Αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί το θέμα της αξιοποίησης των ιστορικών κτηρίων στο λόφο Καστέλι.
Χθες το μεσημέρι η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης και επρόκειτο να συζητήσει μεταξύ άλλων για το ζήτημα των κτηρίων στο λόφο Καστέλι.
Στη συνεδρίαση παρενέβη ο ενιαίος σύλλογος φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης από το γραφείο του αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Μιχάλη Λαγουδάκη.
Οι φοιτητές ζήτησαν να ακυρωθεί η συμφωνία του Πολυτεχνείου με την εταιρία Belvedere που προβλέπει την δημιουργία ξενοδοχείου και επέμεναν να τοποθετηθούν δημόσια οι αντυπρυτάνεις για το θέμα, κάτι που ωστόσο δεν έγινε αποδεκτό από τον Πρύτανη Ευάγγελο Διαμαντόπουλο.
Θέση για το ζήτημα πήρε μόνο ο αντιπρύτανης κ. Λαγουδάκης, ο οποίος κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή, τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης του κτηρίου ως ξενοδοχείο, τονίζοντας ότι η αυτή η συμφωνία κρίθηκε ως η πιο συμφέρουσα. Διευκρίνισε ότι το κτήριο αγοράστηκε και δεν παραχωρήθηκε από το υπ. Άμυνας ενώ υποστήριξε ότι η κατάληψη του κτηρίου από ομάδα (αντιεξουσιαστές) εμπόδιζε την αποκατάσταση του.
Ο αντιπρύτανης είπε ότι είναι προς το συμφέρον του ιδρύματος να τηρηθεί η συμφωνία (για ξενοδοχείο) διότι θα έχει όφελος για την πολυτεχνική κοινότητα.
Παράλληλα επεσήμανε ότι το συμφωνητικό του Πολυτεχνείου με την εταιρία (Belvedere) έχει κάποιες δεσμεύσεις και η ακύρωση τους θα έχει συνέπειες με τον επενδυτή να ζητήσει πιθανόν αποζημιώσεις, κάτι που τελικά θα αποβεί επιζήμιο για το Ίδρυμα. Μάλιστα γνωστοποίησε ότι από τον Αύγουστο η εταιρία έχει ξεκινήσει να καταβάλει μισθώματα στο Πολυτεχνείο.
O Καθηγητής Αντώνης Σκαμνάκης καλεσμένος στα “Πρόθυρα”
συζητά στο podcast των “Χ.ν.” τις εξελίξεις για τον λόφο Καστέλι
“ΑΔΕΙΑΣΜΑ” ΣΗΜΑΝΔΗΡΑΚΗ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΥΤΑΝΗ
Στις διαμαρτυρίες των φοιτητών ότι η συγκεκριμένη συμφωνία όχι μόνο δεν είναι συμφέρουσα για το ίδρυμα αλλά και επιζήμια εις βάρος της τοπικής κοινωνίας, υπενθυμίζοντας ότι ο δήμος Χανίων έχει προτείνει δημόσια χρήση του κτηρίου ο πρύτανης κ. Διαμαντόπουλος απάντησε ότι κατά τη διάρκεια σύσκεψης της Εταιρίας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης αν και τάχθηκε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του κτηρίου της πρώην Μεραρχίας δεν πρότεινε συγκεκριμένη χρήση του. Και πως πληροφορήθηκαν για τη θέση του δημάρχου όταν εκείνος την ανακοίνωσε στο δημοτικό συμβούλιο.
Επίσης στις αιτιάσεις των φοιτητών ότι η ξενοδοχειακή χρήση του κτηρίου προσκρούει στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αλλά και στον γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής (προβλέπει περιορισμένες χρήσεις γενικής κατοικίας στο λόφο Καστέλι και όχι μεγάλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις), ο πρύτανης ξεκαθάρισε ότι «άλλο ζήτημα η σύμβαση και άλλο ζήτημα ο γενικός πολεοδομικός σχεδιασμός».
Η συνεδρίαση διεκόπη λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι δίχως τελικά η Σύγκλητος να συζητήσει για το το κτήριο της πρώην Μεραρχίας στο λόφο Καστέλι. Όπως έγινε γνωστό η συνεδρίαση της Συγκλήτου για το θέμα θα πραγματοποιηθεί σε άλλη ημερομηνία η οποία ωστόσο δεν έγινε γνωστή.
Βολές κατά Δήμου Χανίων από το Στέκι Μεταναστών:
Με τίτλο «Πέρα από τα παχιά λόγια για βιβλιοθήκες και περικοκλάδες» το Στέκι Μεταναστών ασκεί κριτική στο δήμο Χανίων για την κοινωνική του πολιτική αλλά και τις εξαγγελίες του για την χρήση του κτηρίου της πρώην Μεραρχίας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στην κατάληψη της Ρόζα Νέρα κάθε μέρα άνθρωποι που δεν είχαν στέγη μπορούσαν να κοιμηθούν και να βρουν ένα πιάτο φαγητό.
Για να αφήσουμε λοιπόν τα παχιά λόγια και να κοιτάξουμε τις ζωές και τις πραγματικές ανάγκες αυτών των ανθρώπων, θα βρει ο δήμος χθες ένα μέρος για να κοιμούνται αντί να μένουν στο δρόμο όπως υποχρεούται; Ένα μέρος όπου θα έχουν πρόσβαση σε νερό, φαγητό και σε όσα χρειάζονται για να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες και την προσωπική τους υγιεινή;».
Κριτική στην Πρυτανική Αρχή από την Πρωτοβουλία Πολιτών
«Το πάνδημο και ισχυρό αίτημα της κοινωνίας να μη μετατραπούν σε ξενοδοχεία τα ιστορικά κτίρια και το κηρυγμένο μνημείο στο λόφο Καστέλι, καθώς και η διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα τους και η εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης στην περιοχή, φαίνεται να αγνοείται επίμονα από την πρυτανική αρχή του Πολυτεχνείου Κρήτης» επισημαίνει σε ανακοίνωση της η “Πρωτοβουλία Πολιτών, Πρώτα ο Άνθρωπος”, αναφέροντας μεταξύ άλλων τους εξής λόγους:
• «Οι περιορισμένες χρήσεις γενικής κατοικίας στο λόφο Καστέλι, που προτάθηκαν αρχικά το 1977 από τη μη θεσμοθετημένη μελέτη Ρωμανού-Καλλιγά για την προστασία και ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης Χανίων, που προβλέπονται στο ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του 1988 (ΦΕΚ 558/Δ/1988), και περιλαμβάνονται στη με αρ. 566 του 1997 κανονιστική πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για τις χρήσεις γης στην Παλιά Πόλη (επικυρώθηκε το 2018), δεν επιτρέπουν τη δημιουργία ξενοδοχείων δυναμικότητας μεγαλύτερης των 50 κλινών».
• «Ο σχεδιασμός της εταιρείας φάντασμα, με την οποία έχει υπογράψει σύμβαση η διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης, προβλέπει ξενοδοχεία πολύ μεγαλύτερης δυναμικότητας και συνεπώς δεν εξυπηρετείται από τους υφιστάμενους περιορισμούς του ΓΠΣ. Έτσι, και ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση του Β1 σταδίου για την αναθεώρηση και επέκταση του ΓΠΣ του Καλλικρατικού Δήμου Χανίων, το γραφείο του νυν πρύτανη υπέβαλε, με ημερομηνία 12-02-2018 και αριθμό πρωτοκόλλου 3257, υπόμνημα στην υπηρεσία δόμησης του Δήμου Χανίων για αλλαγή των επιτρεπόμενων χρήσεων γης, ώστε να εξυπηρετηθεί ο σχεδιασμός τους», προσθέτοντας ότι «αίτημα του πρύτανη είναι στο νέο ΓΠΣ να οριστεί μια περιεκτική κατηγορία χρήσεων επί του ακινήτου, συγκεκριμένα να έχει χρήση πολεοδομικού κέντρου».
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ: «Πράξη γελοιοποίησης η ξενοδοχοποίηση»
Αντίθετοι στην παραχώρηση των εμβληματικών κτηρίων στο λόφο Καστέλι για χρήση τουριστική (ξενοδοχείο), δηλώνουν οι μόνιμοι κάτοικοι Παλιάς Πόλης.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος μονίμων κατοίκων Παλιάς Πόλης Χανίων «γνωρίζουμε και σεβόμαστε τους περιορισμούς στους οποίους υπόκεινται οι ιδιοκτησίες μας μορφολογικά και χρήσεων. Και όπως είναι γνωστό, ο λόφος Καστέλι είναι σε ζώνη μείζονος προστασίας όπου ισχύουν αυστηρότεροι περιορισμοί.
Εμείς οι κάτοικοι θεωρούμε το χώρο ως το μπαλκόνι του ενετικού λιμανιού, την Ακρόπολη των Χανίων και που άλλη το λένε Τοπόσημο – Σημαία της πόλης.
Το Πολυτεχνείο με την ίδρυσή του αυτά τα κτήρια είχε ως έδρα του.
Σήμερα την ξενοδοχοποίηση τη θεωρούμε πράξη γελοιοποίησης του χώρου, φορτωμένου με τόσους συμβολισμούς, όπου είναι σε εξέλιξη αρχαιολογικές ανασκαφές της Μινωικής Κυδωνίας.
Πιστεύουμε ότι ταιριάζει χρήση Ακαδημαϊκή – Πολιτιστική που μαζί με το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) και το θέατρο “Θεοδωράκη” που είναι όλοι πολύ κοντά μεταξύ τους, θα απαρτίσουν τη Χανιώτικη Τριλογία» Την ανακοίνωση υπογράφουν ο πρόεδρος του Συλλόγου Μάρκος Ε. Καραβιτάκης και ο Γραμματέας Βασίλης Γιατρουδάκης.