Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Αντιδράσεων συνέχεια για το αντλιοστάσιο στον Σταυρό

Νέες καταγγελίες κατοίκων για τα έργα της ∆ΕΥΑΧ

 

Νέες καταγγελίες για µεταβολή του αιγιαλού από τις εργασίες στην “Παχιά Άµµο” από κατοίκους της περιοχής που συνεχίζουν και αντιδρούν στην κατασκευή αντλιοστασίου της ∆ΕΥΑΧ στο σηµείο αυτό.

Χθες µηχανήµατα ξεκίνησαν πάλι εργασίες µε κατοίκους να συγκεντρώνονται και να διαµαρτύρονται ενώ στο σηµείο βρίσκονταν και η αστυνοµία. Οι κάτοικοι προχώρησαν σε καταγγελίες στο Λιµενικό και µιλούν για “άκαµπτη στάση” της δηµοτικής αρχής.
«Παρόλο που καταθέσαµε από τις 16 Φεβρουαρίου την αίτηση αναστολής στο ΣτΕ και το κοινοποιήσαµε στη ∆ΕΥΑΧ και την Πέµπτη το κοινοποιούµε και στο ∆ήµο Χανίων θέλησαν να συνεχίσουν τις εργασίες. ∆εν δίνουν σηµασία, σε τίποτα από αυτά που κάνουµε. Ένα χρόνο τώρα αντιδρούµε µε τη συγκεκριµένη χωροθέτηση, όχι µε το έργο, εµείς θέλουµε να γίνει το έργο αλλά να βρούµε όλοι µαζί ένα άλλο σηµείο» επισήµανε στα “Χ.ν.” η κα Μαλίκα Τζαµαριουδάκη από τον “Περιβαλλοντικό Σύλλογο Σταυρού”.

Θέσαµε το ερώτηµα στην κ. Τζαµαριουδάκη αν οι αντιδράσεις τους οφείλονται στο ότι τα σπίτια στον Σταυρό είναι παράνοµα και οι κάτοικοι δεν θέλουν να λειτουργήσει αποχέτευση όπως κατήγγειλε και η αντιπρόεδρος της ∆ΕΥΑΧ στο τελευταίο ∆ηµοτικό Συµβούλιο. «Είναι ένα µεγάλο ψέµα αυτό, τα σπίτια έχουν τακτοποιηθεί, δεν είναι παράνοµα. Είµαστε υπέρ του έργου ! Προσωπικά ως επαγγελµατίας εδώ και 30 χρόνια έχω δώσει από την τσέπη µου 6.000 ευρώ για την εκκένωση του βόθρου του ∆ήµου Χανίων που βρίσκεται στην παραλία – έχω όλα τα τιµολόγια διαθέσιµα – είναι δυνατόν να µην θέλουµε το έργο; Ζητάµε βιώσιµη λύση. Είπε ότι τα συζητήσαµε 5 φορές ο κ. ∆ήµαρχος. Τι σηµαίνει συζήτηση για τον κ. ∆ήµαρχο ; Να µιλάει ο ένας και να δεχτούµε όλοι ότι λέει; ∆εν είναι συζήτηση να ανταλλάξουµε γνώµες ώστε να έχουµε την καλύτερη λύση;» ήταν η απάντηση τους.
Ανάµεσα στους διαµαρτυρόµενους και πολλοί αλλοδαποί µόνιµοι πλέον κάτοικοι του Σταυρού όπως ο Σβεν από την Ολλανδία και η Μιζούκι από την Ιαπωνία. Μιλώντας στα “Χ.ν.” ο Σβεν επισήµανε πως «εδώ η “Παχιά Άµµος” είναι από τα ωραιότερα µέρη, ερχόµαστε καθηµερινά. Όταν βγαίνουν οι καρέτα-καρέτα, βοηθάµε για να προστατευτούν οι φωλιές τους. Είναι κρίµα να επιµένουν να κάνουν εδώ το αντλιοστάσιο».
Από τη µεριά της η Μιζούκι επισήµανε πως «είναι ένα θαυµάσιο µέρος και δεν καταλαβαίνουµε πραγµατικά γιατί θέλουν να κάνουν την εγκατάσταση σε αυτό το σηµείο. ∆εν υπάρχουν άλλα κατάλληλα σηµεία;».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σε ανακοίνωση του ο “Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σταυρού” τονίζει πως «δυστυχώς η άκαµπτη στάση της ∆ηµοτικής Αρχής και της ∆ιοίκησης της ∆ΕΥΑΧ συνεχίζεται µαζί µε την καταστροφή της παραλίας της Παχιάς Άµµου από την κατασκευή αντλιοστασίου λυµάτων 40 µέτρα από εκεί που σκάει το κύµα, χωρίς να µας έχει δοθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), έκθεση βιωσιµότητας και έκθεση σκοπιµότητας. »
Για τις χθεσινές εργασίες ο Σύλλογος επισηµαίνει ότι «το τεράστιο φορτηγό που ήρθε για να συµµετέχει στην κατασκευή πάτησε πάνω στα φυτά του αµµόλοφου, ενώ πάσσαλοι και δίκτυα τοποθετήθηκαν και σε άλλα µέρη στα οποία υπάρχουν φυτά του αµµόλοφου καταστρέφοντας και άλλο µέρος του σηµαντικού αυτού οικότοπου πού ήδη είχε υποστεί σηµαντικές ζηµιές τον ∆εκέµβρη του 2022 όταν είχαν ξεκινήσει να σκάβουν µέσα στην άµµο και είχαν αποµακρύνει παράνοµα µεγάλες ποσότητες άµµου για να ρίξουν τα τσιµέντα. Παράλληλα οι µπουλντόζες έκαναν σήµερα µία τεράστια τρύπα µπροστά από την είσοδο που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου λατοµείου και στο απολιθωµένο δάσος που ανακαλύφτηκε πρόσφατα. Καλούµε τη ∆ηµοτική Αρχή και την ∆ιοίκηση της ∆ΕΥΑΧ να δείξει σεβασµό στο Ανώτατο ∆ικαστήριο της χώρας µας και να ακούσει τις ανησυχίες των κατοίκων και επισκεπτών. Έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 71.600 υπογραφές διαδικτυακά και εκατοντάδες χειρόγραφες υπογραφές! Επίσης υπάρχουν περίπου 145 χειρόγραφες επιστολές επισκεπτών της Παχιάς Άµµου που απευθύνουν έκκληση για αλλαγή χωροθέτησης προς τους αρµόδιους.
Πιστεύουµε ότι η άκαµπτη στάση της ∆ηµοτικής Αρχής έως τώρα και η επίκληση ανακριβών στοιχείων και ισχυρισµών οφείλεται σε ελλιπή ενηµέρωση για την περιβαλλοντική σηµασία της Παχιάς Άµµου αλλά και για την σχετική εθνική και ευρωενωσιακή περιβαλλοντική νοµοθεσία.»

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως ο Σύλλογο έχει απευθύνει µέσω του Πρύτανη του Πολυτεχνείου πρόσκληση στο επιστηµονικό προσωπικό του Πολυτεχνείου Κρήτης ώστε να συνδράµει µε τις πολύτιµες γνώσεις του, ενώ έχουν ζητήσει και από τον αντιπεριφερειάρχη Ν. Καλογερή να εισηγηθεί αλλαγή της χωροθέτησης. Καλούν µάλιστα βουλευτές, περιφερειακούς, δηµοτικούς και τοπικούς συµβούλους « να επισκεφτούν την περιοχή και να διαπιστώσουν και οι ίδιοι ότι είναι αδύνατο να κατασκευαστεί ένα αντλιοστάσιο λυµάτων πάνω στην άµµο, σε απόσταση 40 µέτρων από τη θάλασσα σε ένα από τα βορειότερα σηµεία της Κρήτης στο οποίο µάλιστα παρατηρείται έντονη διάβρωση.»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα