Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Αντιδράσεων συνέχεια για τις αλλαγές σε ψυχική υγεία και απεξάρτηση

Εντείνονται οι αντιδράσεις στο νοµοσχέδιο για τη ψυχική υγεία και την απεξάρτηση καθώς χθες, εργαζόµενοι σε δοµές στα Χανιά και κοινωνικοί φορείς πραγµατοποίησαν συγκέντρωση µπροστά στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας, στην πλατεία Ελευθερίας (∆ικαστηρίων).

Σε δηλώσεις τους ζήτησαν την απόσυρση του νοµοσχεδίου το οποίο, όπως κατήγγειλαν, υποβαθµίζει την απεξάρτηση και τα στεγνά προγράµµατα ενώ προτάσσει τη µείωση της βλάβης µε υποκατάστατα σε εξαρτηµένους ανθρώπους και συγχρόνως ανοίγει τον δρόµο για είσοδο ιδιωτών στην ψυχική υγεία.

 

Χ. Παπαδάκη: «Να αποσυρθεί»

Tο συγκεκριµένο νοµοσχέδιο «θα κατεδαφίσει τη δηµόσια και δωρεάν ψυχική υγεία και απεξάρτηση, είναι ένα νοµοσχέδιο που πρέπει όχι να µείνει στα χαρτιά αλλά να αποσυρθεί πριν καν κατατεθεί στη Βουλή», δήλωσε το µέλος του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑ∆ΝΗ (παράρτηµα Χανίων), Χαριτίνη Παπαδάκη. Η ίδια υποστήριξε ότι στην απεξάρτηση «θα διαλύσουν περαιτέρω τα στεγνά προγράµµατα θεραπείας, η υποστελέχωση βαράει κόκκινο, η ιδιωτικοποίηση έχει οδηγήσει σε ένα πολύ µεγάλο κύµα αποχωρήσεων, ιδιαίτερα από τον Νοέµβριο και έπειτα όπου ανακοινώθηκαν οι πρώτες διαρροές αυτού του σχεδίου νόµου».

 

Καζούλης: «Υποβάθµιση ψυχικής υγείας»


Για «υποβάθµιση της ψυχικής υγείας και των δοµών απεξάρτησης», έκανε λόγο ο πρόεδρος των εργαζοµένων στο πρώην Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων, Αντώνης Καζούλης.
Ανέφερε, µεταξύ άλλων, ότι το νοµοσχέδιο συγχωνεύει τις δοµές ψυχικής υγείας και τις εντάσσει στην Υγειονοµική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και σχολιάζει: «∆εν γίνεται η ΥΠΕ από το Ηράκλειο να µας διοικεί στα Χανιά. Αυτό σηµαίνει ότι το προσωπικό κινδυνεύει µε µετακινήσεις ανά πάσα ώρα και στιγµή για οποιαδήποτε ανάγκη, όχι µόνο της υπηρεσίας αλλά και των ιδιωτών. Η υγεία και η ψυχική υγεία πρέπει να είναι δωρεάν για όλους. Αυτή τη στιγµή οι δοµές µας έχουν 84 ασθενείς µε 58 άτοµα προσωπικό όταν έπρεπε να ήµασταν 147 και όσο πάµε και µειωνόµαστε».

 

Τ. Βιδαλάκης: «Μαύρα µεσάνυχτα στην απεξάρτηση»

Ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, Τάσος Βιδαλάκης, σηµείωσε ότι «πέντε λεπτά πριν τα µεσάνυχτα, την Πέµπτη 4ης Ιουλίου, η κυβέρνηση έφερε προς διαβούλευση το νοµοσχέδιο για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής µεταρρύθµισης, κυριολεκτικά φέρνει µαύρα µεσάνυχτα στη ψυχική υγεία και στην απεξάρτηση. Οι 13 σύλλογοι οικογένειας σε όλη την Ελλάδα έχουµε αντιταχθεί σε αυτό το νοµοσχέδιο. Την Κυριακή, µετά από 5 χρόνια έγινε η γενική συνέλευση που µας απαγόρευε η διορισµένη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ και αποφασίσαµε ότι ζητάµε την απόσυρση του νοµοσχεδίου».

 

 

Β. Κασσελάκης: «Αποδυνάµωση δυναµικού»

Ο πολιτευτής µε τον ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κασσελάκης, είπε ότι «είναι εγκληµατικό αυτό που γίνεται σήµερα. Είναι η αποδυνάµωση του ανθρωπίνου δυναµικού στις ψυχικές δοµές υγείας οι οποίες πραγµατικά έχουν προσφέρει και παράγουν αποτέλεσµα στην κοινωνία. Πολλοί δεν γνωρίζουν το σκοτάδι που βιώνουν πάρα πολλοί συµπολίτες µας, λόγω ψυχικών διαταραχών και εξαρτήσεων και η πολιτεία τους εγκαταλείπει, τους έχει αφήσει µόνους τους».

 

Σπ. Αγριµάκης: «Τραγικό νοµοσχέδιο»


Ο γραµµατέας της Τοµεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ, Σπύρος Αγριµάκης τόνισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει την κινητοποίηση «ενάντια στο τραγικό νοµοσχέδιο που αυτή τη στιγµή καταθέτει η κυβέρνηση και στην ουσία καταργεί τα στεγνά προγράµµατα απεξάρτησης, βάζει λουκέτο σε ψυχιατρικά νοσοκοµεία δίνοντας χώρο για ανάπτυξη ιδιωτικών κλινικών. Στηρίζουµε τον αγώνα για µονιµοποίηση των εργαζοµένων. Είµαστε δίπλα τους και απαιτούµε το νοµοσχέδιο να αποσυρθεί και να διατηρήσουν αυτοί οι φορείς την αυτοτέλειά τους».

 

∆. Ράφτη: ∆ιάλυση δωρεάν απεξάρτησης


Η ψυχολόγος, εργαζόµενη στο ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, ∆ανάη Ράφτη, δήλωσε ότι «αυτό το νοµοσχέδιο σηµαίνει διάλυση της δωρεάν δηµόσιας απεξάρτησης. Σηµαίνει ξεκάθαρη έµφαση στη µείωση βλάβης και στη συντήρηση µε υποκατάστατα και όχι στην πλήρη απεξάρτηση. Σηµαίνει ότι η κυβέρνηση δεν επιθυµεί να έχουµε πολίτες επανενταγµένους και απεξαρτηµένους στην κοινωνία αλλά άβουλα όντα σε καταστολή και εξάρτηση. Σηµαίνει ότι δεν θα ανανεωθούν οι συµβάσεις εργαζοµένων µέσω ΕΣΠΑ, οπότε δεν θα µπορούν να παρέχονται οι υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ».

 

Γ. Μανωλικάκης: «Να γίνουν προσλήψεις»


Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Γιάννης Μανωλικάκης, σηµείωσε ότι «συµπαραστεκόµαστε στους εργαζόµενους στη ψυχική υγεία και απαιτούµε από την κυβέρνηση να αποσύρει το νοµοσχέδιο και να γίνουν άµεσες προσλήψεις προσωπικού για να στελεχώσει τις δοµές υγείας».

 

Κινητοποίηση
και στο Ηράκλειο

Κινητοποίηση πραγµατοποιήθηκε χθες και στο Ηράκλειο ενάντια στο συγκεκριµένο νοµοσχέδοιο.
Το παρών στη συγκέντρωση στα Λιοντάρια έδωσαν βουλευτές, εργαζόµενοι στο ΚΕΘΕΑ, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, στηρίζοντας το αίτηµα του ΚΕΘΕΑ για απόσυρση του επίµαχου νοµοσχεδίου για την ψυχιατρική µεταρρύθµιση.
Aκολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου.
Σύµφωνα µε ηρακλειώτικα ΜΜΕ, οι συγκεντρωµένοι ζήτησαν την απόσυρση του νοµοσχεδίου που, όπως σηµείωσαν, υπό την «οµπρέλα» ενός υδροκέφαλου φορέα συνενώνει ανόµοιους φορείς απεξάρτησης.
Στη διαµαρτυρία του ΚΕΘΕΑ στο κέντρο του Ηρακλείου συµµετείχε η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά, η οποία ανέφερε ότι «για ακόµα µια φορά αποµακρυνόµαστε µε ταχύ βηµατισµό από την ενίσχυση του δηµοσίου χαρακτήρα του συστήµατος υγείας».
Σε χαιρετισµό του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, χαρακτήρισε το νοµοσχέδιο «απαράδεκτο και επικίνδυνο για την ψυχική υγεία και απεξάρτηση».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα