“Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά – μη κρατικά Πανεπιστήμια” ζητά μέσω σχετικής ανακοίνωσης η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης, θέμα το οποίο καταθέτει προς συζήτηση για το περιφερειακό συμβούλιο.
Συγκεκριμένα, αναφέρει:
«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια μετατρέπει την Ανώτατη Εκπαίδευση σε πανεπιστημιακή αγορά πτυχίων και υψώνει νέα άδικα τείχη στον λαό και στη μόρφωση της νεολαίας. Το ποιος θα καταφέρνει να σπουδάσει θα κρίνεται ακόμα περισσότερο από την τσέπη κάθε οικογένειας.
Ειδικότερα, τα ιδιωτικά – μη κρατικά Πανεπιστήμια, αν περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης για την εμφάνισή τους στην Ελλάδα, θα σηματοδοτήσουν την πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση ανάλογα με το «πορτοφόλι» της οικογένειας. Όταν ήδη οι λαϊκές οικογένειες, οι μαθητές, έρχονται αντιμέτωποι με ένα πανάκριβο σχολείο, που μετράει τις ανάγκες των παιδιών σαν κόστος, που είναι ένας ατέλειωτος εξεταστικός μαραθώνιος, γεμάτο άδικους «κόφτες», είναι πρόκληση κάποιοι να εισέρχονται σε Πανεπιστήμια, τελικά, με τα «αυστηρά κριτήρια» της τσέπης τους.
Θα σηματοδοτήσουν το χτύπημα της αξίας του πτυχίου του δημόσιου Πανεπιστημίου, που ειδικά τα περιφερειακά Ιδρύματα θα συρρικνωθούν κι άλλο. Θα σηματοδοτήσουν τη δημιουργία μιας τεράστιας αγοράς που θα πωλούνται και θα αγοράζονται τίτλοι σπουδών πολλαπλών ταχυτήτων και επιπέδων, που θα ανοιγοκλείνουν τμήματα και προγράμματα σπουδών ανάλογα με τη βιωσιμότητά τους.
Σε αυτήν την αγορά, θα ενταθεί παραπέρα η επιχειρηματική – κερδοσκοπική λειτουργία και των δημόσιων Πανεπιστημίων. Το δημόσιο Πανεπιστήμιο για να «ανταγωνιστεί» τα ιδιωτικά θα γίνεται όλο και πιο ακριβό για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, όλο και πιο φθηνό για το κράτος, θα στρέφεται στους τομείς και τις λειτουργίες του που φέρνουν έσοδα, απαξιώνοντας τελείως τις όποιες παροχές υπήρχαν μέχρι σήμερα. Θα είναι πλήρως εγκλωβισμένο και εξαρτημένο από την αναζήτηση χρηματοδότησης για να είναι βιώσιμο, κερδοφόρο (κι ας μην ονομάζεται κερδοσκοπικό). Η όποια «ακαδημαϊκή ελευθερία» θα υποτάσσεται στους διάφορους επενδυτές και χορηγούς. Άλλωστε, η συνειδητή υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ και ο περιορισμός των εισακτέων είναι προϋπόθεση για να αυξάνεται η πελατεία στα ιδιωτικά.
Οι μόνοι κερδισμένοι από το νομοσχέδιο είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την Παιδεία και οι εργοδότες που θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο επιστημονικό εργατικό δυναμικό.
Μετά απ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα ωφεληθούν τα δημόσια πανεπιστήμια και θα αναβαθμιστούν μέσω του ανταγωνισμού που θα αυξηθεί με τα ξένα παραρτήματα. Και ρωτάμε: Αναβαθμίστηκαν τα δημόσια σχολεία ή νοσοκομεία επειδή υπάρχουν ιδιωτικά; Αναβαθμίστηκε ο ελληνικός σιδηρόδρομος μέσα από την «απελευθέρωση της αγοράς» ή οδήγησε σε εγκλήματα, όπως στα Τέμπη; Αναβαθμίστηκαν τα δημόσια ΑΕΙ από τα 36 αναγνωρισμένα ιδιωτικά κολέγια; Επίσης, χώρες με ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Βρετανία, έχουν χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Στην Κύπρο, μπήκαν δίδακτρα και στα δημόσια Πανεπιστήμια και ενώ ιδρύθηκαν τα ιδιωτικά έχει πάνω από 10.000 φοιτητές στην Ελλάδα.
Αν η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει τη φυγή φοιτητών στο εξωτερικό, γιατί δεν αυξάνει τους εισακτέους στα δημόσια πανεπιστήμια με βάση τις αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες για επιστημονικό δυναμικό; Γιατί έβαλε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και σχεδιάζει νέους «κόφτες» προς την Ανώτατη Εκπαίδευση, με το Εθνικό Απολυτήριο; Γιατί δεν επιτρέπει στα παιδιά που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις να κατοχυρώνουν βαθμολογίες και να ξαναδίνουν εξετάσεις για δεύτερη και τρίτη χρονιά σε λιγότερα μαθήματα;
Βέβαια, γι’ αυτή την αντιδραστική τομή για τα ιδιωτικά – μη κρατικά Πανεπιστήμια, η κυβέρνηση αξιοποιεί τα «ήξεις αφήξεις» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που επί της ουσίας συμφωνούν.
Ωστόσο, τα σχέδια της κυβέρνησης συναντούν τη μαζική αντίσταση, την άρνηση της πλειοψηφίας φοιτητών, Πανεπιστημιακών κι εργαζομένων στα πανεπιστήμια καθώς και των μαθητών, που, σήμερα, ειδικά αυτοί της Β’ και Γ’ Λυκείου δίνουν αγώνα για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια, με το υστέρημα της λαϊκής οικογένειας, για ν’ αντικρίσουν μια υποβαθμισμένη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Ήδη ο πανελλαδικός συντονισμός 126 Φοιτητικών Συλλόγων έστειλε ηχηρό μήνυμα ότι οι φοιτητές δε θα ανεχτούν τη διάλυση των πτυχίων, των επαγγελματικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων, την υποβάθμιση των σπουδών τους. Ήδη δεκάδες Συντονιστικές Επιτροπές μαθητών σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για να μην επιτρέψουν να γίνει η αδικία νόμος, για να μην περάσουν τα νέα εμπόδια στο μέλλον τους.
Προτείνουμε, με βάση τα παραπάνω, το περιφερειακό συμβούλιο να στηρίξει τα αιτήματα των Φοιτητικών Συλλόγων, των Συλλόγων των Εκπαιδευτικών, των μαθητών, του εργατικού – λαϊκού κινήματος και να υιοθετήσει το παρακάτω ψήφισμα :
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για ιδιωτικά – μη κρατικά πανεπιστήμια.
Απαιτούμε:
Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές.
Όχι στην κατάργηση του άρθρου 16 – όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Παιδεία.
Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.
Πτυχία με αξία – μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος.
Δουλειά για όλους – δουλειά με δικαιώματα».
Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Την αντίδρασή της στο επικείμενο νομοσχέδιο εκφράζει κι η Ένωση γονέων και κηδεμόνων του δήμου Χανίων, ζητώντας παράλληλα να δοθούν λύσεις στο πρόβλημα της σχολικής στέγης στα Χανιά.
Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
«Τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στην βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών-ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
Ένα νομοσχέδιο που δεν λύνει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης, που ταλανίζουν χρόνια χιλιάδες μαθητές και εμάς τους γονείς τους.
Δεν λύνει το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης, των ελλείψεων σε προσωπικό, της ανεπάρκειας των υποδομών και ένα σωρό άλλες δυσκολίες που έρχονται αντιμέτωποι παιδιά και γονείς μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Το επιχείρημα της κυβέρνησης και όσων συμφωνούν μαζί της, ότι τάχα η ίδρυση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα αναβαθμίση τα δημόσια είναι έωλο. Δυστυχώς έχουμε πικρή πείρα.
Η ύπαρξη ιδιωτικών νοσοκομείων δεν έχει αναβαθμίσει τα δημόσια. Αντιθέτως παρακολουθούμε το δημόσιο σύστημα υγείας να καταρρέει. Έχουμε φτάσει στο 2024 και ζούμε σε ένα νομό που παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του λιγοστού προσωπικού, ο χρόνος αναμονής στα ΤΕΠ στα Χανιά φτάνει και τις 7 ώρες. Στον νομό μας δεν υπάρχει παιδοψυχίατρος και πλέον δεν υπάρχει παιδοχειρούργος, με τις οικογένειές μας να αναγκάζονται είτε να πηγαίνουν στο Ηράκλειο είτε στον ιδιωτικό τομέα.
Το ξεπούλημα των σιδηροδρόμων δεν οδήγησε σε σύγχρονες ασφαλείς μεταφορές. Αντιθέτως είδαμε να κόβεται βίαια το νήμα της ζωής δεκάδων νέων παιδιών στο έγκλημα στα Τέμπη.
Η ύπαρξη ιδιωτικών σχολείων τόσα χρόνια δεν έχει οδηγήσει στην αναβάιμιση των σπουδών στα δημόσια, στην πλήρη και έγκαιρη στελέχωσή τους, στην ανέγερση νέων σύγχρονων σχολικών κτιρίων και υποδομών. Το ζούμε αυτές τις μέρες στην πόλη μας με την προσπάθεια να κλείσει ένα ΓΕΛ για να μετατραπεί σε Πειραματικό και δικαίως η εκπαιδευτική κοινότητα αγανακτεί.
Αυτό που το νέο νομοσχέδιο θα πετύχει είναι να μεγαλώσει την στρατιά των ανέργων, να ενισχυθεί η εμπορευματοποίηση της παιδείας!
Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση θα εξαρτάται ακόμα περισσότερο από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας, ενώ κάποιοι λίγοι, που αντέχει η τσέπη τους, θα αγοράζουν πτυχία εύκολα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο.
Κερδισμένοι από αυτό σίγουρα δεν είναι η παρεχόμενη γνώση, οι χιλιάδες μαθητές και οι οικογένειές τους που δίνουν καθημερινό αγώνα για να πετύχουν στις πανελλήνιες (τράπεζα θεμάτων, Ε.Β.Ε.).
Για εμάς πρόοδος είναι η ενίσχυση και η αναβάθμιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας!
Αναχρονισμός είναι να σπουδάζει όποιος έχει χρήματα και οι υπόλοιποι ότι περισσεύει!
Εμείς οι γονείς ενώνουμε τη φωνή μας με τους φοιτητές, τους μαθητές, τους πανεπιστημιακούς, τους εκπαιδευτικούς μας σε όλη τη χώρα για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης!
ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ!
Απαιτούμε να μην κλείσει-καταργηθεί κανένα ΓΕΛ της πόλης μας προκειμένου να μετατραπεί σε Πειραματικό.
Να δοθούν άμεσες λύσεις στο τεράστιο ζήτημα της έλλειψης σχολικής στέγης στα Χανιά.
Καλούμε όλους τους συλλόγους γονέων να πάρουν αποφάσεις και μαζί με τα παιδιά μας να συμμετέχουμε μαζικά την Πέμπτη 11/1/2024 στις 11π.μ. στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς!».
ΤΟ ΣΕΚ ΧΑΝΙΩΝ
Στο αυριανό συλλαλητήριο καλεί το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Χανίων, το οποίο αντιδρά κι εκείνο με τη σειρά του στην ίδρυση όπως αναφέρει ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα.
Στην σχετική ανακοίνωση, επισημαίνει:
«H κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρνει νομοσχέδιο με τον τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», το οποίο επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, παρακάμπτοντας το άρθρο 16 του συντάγματος. Η νέα αυτή αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι μια τεράστια επίθεση στη Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση. Το φοιτητικό κίνημα με καταλήψεις και οι εργαζόμενοι της εκπαίδευσης με απεργίες πρέπει να μπούμε μπροστά σε αυτή τη μάχη και να μην αφήσουμε το νομοσχέδιο να κατατεθεί.
Το νέο Ν/Σ από τη μία φέρνει την ίδρυση «μη κρατικών», ιδιωτικών δηλαδή πανεπιστημίων, από την άλλη πιέζει τα δημόσια πανεπιστήμια να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η πίεση αυτή θα φέρει συρρίκνωση στη δημόσια εκπαίδευση με κλεισίματα και συγχωνεύσεις σχολών που είναι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης για το 2024. Ταυτόχρονα χτυπάνε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα με πτυχία πολλών ταχυτήτων για το ίδιο γνωστικό αντικείμενο και φέρνουν ακόμα μεγαλύτερη επισφάλεια στην αγορά εργασίας με ένα συνεχές κυνήγι προσόντων και εξειδικεύσεων, από φοιτητές-πελάτες.
«Πανεπιστήμιο επιχείρηση», δηλαδή, θα είναι το μοντέλο της δημόσιας εκπαίδευσης και όσα πανεπιστήμια δεν το ακολουθούν θα κλείνουν. Το μοντέλο περιλαμβάνει τσάμπα έρευνα για τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, μεταπτυχιακά με πληρωμή, εργολάβους που βγάζουν εκατομμύρια, την ιδιωτικοποίηση μέσω ΣΔΙΤ της σίτισης και στέγασης. Αυτό εννοεί ο Μητσοτάκης ότι θα στηρίξει το δημόσιο πανεπιστήμιο δίνοντας χρηματοδότηση μόνο για αυτές τις διαδικασίες.
Άλλωστε στην πιο πρόσφατη ευκαιρία που είχε η κυβέρνηση με την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2024 έδωσε ψίχουλα, δίνοντας ακόμα περισσότερα δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς. Από τη μία δηλαδή δισεκατομμύρια για την εμπλοκή σε πολέμους από την Ουκρανία μέχρι την στήριξη του κράτους τρομοκράτη του Ισραήλ από την άλλη διάλυση και ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
Είναι η συνέχεια των νομοσχεδίων που έφερε η κυβέρνηση για την ισοτίμηση των πτυχίων των ΑΕΙ με τα ιδιωτικά κολέγια αλλά και τις διατάξεις που έφεραν ταξικούς αποκλεισμούς όπως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που αφήνει κάθε χρόνο χιλιάδες εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όλο και περισσότεροι θα πετιούνται έξω από το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και στα ιδιωτικά θα μπορούν να πάνε όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα.
Αλλά αυτή η επίθεση δεν είναι καινούρια. Είναι συνέχεια προηγούμενων επιθέσεων με αποκορύφωμα την προσπάθεια για κατάργηση του άρθρου 16 το 2006-2007. Η προσπάθεια αυτή ξεσήκωσε ένα τεράστιο κύμα καταλήψεων διαρκείας και διαδηλώσεων που έφτασαν να τσακίσουν αυτά τα σχέδια της δεξιάς του Καραμανλή. Αυτήν την εμπειρία έχει η κυβέρνηση και για αυτό δεν περνάει σε συνταγματική αναθεώρηση αλλά φέρνει αυτό το ν/σ σε ψήφιση όσο πιο γρήγορα μπορεί, για να περιορίσει τις αντιστάσεις.
Δεν θα τους περάσει! Έχουμε τη δύναμη να τους τσακίσουμε και να διεκδικήσουμε ένα πανεπιστήμιο που θα είναι πραγματικά δημόσιο και δωρεάν, προσβάσιμο σε όλους και όλες, που θα παράγει γνώση και έρευνα για τις ανάγκες όλης της κοινωνίας και όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών . Οργανώνουμε σε κάθε σχολή γενικές συνελεύσεις και αποφασίζουμε καταλήψεις. Αυτός είναι ο δρόμος για να τους σταματήσουμε. Με ζωντανές και λειτουργικές καταλήψεις διαρκείας, με εκδηλώσεις εντός και εκτός σχολών, με συντονισμό και κοινή δράση με το εργατικό κίνημα. Έτσι θα μπορέσουμε να σταματήσουμε την κατάθεση αυτού του ν/σ και η νίκη αυτή να γίνει αφετηρία για το ξήλωμα της κυβέρνησης της κυβέρνησης που ιδιωτικοποιεί την παιδεία, την υγεία, μέχρι το νερό και την ενέργεια, στηρίζει δολοφόνους σαν τον Νετανιάχου όταν δεν δολοφονεί η ίδια, όπως στα Τέμπη και στην Πύλο. Μπορούμε να νικήσουμε!».