» Με αφορμή ατύχημα με βυτιοφόρο χθες το πρωί
Τη λήψη άμεσων μέτρων ζητούν κάτοικοι της περιοχής του Αγίου Ονουφρίου καθώς, όπως τονίζουν, βιώνουν καθημερινά τον κίνδυνο από τη διέλευση φορτωμένων με καύσιμα βυτιοφόρων που έρχονται από τις εγκαταστάσεις των δεξαμενών.
Το πρόβλημα ήρθε ξανά χθες στην επικαιρότητα, όταν, γύρω στις 11.30 το πρωί, στην κεντρική οδό του Αγίου Ονουφρίου -στο ύψος της οδού Πύργου- ένα διερχόμενο βυτιοφόρο παρουσίασε σοβαρή μηχανική βλάβη με συνέπεια να σκεπαστεί η περιοχή με πυκνούς καπνούς και να αναστατωθούν οι κάτοικοί της.
«Το βυτιοφόρο όπως ανέβαινε από
τις δεξαμενές καυσίμων προς τα Κουνουπιδιανά έπαθε μηχανική ζημιά, έγινε μια μικρή έκρηξη και γέμισε η περιοχή καπνούς με συνέπεια να πανικοβληθούν οι άνθρωποι», ανέφερε, μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο δημοτικός σύμβουλος Χανίων Δημήτρης Παπαδάκης και πρόσθεσε ότι άμεσα ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική, η οποία κατέφθασε με ισχυρές δυνάμεις.
Το πρόβλημα, όπως προέκυψε, προήλθε όταν μια “τουρμπίνα” στον κινητήρα του βυτιοφόρου έσκασε με συνέπεια να ακουστεί ένας ισχυρός θόρυβος και να βγουν πυκνοί καπνοί.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ
Συνεχίζοντας ο κ. Παπαδάκης τόνισε ότι τόσο η πρώην Κοινότητα Κουνουπιδιανών και ο πρώην Δήμος Ακρωτηρίου όσο και ο Δήμος Χανίων έχουν ζητήσει να απομακρυνθούν οι δεξαμενές καυσίμων από την περιοχή, ενώ ανάλογη είναι και η θέση κατοίκων της περιοχής. «Οι δεξαμενές καυσίμων πρέπει να μετεγκατασταθούν. Είναι πάγια θέση μας και είναι πλέον επιβεβλημένο από την κοινωνία η οποία υφίσταται αυτές τις συνέπειες. Οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και ό,τι εκσυγχρονισμό και να κάνουν οι εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ε.Ε., πάντα θα υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες. Πρέπει επιτέλους να μας ακούσουν και να ακούσουν την κοινωνία», σχολίασε ο κ. Παπαδάκης, ενώ η κάτοικος της περιοχής Αγγελική Μαυρεδάκη ανέφερε για το συμβάν: «Ακουσα έναν δυνατό θόρυβο, μετά είδαμε καπνούς και η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική. Η αδερφή μου φώναζε να φύγουμε από το σπίτι γιατί έχει αρπάξει ένα βυτιοφόρο. Παρότι είχα εγχειρηθεί την Παρασκευή, κατέβηκα τη σκάλα άρον – άρον. Λίγο μετά μας είπαν ότι “έσκασε η τουρμπίνα” και δεν ήταν φωτιά».
Συνεχίζοντας η κα Μαυρεδάκη υπογράμμισε ότι το πρόβλημα που υπάρχει εντοπίζεται στην ταχύτητα με την οποία κινούνται τα βυτιοφόρα. «Ηταν μια ταμπέλα που έγραφε όριο ταχύτητας 40 χλμ., αλλά ποτέ στην κατηφόρα δεν τηρείται! Ενα παιδί, αν διασχίσει τον δρόμο, το έχει σκοτώσει. Ενας παππούς να περάσει τον δρόμο δεν γίνεται. Δεν έχουμε κάτι με τους οδηγούς, κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, απλώς θέλουμε να μας σέβονται», σημείωσε, ενώ ο πατέρας της κ. Κώστας συμπλήρωσε: «Αυτός ο δρόμος έγινε για την Αεροπορία το 1963. Δεν έγινε για βυτιοφόρα και μεγάλα οχήματα. Οι δεξαμενές ήρθαν μετά και δεν έκαναν καμία κίνηση να φτιάξουν τον δρόμο. Γι’ αυτό κι ο δρόμος αυτός είναι κίνδυνος θάνατος».
Ο κ. Μαυρεδάκης υπογράμμισε ακόμα ότι τα οχήματα θα πρέπει να μην αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα καθώς περνάνε μέσα από κατοικημένη περιοχή, αλλά και «να μην φορτώνουν τόσο πολύ».
Αλλη κάτοικος της περιοχής επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός απέναντι στους κατοίκους. «Οσα χρόνια μένω εδώ τρέχουν πάνω κάτω. Από την άλλη, όταν εμείς πλύνουμε τις σκάλες και τρέξουν νερά στον δρόμο μας κάνουν παράπονα και παρατηρήσεις. Στο συμβάν που έγινε δεν θα έπρεπε να είχε ελέγξει το αυτοκίνητο πριν ξεκινήσει; Μέσα από οικισμό περνά. Ολόκληρη οικογένεια θα ξεκληρίζονταν αν έπιανε φωτιά. Είναι λογικό να φοβόμαστε και να ανησυχούμε και αν δεν συμμορφωθούν θα γίνουν και μηνύσεις», σημείωσε η κα Ευτυχία.