Οι τελευταίες ανακαλύψεις για την ωρίμανση, διατήρηση και διάθεση των οπωροκηπευτικών που εξάγουμε, μέσω της φυτικής Ορμόνης Αιθυλένιο, βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνές συνεδρίου ETHYLENE2018– “The XI International Symposium on the Plant Hormone Ethylene” που βρίσκεται σε εξέλιξη και πρόκειται να ολοκληρωθεί αύριο 6/6 στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ). Το συνέδριο διοργανώνεται από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με ΜΑΙΧ.
Στο συνέδριο συμμετέχουν διακεκριμένοι ερευνητές και ακαδημαϊκοί από 23 χώρες από πανεπιστημιακά, τεχνολογικά και ερευνητικά ιδρύματα όπου παρουσιάζουν τις σύγχρονες τάσεις της έρευνας και τα τελευταία αποτελέσματα των ερευνητικών τους εργασιών σε θέματα που έχουν ως αντικείμενο τη φυτική Ορμόνη Αιθυλένιο. Συγκεκριμένα στο πώς τα φυτά βιοσυνθέτουν και αντιλαμβάνονται το Αιθυλένιο και πως η ορμόνη ελέγχει λειτουργίες όπως η άμυνα σε βιοτικές (εχθροί και ασθένειες) και αβιοτικές (τραυματισμοί, υψηλές, χαμηλές θερμοκρασίες, κλπ.) καταπονήσεις κ.α
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο κ. Άγγελος Κανελλής, ομότιμος καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και διοργανωτής του Συνεδρίου εξήγησε πως το Αιθυλένιο είναι μια φυτική ορμόνη που ελέγχει πολλές διαδικασίες και λειτουργίες του φυτού όπως η ωρίμανση. «Χωρίς Αιθυλένιο δεν μπορεί να προχωρήσει η ωρίμανση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «για την καλύτερη διατήρηση των οπωροκηπευτικών αυτό που χρειάζεται είναι να ελέγχουμε την ποσότητα του Αιθυλενίου. Όσο λιγότερο Αιθυλένιο υπάρχει, τόσο πιο αργά γίνεται η ωρίμανση και διατηρούμε για περισσότερο χρόνο τις ντομάτες, τις μπανάνες, τα μήλα, τα αχλάδια κ.α»
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η δράση του Αιθυλενίου και οι μηχανισμοί που ελέγχουν την βιοσύνθεση, επεσήμανε κ. Κανελλής εξηγώντας ότι το Αιθυλένιο είναι επίσης η ορμόνη του στρες στα φυτά ενώ συμμετέχει στην αλληλεπίδραση μεταξύ των παθογόνων οργανισμών, βακτηρίων, μυκήτων με την άμυνα του φυτού.
Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου οι επιστήμονες θα επικεντρωθούν ως προς τη χρήση ορισμένων ουσιών για τον έλεγχο τη βιοσύνθεσης. « Στο φυτό θα πρέπει να υπάρχουν υποδοχείς μέσω των οποίων αυτό αισθάνεται τις αλληλεπιδράσεις με το περιβάλλον. Αν μπλοκάρουμε αυτούς τους υποδοχείς του Αιθυλενίου μπορούμε να κάνουμε τα φυτά να μην καταλαβαίνουν την παρουσία του άρα η ωρίμανση τους μπορεί να προχωρήσει αργότερα και να τα διατηρήσουμε περισσότερο» εξήγησε.
«Πρέπει να καταλάβουμε πώς το φυτό μπορεί να συνθέσει την ορμόνη αυτή, ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την σύνθεση αλλά κυρίως να καταλάβουμε πώς το φυτό αισθάνεται την παρουσία του Αιθυλενίου» σημείωσε ο κ. Κανελλής.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Καλαϊτζής, συντονιστής Σπουδών και Έρευνας στο ΜΑΙΧ, συνδιοργανωτής του Συνεδρίου, επεσήμανε την σημασία της ορμόνης Αιθυλένιο που εμπλέκεται στην γήρανση των φυτών, άρα όπως τόνισε « έχει μεγάλη σημασία για την διατήρηση των καρπών και των αγροτικών προϊόντων που παράγει η Κρήτη. Τα προϊόντα αυτά για να φύγουν από την Κρήτη για εξαγωγές και να πάνε σε κάποια άλλη περιοχή πρέπει να διατηρηθούν σε πολύ καλή κατάσταση. Άρα είναι πολύ σημαντικό να επιβραδύνουμε την διαδικασία της γήρανσης σε καρπούς και οπωροκηπευτικά όπως ντομάτες, πιπεριές κ.α να μπορέσουν να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω εγκεκριμένουν ουσιών από την Ε.Ε και το αρμόδιο Υπουργείο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ψεκασμό και να εμποδίσουν την αίσθηση του Αιθυλενίου. Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν καταλαβαίνουν ότι υπάρχει Αιθυλένιο άρα επιβραδύνεται η διαδικασία γήρανσης και μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την προώθηση των εξαγωγών: ντομάτες, ροδάκινα, πιπεριές, μήλα, αχλάδια, ακτινίδια, αβοκάντο κ.α».
Όπως επισημάνθηκε η αγροτική παραγωγή της Κρήτης, και ειδικότερα των οπωροκηπευτικών προϊόντων, αποτελεί μια από τις βασικότερες πηγές εσόδων της τοπικής οικονομίας. Η παραγωγή από τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Κρήτης ( κυρίως από Τυμπάκι και ευρύτερη περιοχή της Μεσσαράς, Ιεράπετρα, κ.α.) σχεδόν καλύπτει τις εθνικές ανάγκες τους χειμερινούς και εαρινούς μήνες. Η σπουδαιότητα των οπωροκηπευτικών προϊόντων αποδεικνύεται και από τις αυξητικές τάσεις που παρουσιάζονται διεθνώς στην κατανάλωση τους, καθώς επίσης και στη σημασία τους στην ανθρώπινη διατροφή.