Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Αντιδράσεων συνέχεια για το θέμα του Λατομείου Καντάνου

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο θέμα του λατομείου Καντάνου με την Πρωτοβουλία κατοίκων να σχολιάζει σε νέα ανακοίνωσή της ότι το ιστορικό φαράγγι γίνεται «θυσία (για μια ακόμα φορά) στο βωμό των επιχειρηματικών συμφερόντων».
Aφορμή για την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας η οποία σχολιάζει επίσης τη στάση του Περιφερειακού Συμβούλιου Κρήτης, στάθηκε, όπως εξηγεί, η μελέτη του πρακτικού (28/1-10-2020) «των 57 (!) σελίδων, από την συνεδρίαση του Κεντρικoύ Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), που έγινε στις 1 Οκτωβρίου 2020» και αφορούσε την γνωμοδότηση του για την τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του λατομείου «για την προσθήκη μονάδων παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος, ασφαλτομίγματος και διαχείρισης Α.Ε.Ε.Ε.».
Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, «οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού αγνοήθηκαν συστηματικά (μετά το 2015), δεν ενημερώθηκαν και κατά συνέπεια δεν ενέκριναν μια σειρά από αποφάσεις που πάρθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Κρήτης, προς όφελος της εταιρείας και εις βάρος του ιστορικού τόπου στο φαράγγι της Καντάνου. Κορωνίδα αυτών των αποφάσεων αποτελεί η παραχώρηση (για χρήση) στην εταιρεία του λατομείου 10 στρεμμάτων από τον ιστορικό τόπο και η μετάθεση της αποκατάστασης του περιβάλλοντα χώρου του στο μακρινό 2048!».
Επίσης, η Πρωτοβουλία υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η εταιρεία δεν έχει εκπληρώσει, μέχρι σήμερα, την υποχρέωση της για αποκατάσταση του πληγέντος τμήματος του ιστορικού τόπου» και ότι «οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ τόσο στην Κρήτη, όσο και στην Αθήνα έχουν κατανοήσει σε βάθος τον κίνδυνο της περαιτέρω υποβάθμισης και ολοσχερούς καταστροφής του ιστορικού φαραγγιού της Καντάνου από το λατομείο».
Και για αυτό η Διεύθυνση Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων (ΔΠΑΝΣΜ) εισηγήθηκε προς το ΚΣΝΜ (πρακτικό σελ 18), μεταξύ άλλων, «τη μη έγκριση της τροποποίησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων», τη μη επέκταση στο μέλλον της εξορυκτικής δραστηριότητας και σχετικών εγκαταστάσεων νοτιοανατολικά του οριοθετημένου ρεύματος και προστατευόμενου δρόμου», κ.α.
Ακόμα, η Πρωτοβουλία σχολιάζει, μεταξύ άλλων, ότι «τελικά το ΚΣΝΜ (και στην συνέχεια η Υπουργός Πολιτισμού), ενέδωσαν στις πιέσεις της εταιρείας και δεν συζήτησαν, ούτε έλαβαν απόφαση, σχετικά με το (Β) της εισήγησης των Υπηρεσιών που αφορούσε «την μη επέκταση στο μέλλον της εξορυκτικής δραστηριότητας».

 

Στο 54ο επεισόδιο, παγώνουμε με κομμένο ρεύμα στην ενδοχώρα των Χανίων και «απολαμβάνουμε» το κρύο στο σπίτι με κατάλληλες ταινίες… Παρακολουθούμε την πορεία του κορωνοϊού και βοηθάμε την παιδική βιβλιοθήκη των συσσιτίων Σπλάντζιας.

Για να προσθέσει:
«Είναι πλέον (και ήταν εξ αρχής) πασιφανές, ότι η απόφαση, τον Μάιο του 2020, του Περιφερειακού Συμβούλιου Κρήτης για τον καθορισμό των λατομικών περιοχών στην ΠΕ Χανίων, που απέκρυπτε την κήρυξη του ιστορικού τόπου και την σχετική απόφαση του ΣΤΕ, στο φαράγγι της Καντάνου, δεν λήφθηκε τυχαία ή από λάθος! Δρομολογεί την σχεδιαζόμενη επέκταση του λατομείου στο σύνολο της λατομικής περιοχής των 348 στρ.
Για αυτό και δεν διορθώθηκε όταν δεκάδες φορείς – σύλλογοι και εκατοντάδες πολίτες το ζήτησαν εγγράφως από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Όπως είναι ξεκάθαρο και το ότι για να σωθεί το ιστορικό φαράγγι της Καντάνου θα πρέπει άμεσα, όπως προτείνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και ζητούν οι φορείς και πολίτες, αλλά και το δημοτικό συμβούλιο Καντάνου Σέλινου «να κινηθεί η διαδικασία αποχαρακτηρισμού της λοιπής μη αδειοδοτημένης λατομικής περιοχής νοτιοανατολικά του οριοθετημένου ρέματος» και η εξεύρεση νέας λατομικής περιοχής στις προβλεπόμενες θέσεις, από το ΣΧΟΑΠ (Πελεκάνου) του Δήμου Καντάνου – Σελίνου».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα