Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024

«Αντιδραστήρες τσέπης»

Μοιραίο για όλο τον κόσµο ήταν πριν 38 χρόνια το πυρηνικό ατύχηµα του Τσερνόµπιλ, ακολούθησε της Φουκουσίµα το 2011, για το οποίο αναφερθήκαµε σε προηγούµενο σχόλιο µας. Ωστόσο οι ειδικοί καλοβλέπουν την κατασκευή και διάδοση µικρότερων «αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων» (SMR) η τεχνολογία των οποίων βρίσκεται δοκιµαστικώς σε εξέλιξη.

Οι αντιδραστικοί των πυρηνικών εξοπλισµών καταδικάζουν την «πρόοδο» αυτής της τεχνολογίας, διότι αν αναπτυχθεί, θα είναι εξίσου ίση και χειρότερα επικίνδυνη απ’ όσο οι µεγάλοι αντιδραστήρες. Το πυρηνικό κατεστηµένο εξωραΐζει τη νέα τεχνολογία ως «πράσινη ενέργεια», επιχειρώντας να πείσει τους Ευρωπαίους, ώστε να µειώσουν τη χρήση γαιανθράκων, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τους αποτρέπουν στο να δουν τους κινδύνους από κάποιο ακραίο πυρηνικό ραδιενεργό ατύχηµα απ’ το οποίο είµαστε ανοχύρωτοι. Εν προκειµένω, η «κόλαση» είναι διαρκής. Τα χειρότερα θα τ’ αντιµετωπίσουν οι νεώτερες γενιές, που οι ταλαιπωρίες τους θα είναι αφάνταστες.

Προβλέπεται να κατασκευαστούν «αντιδραστήρες τσέπης» SMR των 20 ή λιγότερων µεγαβάτ, που δεν θα διαφέρουν από τα σηµερινά πυρηνικά εργοστάσια των 1000 µεγαβάτ. Πρόκειται, όπως λέγεται, για «τροποποιηµένες εκδόσεις υδρόψυκτων αντιδραστήρων… που χρησιµοποιούν εκτός από νερό, άλλα είδη ψυκτικών… βρίσκονται δε ακόµη σε αρχικό στάδιο και είναι µια σχετικά µη δοκιµασµένη ιδέα».
Θα βρεθούµε σε µια πυρηνική βιοµηχανική «κόλαση», για την οποία ο ∆ιεθνής Οργανισµός Ενέργειας προβλέπει ότι η εν λόγω ενέργεια θα φθάσει σε υψηλά επίπεδα, αρχής γενοµένης από το τέλος του 2025.
Και όταν λέµε «κόλαση», λέξη που γιγαντώθηκε µετά την έλευση του Χριστιανισµού, που δεν αφορά µόνο τη µετά θάνατον συνεχή τιµωρία, εννοεί παράλληλα και τον τρόπο, όπου κάποιος περνάει στενοχώριες, βάσανα, ταλαιπωρίες στις τσιµεντουπόλεις, στον αστικό ιστό, που κατάντησαν «κολαστήρια».

Το Ευρωκοινοβούλιο θεωρεί ότι «η πυρηνική ενέργεια µπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης». Υπάρχουν όµως και οι εκ διαµέτρου αντίθετοι, ότι περισσότεροι αντιδραστήρες σηµαίνει πιο πολλά ραδιενεργά απόβλητα και απρόβλεπτα ατυχήµατα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα