» “Λάθος” χαρακτηρίζει την απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης αφού δεν έχει προβλεφθεί εναλλακτική λύση
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
lyviakis@gmail.com
Την ώρα που αυξάνονται οι επισκέπτες των Χανίων, δεν σημειώνεται ανάλογη αύξηση σε χώρους στάθμευσης με αποτέλεσμα, ιδιαίτερα τις βραδινές και νυχτερινές ώρες, το παρκάρισμα κοντά στο παλιό λιμάνι να μετατρέπεται σε… αγώνα μετ’ εμποδίων.
Τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική πλευρά της παλιάς πόλης, οι καθορισμένες θέσεις στάθμευσης δεν επαρκούν για τα εκατοντάδες αυτοκίνητα των κατοίκων και των επισκεπτών.
Το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί από σήμερα καθώς τίθεται σε εφαρμογή η απόφαση απαγόρευσης της στάθμευσης στην ανατολική χερσαία ζώνη του παλιού λιμανιού και ειδικότερα για το τμήμα της πλατείας Κατεχάκη (ανάμεσα σε παλιό Τελωνείο και Μεγάλο Αρσενάλι) και τον μόλο της Ακτής Ενώσεως. Ωστόσο, δεν έχει προβλεφτεί εναλλακτική λύση για τις θέσεις στάθμευσης που θα χαθούν.
Η απαγόρευση αυτή προβληματίζει τους καταστηματάρχες που έχουν επενδύσει στο παλιό λιμάνι καθώς είναι γεγονός ότι οι διαθέσιμες θέσεις δεν φτάνουν για να παρκάρουν όλοι οι επισκέπτες.
Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Νομού Χανίων, Μιχάλης Μπουρδαντωνάκης, χαρακτήρισε “λάθος” το κλείσιμο των συγκεκριμένων χώρων στάθμευσης χωρίς να έχει βρεθεί εναλλακτική λύση.
«Εμείς δεχόμαστε να γίνει πιο όμορφο το λιμάνι, αν θεωρούν ότι είναι άσχημα τα αυτοκίνητα, αλλά να υπάρξει μια υποδομή. Ετσι ώστε, να μπορούν να παρκάρουν μακριά κάποια αυτοκίνητα ή να υπάρχει ένα μίνι μπας ή ένα τρενάκι για να μεταφέρει τον κόσμο στο κέντρο. Το να γίνονται βεβιασμένες κινήσεις, χωρίς να σκεφτόμαστε που θα παρκάρουν όλοι αυτοί οι επισκέπτες των Χανίων, είναι λάθος».
Ο ίδιος κοινοποίησε στα “Χανιώτικα νέα” επιστολή την οποία ο Σύλλογος Εστίασης είχε στείλει στον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου από τις 12 Μαρτίου 2013, χωρίς όμως να έχει υπάρξει ανταπόκριση. Στην επιστολή εκείνη διατυπώνονται ενστάσεις για τον αποκλεισμό των αυτοκινήτων από την πλατεία Κατεχάκη και μεταξύ άλλων αναφέρεται χαρακτηριστικά προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο:
«Να υποθέσουμε ότι έχετε επισκεφθεί την πλατεία, έχετε δει πόσο χάλια είναι το πλακόστρωτο, που ποτέ δεν υπήρξε καμιά συντήρηση. Μας φτιάξανε το Κ.Α.Μ. και εμείς τόσα χρόνια δεν ήμασταν άξιοι καν να συντηρήσουμε ούτε το πλακόστρωτο. Αφού την έχετε επισκεφθεί, θα έχετε δει ότι υπάρχουν θέσεις για ΑμεΑ. Για μας αυτές οι θέσεις είναι ιερές. Εσείς τι κάνετε;».
Στη συνέχεια της επιστολής αναφέρεται ότι «πολλοί κάτοικοι της παλιάς πόλης που οι περισσότεροι είναι μεγάλης ηλικίας εξυπηρετούνται από το συγκεκριμένο πάρκινγκ», όπως και ότι «από το συγκεκριμένο πάρκινγκ εξυπηρετούνται και ανεφοδιάζονται πάρα πολλά καταστήματα του λιμανιού, που απασχολούν πολλούς εργαζομένους». Επίσης σημειώνεται ότι ο ιστός της τοπικής οικονομίας εξαρτάται από το λιμάνι» από το οποίο, όπως σημειώνεται, ο Δήμος συγκεντρώνει «τεράστια ποσά από δημοτικά τέλη».
Επιπλέον ο Σύλλογος Εστίασης υποστηρίζει ότι «πριν μερικά χρόνια στη συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορούσε κάποιος να κυκλοφορήσει τους χειμερινούς μήνες χωρίς προστασία αστυνομικού, καθώς το μέρος ήταν “γκέτο” και διερωτάται: Θέλετε να γυρίσουμε εκεί;». Για να συμπληρώσει: «Κάποιοι άνθρωποι έγιναν επαγγελματίες, επένδυσαν τις περιουσίες τους, δεν βλέπουν τις οικογένειες τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους σε αυτό το τεράστιο κράτος που μόνο ζητάει χωρίς να προσφέρει και κρατάνε αυτό τον ιστό ζωντανό. Πρέπει να είμαστε περήφανοι για το λιμάνι μας και για την παροχή υπηρεσιών που προσφέρει».
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Στη συνέχεια διατυπώνεται σειρά από προτάσεις όπως:
• Να συντηρηθεί το πλακόστρωτο «για να μην τραυματιστεί κάποιος τουρίστας».
• Να διαγραμμιστούν οι θέσεις παρκινγκ και να μπουν παρκόμετρα.
• Να βγουν οι αλυσίδες από τις εισόδους στην παλιά πόλη και να μπουν αναδυόμενες μπάρες και να δοθούν κάρτες στους ταξιτζήδες να μεταφέρουν κατοίκους, επισκέπτες και τουρίστες με αποσκευές.
• Σε κάθε είσοδο της παλιάς πόλης να μπουν μεγάλες ενημερωτικές ταμπέλες “που να μας λένε από δω τι θα δούμε, διότι δεν υπάρχει πουθενά ταμπέλα” κ.α..
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται σε χθεσινό ρεπορτάζ των “Χανιώτικων νέων”, η διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου «αποφάσισε να εφαρμοστεί το μέτρο στο “φουλ” της τουριστικής σεζόν προκειμένου να διαπιστωθούν τα προβλήματα και οι αδυναμίες και να δοθούν λύσεις. Την απόφαση οριστικής απαγόρευσης στάθμευσης αυτοκινήτων σε όλη την χερσαία λιμενική ζώνη του Ενετικού λιμανιού των Χανίων, την είχε ανακοινώσει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο πέρυσι τον Φεβρουάριο με στόχο την προστασία και ανάδειξη του Αρχιτεκτονικού μνημείου της πόλης.
Τότε είχε ανακοινωθεί πως τα αυτοκίνητα θα παρκάρουν μόνο, στο οργανωμένο πάρκινγκ του Λιμενικού Ταμείου που βρίσκεται ανατολικά δίπλα στην οδό Δευκαλίωνος (Πύλη της Αμμου)».