Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Αντιδράσεις για αποφυλάκιση παιδεραστή στο Ρέθυμνο

Ενοχλημένη και οργισμένη η τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου με την απόφαση αποφυλάκισης του 56χρονου προπονητή μπάσκετ που είχε καταδικασθεί σε 401 χρόνια φυλάκισης για ασέλγεια σε 36 παιδιά αθλητές που προπονούσε.

Την ίδια ώρα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου προσανατολίζεται στο να ασκηθεί έφεση από τον Εισαγγελέα Εφετών, καθώς και σε αναφορά προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Οι αντιδράσεις που υπάρχουν τόσο από την κοινωνία του Ρεθύμνου όσο και η διατυπωμένη έκπληξη και οργή από την πλευρά των οικογενειών των θυμάτων, εξηγούνται στα “Χανιώτικα Νέα” από τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Ρεθύμνου Ευάγγελο Μουντριανάκη ο οποίος υπενθυμίζει ότι η δικαιοσύνη, επέβαλε μία ποινή στο συγκεκριμένο εγκληματία, όμοια της οποίας, δεν έχει επιβληθεί ποτέ στα δικαστικά χρονικά και φυσικά αφορούν στις αποτρόπαιες πράξεις και εγκλήματα κατά ανηλίκων. «Του επέβαλε 401 χρόνια κάθειρξης και σύμφωνα με το νόμο, κατά συγχώνευση τα χρόνια έγιναν 220. Αυτή την ποινή επέβαλε το δικαστήριο και ως εκ τούτου ο συγκεκριμένος, θα έπρεπε να βρίσκεται μέσα στις φυλακές για 25 χρόνια». Υπάρχουν όμως ρυθμίσεις από τη νομοθεσία -και καλώς υπάρχουν αναφέρει ο κ Μουντριανάκης- που δεν μπορούν όμως να εξειδικευτούν για τον κάθε έναν που εκτίει ποινή ξεχωριστά, διότι τότε όπως λέει, δεν θα ήταν ο νόμος, νόμος. «Υπάρχουν ευνοϊκές διατάξεις για την αποφυλάκιση ή αλλιώς για την απόλυση από τα σωφρονιστικά καταστήματα. Ο συγκεκριμένος εγκληματίας έκανε χρήση των ευεργετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα έχοντας εκτίσει τα 2/5 της ποινής και συν τα μεροκάματα που του υπολογίστηκαν, ζήτησε να απολυθεί από τις φυλακές με περιοριστικούς όρους».
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου εξηγεί ότι ο χαρακτήρας των φυλακών, είναι να διαφυλάξει την κοινωνία από δυναμικές απειλές με την κράτηση των καταδικασθέντων εγκληματιών. Από την άλλη όμως πλευρά οι ποινές -όπως τονίζει- λειτουργούν σωφρονιστικά. «Υπάρχει όμως μία ακόμη παράμετρος, η έκτιση της ποινής λειτουργεί και αποτρεπτικά για τους πολίτες. Όταν δηλαδή ο πολίτης βλέπει ότι κάποιος έχει καταδικαστεί με 25 χρόνια κάθειρξης και παραμένει έγκλειστος 20 χρόνια ή 18 αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για κάποιον εν δυνάμει εγκληματία. Όταν όμως βλέπουνε ότι κάποιος καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξης και βγαίνει έξω, αποφυλακίζεται στο 8,5 χρόνια, τότε αυτή η αποτρεπτική λειτουργία της ποινής, δεν έχει καμία αξία», λέει ο κ. Μουντριανάκης επισημαίνοντας ότι: «Αυτή η κατάληξη για το συγκεκριμένο άνθρωπο το συγκεκριμένο εγκληματία, έχει δημιουργήσει οργή στην τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου και όχι μόνο, έχει γεμίσει τους πολίτες με συναισθήματα αγανάκτησης. Όχι όμως για τη δικαιοσύνη οργή, αλλά για τη σωφρονιστική μεταχείριση του συγκεκριμένου προσώπου, υπό την έννοια ότι, αυτής της κατηγορίας οι εγκληματίες δεν είναι άρρωστοι, είναι διεστραμμένοι κατά την άποψή μου».
Συγκεκριμένα, «…ο καταδικασθείς προπονητής που με τις πράξεις και τα εγκλήματα του, συγκλόνισε τη χώρα και άφησε άφωνη την τοπική κοινωνία», όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, «…είναι πέρα των άλλων και αμετανόητος, αφού έχει διακηρύξει ότι η δράση του και ό,τι συνέβη δεν ήταν δικό του πταίσμα. Έριξε τις ευθύνες στα ανήλικα θύματα του, είπε, ότι όλα ήταν ένα παιχνίδι, προσπαθώντας να νομιμοποιήσει τις αισχρότητες του, τα εγκλήματα που διέπραξε, ρίχνοντας ευθύνες στα ανήλικα θύματα του. Αυτό είναι το απερίγραπτο της όλης υπόθεσης». Υπάρχει δυνατότητα, αναφέρει μιλώντας στα Χανιώτικα Νέα ο κ. Μουντριανάκης, κατά της απόφασης της απόλυσης με περιοριστικούς όρους, να ασκηθεί έφεση από τον Εισαγγελέα Εφετών. «Εμείς προσανατολιζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και ως Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου, προσανατολιζόμαστε παράλληλα προς μία αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να διερευνήσει το πώς, το γιατί και το δια ταύτα της συγκεκριμένης απόλυσης από τις φυλακές, του συγκεκριμένου προσώπου».
Τόσο ο κ. Μουντριανάκης ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου όσο και πολλοί συνάδελφοι του δικηγόροι όπως είπε: «…είμαστε της άποψης ότι χρειάζεται να εκσυγχρονιστεί ο σωφρονιστικός κώδικας, υπό την έννοια ότι για ειδικές κατηγορίες εγκληματιών, οι οποίες κοινωνικά και στο πλαίσιο της αντεγκληματικής πολιτικής έχουν μία ιδιαίτερη απαξία, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προϋποθέσεις αυξημένων απαιτήσεων. Δηλαδή, να έχουν λόγο οι ειδικοί στις όποιες αποφάσεις, μεταξύ αυτών να εκφέρουν άποψη, κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτός ο άνθρωπος έχει σωφρονισθεί ή όχι. Διότι αν δεν έχει σωφρονισθεί, το να απολυθεί από τις φυλακές, να αποφυλακισθεί, είναι κοινωνική απειλή για την κοινωνία». Σχετικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν για την αποφυλάκιση των προπονητή μπάσκετ είπε πως: «Εμείς στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία και λέμε στους πολίτες πως έχουν δίκιο να αγανακτούν και να οργίζονται. Ενοχλεί επίσης το γεγονός ότι ο άνθρωπος αυτός, χωρίς να έχει μεταμεληθεί είχε το επιπρόσθετο θράσος, να ασκήσει τα δικαιώματα που του παρέχει ο νόμος προκειμένου να αποφυλακιστεί. Δεν θα ρίξω την ευθύνη σε καμία περίπτωση στο έργο των Συμβουλίων Πλημμελειοδικών και στους δικαστές, υπό την έννοια ότι, υπάρχει η τυπική διατύπωση του νόμου ο οποίος εφαρμόζεται χωρίς εξειδικεύσεις σε πρόσωπα.
Τούτο όμως δρα σχεδόν μηχανιστικά και σε αυτή την περίπτωση, πάντα υπάρχουν κάποια όρια, τα οποία είναι καλό να διευρύνονται για την προστασία της κοινωνίας με βάση τα κοινωνικά αντανακλαστικά».

 

Παρέμβαση Αρείου Πάγου
Εν τω μεταξύ, όπως γράφει η ρεθεμνιώτικη εφημερίδα “Κρητική Επιθεώρηση”, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας ζήτησε τη διαβίβαση της δικογραφίας της υπόθεσης αλλά και του βουλεύματος που άνοιξε την πόρτα της φυλακής στον κατηγορούμενο προκειμένου να διαπιστωθεί αν χωρεί άσκηση ένδικου μέσου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα