγές που ψηφίστηκαν δεν έχουν δογματική συνέπεια, είναι αντιφατικές εντελώς και είναι ακραία τιμωρητικές. Για παράδειγμα για ένα εξ αμελείας, για ένα τροχαίο, μπορεί να φυλακιστείς, ακόμα και για πλημμελήματα!», υπογράμμισε, μιλώντας στα “Χ.ν.” ο δικηγόρος και διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θρασύβουλος Κονταξής κι έκανε λόγο για «απαράδεκτο νομοσχέδιο» και «παραληρηματικές» παρεμβάσεις.
Τόνισε ακόμα ότι μέσα από τις τροποποιήσεις επέρχονται δομικές αλλαγές στη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης, σημειώνοντας σχετικά ότι η πλειονότητα πλέον των υποθέσεων θα εξετάζονται από Μονομελή Δικαστήρια υπονομεύοντας έτσι την αξιοπιστία της διαδικασίας: «Σκεφτείτε μόνο ότι όταν ιδρύθηκε η Σχολή Δικαστών το 35%, την πρώτη και τη δεύτερη χρονιά, είχαν κοπεί για έκπτωση της ψυχολογικής τους υγείας. Οπότε αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει η τύχη ενός πολίτη να είναι στα χέρια ενός μόνο ανθρώπου!», ανέφερε, ενώ επέκρινε και τον περιορισμό των μαρτύρων.
Ερωτηθείς πώς θα έπρεπε να κινηθεί η Πολιτεία ο κ. Κονταξής σημείωσε ότι από τις αλλαγές απουσιάζει η στόχευση: «Θα έπρεπε να αποφασίσει η Πολιτεία τι θέλει να κάνει. Έχει για παράδειγμα αύξηση ενδοοικογενειακής βίας; Να αλλάξει τις ποινές εκεί. Θέλει να σωφρονίσει, να κάνει αλλαγές σε αυτό το πεδίο. Βλέπει ότι οι εξοντωτικές ποινές απέτυχαν στα ναρκωτικά, όπως έγινε και στην Κολομβία; Θα πρέπει να κάνει κάτι άλλο. Ζητάμε δηλαδή την εφαρμογή της απλής λογικής, ενώ εδώ με αυτό που έγινε “ξεφεύγουμε” κατά το κοινώς λεγόμενο».

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ο δικηγόρος Χανίων Γιώργος Φραντζεσκάκης μιλώντας στα “Χ.ν.” καυτηρίασε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε: «Το προβληματικό αρχίζει από το γεγονός ότι δεν υπήρξε μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία όπως συνηθίζεται αποτελείται από καθηγητές πανεπιστημίου, εισαγγελείς, δικηγόρους, δικαστές κ.λπ. Αυτό δεν υπήρξε με ό,τι αυτό συνεπάγεται», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας: «Ένα δεύτερο ζήτημα είναι η αυστηροποίηση των ποινών η οποία υπακούει σε μια επικοινωνιακή πολιτική περί δήθεν αναγκαιότητας αυστηροποίησης των ποινών. Αυτό, όμως, παραβλέπει το γεγονός ότι η έκτιση των ποινών είναι ένα ζήτημα εξατομικευμένο διότι προσβλέπει στον σωφρονισμό και την κοινωνική επανένταξη του δράστη. Το παρόν νομοσχέδιο τα παραβλέπει όλα αυτά όχι μόνο γιατί αυστηροποιεί τις ποινές αλλά αυστηροποιεί και τις προϋποθέσεις της υφ’ όρων απόλυσης δηλαδή της πρόωρης αποφυλάκισης».
Ο κ. Φραντζεσκάκης έκανε επίσης λόγο για «ποιοτική υποβάθμιση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης» διότι, όπως εξήγησε, «η πλειονότητα των εγκλημάτων θα δικάζεται πλέον από μονομελείς συνθέσεις είτε σε επίπεδο Πλημμελειοδικείου είτε σε επίπεδο Εφετείου με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, ενώ οι καταθέσεις των μαρτύρων θα διαβάζονται με συνέπεια να μην έχουμε μια ζωντανή διαδικασία όπως την ξέρουμε μέχρι τώρα γεγονός που έρχεται σε αντίθεση και με τα υπερασπιστικά δικαιώματα του κατηγορουμένου αλλά και δεν θα βοηθήσει στην ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας η οποία είναι το αντικείμενο της ποινικής δίκης».

«ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΜΕ»
Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Γιάννης Λιονάκης, μιλώντας στα “Χ.ν.”, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί από αρμόδιους – εμπλεκόμενους φορείς στην απονομή δικαιοσύνης αγνοήθηκαν από την Πολιτεία: «Είχαμε εκφράσει επανειλημμένως τις παρατηρήσεις μας –για να μην πω αντιδράσεις– σε κάποια σημεία που θεωρούμε σημαντικά. Ωστόσο, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε παρά τις αντιδράσεις ακαδημαϊκών, φορέων, δικηγορικών συλλόγων, δικαστών κ.ά.», τόνισε σχετικά, ενώ υπογράμμισε ότι το αίσθημα ατιμωρησίας που μπορεί να νιώθει ένα μέρος της κοινωνίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πηγαίνοντας στο άλλο άκρο και εφαρμόζοντας οριζόντιες ποινές σε άνισες καταστάσεις και διαφορετικές περιπτώσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα