Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Αντιδράσεων συνέχεια για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

»Αντίθετο το Παράρτημα Χανίων του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.
Την έντονη αντίθεσή του εξέφρασε το Παράρτημα Χανίων του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, επισημαίνοντας ότι «το ισχύον νομικό πλαίσιο παρέχει επαρκή μέσα αντιμετώπισης τυχόν έκνομων περιστατικών».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των κοινωνιολόγων, η διάταξη για τη δημιουργία “Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων” (ΟΠΠΙ), «όχι μόνο καταστρατηγεί το κατοχυρωμένο συνταγματικά αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων – καθώς η ΟΠΠΙ που θα εγκατασταθεί στα Πανεπιστήμια θα αναφέρεται στην Ελληνική Αστυνομία και όχι στις πανεπιστημιακές αρχές – αλλά απαξιώνει θεμελιώδη δημοκρατικά κεκτημένα της ελληνικής κοινωνίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας».
Οι κοινωνιολόγοι υποστηρίζουν ότι «η εξέλιξη αυτή έρχεται σαν λογικό επακόλουθο του αφηγήματος περί “ανομίας” στα Πανεπιστήμια, που η κυβέρνηση φρόντισε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε να καλλιεργήσει, για να υποστηρίξει – αρχικά – την κατάργηση του ασύλου και ευρύτερα, σε άλλες πτυχές της κοινωνικής ζωής, το δόγμα “νόμος και τάξη”. Ωστόσο, καμία επιστημονική μελέτη δεν επιβεβαιώνει την εικόνα του γενικευμένου χάους και της ανεξέλεγκτης παραβατικότητας στα Πανεπιστήμια και τα στατιστικά μεγέθη της εγκληματικότητας δεν δικαιολογούν την θέσπιση μόνιμης παρουσίας αστυνομίας στα ΑΕΙ».
Ακόμα οι κοινωνιολόγοι τονίζουν ότι «τα όποια – υπαρκτά – προβλήματα αντιμετωπίζουν τα ελληνικά ΑΕΙ, δεν λύνονται με την πρόσληψη 1.000 αστυνομικών με κόστος 30 εκατ. ευρώ που θα στελεχώσουν τις ΟΠΠΙ, την ένταση της επιτήρησης, ή τη θεσμοθέτηση της ελεγχόμενης εισόδου και της ποινικοποίησης της συλλογικής δράσης των φοιτητών, που θα αντιμετωπίζεται με πειθαρχικές ποινές, που μπορεί να οδηγούν και στη διαγραφή. Αντίθετα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν:
•Με την αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να βελτιωθούν οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές δομές των Πανεπιστημίων και η φοιτητική μέριμνα.
•Με την πρόσληψη εκπαιδευτικού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού.
•Με την ενίσχυση των υφιστάμενων δομών φύλαξης ή (αν και όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο από τις Διοικήσεις των Ιδρυμάτων), τη δημιουργία μιας υπηρεσίας φύλαξης εκπαιδευτικών μονάδων που θα υπάγονται στις Διοικήσεις των ΑΕΙ.
Άλλωστε, το ισχύον νομικό πλαίσιο παρέχει επαρκή μέσα αντιμετώπισης τυχόν έκνομων περιστατικών, εντός του οποίου ο ρόλος της αστυνομίας περιγράφεται με σαφή τρόπο».
Καταλήγοντας υπογραμμίζουν ότι «σε κάθε περίπτωση, “Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας” και “Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος” όπως αναφέρεται στον τίτλο του επίμαχου νομοσχεδίου, δεν μπορεί να υπάρξει προτάσσοντας την καταστολή, τον κοινωνικό έλεγχο και την πειθάρχηση. Κι αυτό γιατί μια τέτοια προσέγγιση, ουσιαστικά αναιρεί την ουσία της εκπαίδευσης και των ακαδημαϊκών παραδόσεων στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται η ευθύνη της ελευθερίας».
Το παράρτημα Χανίων του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων «εκφράζει την αλληλεγγύη  και την συμμετοχή  του στους αγώνες  της εκπαιδευτικής κοινότητας και ζητά την απόσυρση αυτού του τερατουργήματος», όπως το χαρακτηρίζει.
Την ανακοίνωση υπογράφουν εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής του Σ.Ε.Κ. Π. Χανίων, η πρόεδρος Τσάμη Νεκταρία Ιωάννα και ο γραμματέας Αλεξανδρίδης Σαμουήλ.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα