Την αντίδραση των κατασκηνωτών στη Γαύδο προκάλεσε η απόφαση να χρεώνεται το νερό στις ντουζιέρες που υπάρχουν για τους λουόμενους. Το ζήτημα μάλιστα απασχόλησε ανοιχτή συνέλευση που έγινε το Σάββατο στο ακριτικό νησί, με τους κατασκηνωτές να κάνουν λόγο για «εμπορευματοποίηση του νερού». Αναλυτικά σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:
«Η Γαύδος ήταν και είναι ένα νησί ανέγγιχτης φυσικής ομορφιάς, χαρακτηρισμένο μάλιστα Natura 2000, έχοντας ταυτόχρονα πολύ σημαντικό ιστορικό χαρακτήρα. Το νησί αυτό επισκέπτονται εδώ και παρα πολλα χρόνια ελεύθεροι κατασκηνωτές από όλο τον κόσμο και αποτελεί σημείο αναφοράς και σύμβολο μη εντατικοποιημένης τουριστικής “ανάπτυξης”.
Ο ιδιαίτερος αυτός χαρακτήρας του νησιού επιχειρείται ξεκάθαρα να αλλοιωθεί μέσω των πρόσφατων ενεργειών της δημοτικής αρχής. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες οι ελεύθεροι κατασκηνωτές αλλά και όλοι οι επισκέπτες της Γαύδου είδαν έκπληκτοι να εγκαθίστανται κερματοδέκτες στις ντουζιέρες όπου μέχρι τώρα το νερό ήταν ελεύθερο και δωρεάν. Με πρόσχημα την υπαρκτή ανάγκη για εξοικονόμηση των αποθεμάτων του νερού και ένδυμα το σεβασμό του περιβάλλοντος, εμπορευματοποιείται ένα δημόσιο αγαθό ενώ ταυτόχρονα επιτελείται μία απροκάλυπτη επίθεση στη δυνατότητα της ελεύθερης κατασκήνωσης. Αντί να δοθούν ουσιαστικές λύσεις για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Γαύδου και την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών (ύδρευση, αποχετευτικό δίκτυο, ηλεκτροδότηση, περίθαλψη κ.ά.), επιλέγεται μία άδικη και παράλογη ενέργεια σε περίοδο μάλιστα πανδημίας. Τέτοιου είδους ενέργειες αποτελούν προπομπό ενός σχεδίου πλήρους εμπορευματοποίησης της Γαύδου, εικόνα ήδη γνωστή από πολλά άλλα ελληνικά νησιά.
Η συνέλευση ελεύθερων κατασκηνωτών /τριών Γαύδου είναι αντίθετη σε αυτή και σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που επιτίθεται την πρόσβαση σε δημόσια αγαθά.
Διεκδικούμε:
•Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο νερό για τους λουόμενους.
•Μέριμνα για προστασία του περιβάλλοντος και τις αναγκαίες υποδομές στο νησί».
Στο σημερινό επεισόδιο “Στο Αρχείο”, Βασιλική Τωμαδάκη και Νεκτάριος Κακατσάκης συζητούν για αρχαιολογικά ευρήματα στο κέντρο της πόλης των Χανίων
Εξαιρετική διαστρέβλωση της πραγματικότητας απο άλλη μια “συνέλευση” που διεκδικεί να ορίζει εκεί που δεν της ανήκει: Τσάμπα πάει το νερό στις ντουζιέρες; η μηπως πρέπει να το πληρώνουν οι φορολογούμενοι (δημοτες η πολίτες) για να το έχουν τσάμπα οι “ελευθεροι κατασκηνωτές”;
Μάρκος Δασκαλακης
Υποτίθεται ότι ελεύθερος κατασκηνωτης αποποιηται τις καθημερινές ανέσεις του σπιτιού του και γίνεται ένα με τη φύση. Από πότε το τρεχούμενο νερό θεωρείται δεδομένο στο ελεύθερο κάμπινγκ?
Δηλαδή ένα ακριτικό νησί με σοβαρότατο θέμα λειψυδρίας είναι υποχρεωμένο να παρέχει τρεχούμενο νερό για να κάνει τις διακοπές του ο “ελεύθερος” καμπερ; Τι άλλο θα ακούσουμε…
Κ. Μάρκο Δασκαλάκη το νερό τόσο στην Γαύδο όσο και στα υπόλοιπα νησιά του ελλαδικού χώρου είναι κάθε άλλο πάρα τσάμπα, χρειάζεται να μεταφέρετε με υδροφόρες ή να αφαλατώθει. Ακριβώς λόγο του μεγάλου κόστους θα ήταν αδύνατο να το πληρώνουν οι κάτοικοι και για αυτό το πληρώνει ο δήμος μέσα από τις κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνει και όχι από τα πενιχρά δημοτικά τέλη. Το οποίο κράτος το πληρώνουμε όλοι και οι ελεύθεροι κατασκηνωτές όσο και αν τους συμπαθείτε ή τους αντιπαθείτε.
*Κατά την γνώμη ένα νησί που ζει 100% από τον τουρισμό και 60-70% από το ελεύθερο κάμπινγκ είναι υποχρεωμένο να παρέχει και κάποιες παροχές όπως ντουζιέρες με τρεχούμενο νερό, κάδους σκουπιδιών, κ.α. και στους ελευθέρους καμπερ και στους υπολοίπους επισκέπτες και να μην τους βλέπει μόνο σαν πορτοφόλια.