Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Αντιδράσεων συνέχεια από κατοίκους του Αζωγυρέ

«Αφήσετε τα παραμύθια και ελάτε στην πραγματικότητα, τελέσετε το έργο άμεσα με υπευθυνότητα και ασφάλεια, όπως ακριβώς πρέπει να γίνουν βάσει διεθνών και ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Ανοίξετε το δρόμο μας, επαναφέρετε της τηλεπικοινωνίες, καθαρίσετε το ποτάμι και οδηγήσετε στη δικαιοσύνη τους δράστες αυτών τον καταστροφών».
Το μήνυμα αυτό στέλνουν στην Αντιπεριφέρεια Χανίων κάτοικοι του Αζωγυρέ, απαντώντας στην επιστολή με τις εξηγήσεις για το έργο, που έδωσε στη δημοσιότητα η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών έργων της Π.Ε. Χανίων κ. Ελένη Δοξάκη.
Εκ μέρους των διαμαρτυρομένων κατοίκων απαντά ο κ. Ευτύχιος Κουκουτσάκης, ο οποίος σε μακροσκελές κείμενο απαντά σημείο προς σημείο στις αναφορές της κ. Δοξάκη.
Ο κ. Κουκουτσάκης επαναλαμβάνει τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι από τις συνθήκες που προκαλούν οι εργασίες, τονίζοντας ότι από την Περιφέρεια δεν γίνεται κανένα σχόλιο επ’ αυτού. Αμφισβητεί, επίσης, ότι τηρείται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τονίζει πως «καμία νομοθεσία και μελέτη περιβάλλοντος δεν δικαιολογεί την ολική καταστροφή της φύσεως, προκαλώντας αδιόρθωτες οικολογικές επιπτώσεις».
Τονίζει ακόμα πως οι κάτοικοι ανησυχούν δε για «περαιτέρω καταστροφή της φύσεως μας, διότι αν επέμβετε στο ποτάμι και αφαιρέσετε ό,τι υπάρχει μέσα σε αυτό, τότε το νερό του χειμώνα θα τρέχει με δυνατή ροή και θα προκαλεί μεγάλες καταστροφές σε ένα απόλυτα ασφαλές μέρος, όχι να σταματάτε εδώ· καθαρίσετε άμεσα το ποτάμι μας, ολοκληρώσετε το έργο με ασφάλεια χωρίς να προκαλείτε ζημιές και καταστροφές στο περιβάλλον και αφήσετε το χωριό μας στην ησυχία του».
Συνοψίζοντας σημεία της μακροσκελούς ανακοίνωσης Κουκουτσάκη, ο εκπρόσωπος των κατοίκων του Αζωγυρέ σχολιάζει για τα “επίμαχα” ζητήματα του έργου τα εξής:
Για τις κατολισθήσεις: «η κ. Δοξάκη γράφει ότι κατά τη διάρκεια των πλημμυρών έγιναν κατολισθήσεις στο χωριό μας. Για πρώτη φορά παραδέχεται ο Αρμόδιος της Περιφέρειας ότι στο επίμαχο σημείο δεν έγιναν κατολισθήσεις, αλλά πολύ πιο πάνω στη διακλάδωση Αζωγυρέ Ασφεντιλές που παραδόξως δεν αφαίρεσαν ούτε ένα επικίνδυνο βράχο, αλλά έστησαν τσιμεντένιο τοιχίο για τη συγκράτηση του τεράστιου αυτού βουνού, που όπως τονίζουμε είχε κατολισθήσεις το 2019, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα στην κοινότητα μας. Μας λέει ότι είχαν παρατηρηθεί ρήγματα στα κρεμάμενα βράχια δεν μας αναφέρει όμως πότε παρατηρήθηκαν, ποιος αποφάσισε και ποια στοιχεία κατέθεσε που να αποδεικνύουν τα λεγόμενα αυτά. Διότι δεν είναι δυνατόν να λέμε πράγματα, επειδή κατέχουμε μία ιδιότητα χωρίς να έχουμε αποδείξεις να τα στηρίξουμε. Γι’ αυτό τον λόγο ζητάμε εδώ και μήνες αντίγραφο τις μελέτης του έργου, εγκεκριμένη και περιβαλλοντική μελέτη που δυστυχώς κανένας δεν μας έχει επιδώσει μέχρι σήμερα».

Για την απαγόρευση κυκλοφορίας, ο κ. Κουκοτσάκης σημειώνει πως «η αρχική απόφαση της Αστυνομίας κλεισίματος της περιφερειακής οδού ήταν μόνο για 7 ημέρες δηλαδή από 05-03-2022 εώς και 12-03-2022 . Έχω στα χέρια μου εκ νέου ανακοίνωση παράτασης διακοπής κυκλοφορίας από τις 10-06-2022 εώς τις 29-07-2022».
Σχολιάζει δε – μεταξύ άλλων – ότι για το κλείσιμο του δρόμου χρησιμοποιήθηκε εμπόδιο που δεν πληροί τις νόμιμες προδιαγραφές, καθώς «είναι απλά ένα πλέγμα με μερικές πινακίδες κολλημένες επάνω του».
Για το σχέδιο “Β”: «Η κ. Δοξάη μας λέει ότι σε 2η επιλογή είναι η αφαίρεση των βράχων και διαμόρφωση του πρανούς σε επικλινές. Η αρχική δήλωση του ανάδοχου εργολάβου ήταν ότι θα φτιάξει πεζούλια, μέσα από τα οποία θα εισέλθουνε τα μηχανήματα του και θα ρίχνουν αργά και με προσοχή τα βράχια χωρίς να πέσουν στο ποτάμι, γιατί θα έπεφταν στο τοίχωμα που θα είχε δημιουργήσει, πράγμα που δεν έγινε ποτέ. Και σε αυτό το σημείο να περιγράψουμε συντόμως την πραγματικότητα· τα βράχια που ήταν επικίνδυνα φαινομενικώς, δηλαδή επί της πλαγιάς μάς είχε δηλώσει ότι το πολύ σε δυο εβδομάδες θα τα είχε αφαιρέσει. Ο λόγος που εξακολουθεί το έργο να γίνεται χρονοβόρο είναι ότι ο ανάδοχος εργολάβος έχει ξεφύγει 90 μέτρα από το σημείο του έργου, εισερχόμενος στις περιουσίες μας και αρπάζει σταθερά βράχια που δεν θα έπεφταν ούτε σε 1.000.000 χρόνια. Αυτό γίνεται για να πάρει την πέτρα, που θα κάνει χρήση στη συνέχεια σε πολλά άλλα έργα που έχει αναλάβει, όπως στο χωριό Τεμένια που μεταφέρει τώρα πέτρες στο εκεί έργο, την πέτρα από αυτό το έργο για να το ολοκληρώσει».
• Ερωτήματα για τις πέτρες: «Και σε αυτό το σημείο κάνουμε μία ερώτηση που θέλουμε. Η κυρία της Περιφέρειας να μας απαντήσει δημοσίως, σε όλα τα άλλα έργα του που θα βάλει αυτήν την πέτρα ο ανάδοχος σε διάφορες μορφές, μιας και η ποσότητα της είναι εκτιμώμενη ως τώρα σε 50.000 κυβικά, θα χρεώσει την πέτρα και θα πληρωθεί γι’ αυτήν από την περιφέρεια με χρήματα φορολογούμενων, ενώ σε αυτό το έργο ήδη πληρώνεται να την απομακρύνει; Ζητάμε απάντηση, γιατί, αν αφαιρείται το κόστος, τότε έχει καλός, αν όχι τότε πρόκειται ξεκάθαρα για κλοπή και κατάχρηση δημοσίου χρήματος».
• Για τις εκρήξεις: Ο κ. Κουκουτσάκης διαψεύδει τον χρόνο των εκρήξεων που παρουσιάζει η κ. Δοξάκη και τα μέτρα ασφαλείας και σχολιάζει: «η μεγαλύτερη έκρηξή έγινε στις 20-07-2022. Πριν από αυτήν είχαν προηγηθεί τουλάχιστον 6 σε διαφορετικές ημερομηνίες εκρήξεις και βεβαίως μερικές ακόμα μετά από αυτήν, σχεδόν όλες χωρίς προειδοποίηση και χωρίς λήψη των μέτρων ασφαλείας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν τρία διαφορετικά περιστατικά που κινδύνευσαν άνθρωποι. Την τρίτη φορά κινδύνευσε ολόκληρη οικογένεια και προκλήθηκε τραυματισμός του 4 ετών παιδιού τους».
Περιγράφοντας δε αναλυτικά τις συνθήκες ενημέρωσης των κατοίκων για τις εκρήξεις, ο κ. Κουκουτσάκης αναφέρει μεταξύ άλλων πως ένας αστυνομικός προσπαθούσε να ενημερώσει πολίτες 20 λεπτά πριν την έκρηξη. «Ενώ λοιπόν προσπαθούσε ο υπάλληλος να εντοπίσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες μόνος του με δική μας συνδρομή, ξαφνικά έγινε το μπάμ που σείστηκε όλο το χωριό, ένα πυκνό νέφος κάλυψε τα πάντα, τα σπίτια και τα εικονίσματα που είχαμε στους τοίχους μας κινήθηκαν σαν να γινότανε σεισμός, θρύψαλα χτυπούσαν τις σκεπές τον σπιτιών μας[…] Εκείνη ακριβώς τη στιγμή βρισκόταν και στο ποτάμι η οικογένεια που αναγκάστηκε να ζήσει αυτό το ψύχω-τραγικό γεγονός ».
Για τα δέντρα: «Καταστράφηκαν τρία πεζούλια με κυπαρίσσια και ελιές και αχλαδιές δίπλα από τον χώρο των κρεμάμενων βράχων. Χωρίς να έχουν ποτέ κυλήσει ούτε δέκα πόντους, πώς ήταν τώρα επικίνδυνα να πέσουν; Δέντρα που συμβίωναν εν πλήρη αρμονία με το περιβάλλον τους. Σας παραθέτουμε και φωτογραφία προς απόδειξη τον λεγομένων μας αυτών, ώστε να αντιληφθείτε ότι πραγματικά τα μοναδικά αυτά δέντρα δεν ενοχλούσαν κανέναν».
Τέλος, εκ μέρους «των αγανακτισμένων και ακόμα κατοίκων του χωριού Αζωγυρέ», ο πρόεδρος του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ευτύχιος Κουκουτσάκης διαμηνύει: «Δεν θα παραμείνουμε μάρτυρες της καταστροφής του περιβάλλοντος και της κληρονομιάς μας, επομένως καταδικάζουμε οποιεσδήποτε ενέργειες βλάπτουν αυτό. Ούτε και πρόκειται να στηρίξουμε ενέργειες που θα βλάψουν την υγεία μας και των παιδιών μας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα