Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου, 2025

Αντιγόνη: ένα σύγχρονο σύμβολο χειραφέτησης από την Αρχαία Τραγωδία στο σήμερα

Η Αντιγόνη, ως τραγική πρωταγωνίστρια του Σοφοκλή, αποτελεί στις μέρες μας ένα σύμβολο του ανθρώπου που διεκδικεί και αγωνίζεται. Ένα σύμβολο επαναστατικό και χειραφέτησης, που μπορεί να “μιλήσει” στο παρόν και στις αγωνίες νέων παιδιών. Αυτό επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, σε εκδήλωση με θέμα “Η Αντιγόνη στην τραγωδία. Ένα (εκ)παιδευτικό παράδειγμα”, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων (Σ.Φ.Ν.Χ.) σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, την περασμένη Τετάρτη.

«Η Αντιγόνη είναι ένας δραματικός χαρακτήρας τον οποίο γνωρίζουμε από τον Σοφοκλή, καθώς αυτός διδάσκεται στα σχολεία μας. Όμως η Αντιγόνη είναι πρωταγωνίστρια σε συνολικά 5 τραγωδίες», επεσήμανε σχετικά η εισηγήτρια του θέματος, φιλόλογος Αριάδνη Παπιδάκη και πρόσθεσε ότι η αναζήτηση του δραματικού χαρακτήρα και της ταυτότητας της Αντιγόνης εμφανίζεται κάτω από τις ταξινομίες γυναικεία μορφή, παρθένα γυναίκα, νεαρό κορίτσι και παιδί.
«Η Αντιγόνη προέρχεται από έναν κόσμο όπου η γυναίκα δεν έχει καθόλου δημόσιο λόγο. Ο φυσικός χώρος της είναι μέσα στον οίκο και φέρει ως υποχρέωση την αγάπη και θεραπεία των ανθρώπων του οίκου. Αυτό συνιστά και το καθήκον που αναλαμβάνει σε όλες τις τραγωδίες», υπογράμμισε η κα Παπιδάκη, ενώ ερωτηθείσα για το τι σύμβολο είναι Αντιγόνη σημείωσε: «Επαναστατικό, αμφισβήτησης, διεκδίκησης, χειραφέτησης. Ανάλογα με τον τραγικό στην οποία την συναντάμε η Αντιγόνη είναι πολύ σύγχρονη. Παλαιότερα βέβαια δεν τολμούσαμε να πούμε τέτοια πράγματα γιατί ήμασταν υπό το κράτος του Χέγκελ και της χριστιανικής “ανάγνωσης” των πραγμάτων, όπου η Αντιγόνη ήταν το σύμβολο της ηθικής προσωπικότητας απέναντι στην τυραννική παρουσία του Κρέοντα. Σήμερα όμως με τη διεύρυνση των φεμινιστικών σπουδών και της ανάγκης της κοινωνίας να κατανοήσει τη διαφορετικότητα κ.λπ. η Αντιγόνη είναι ένα πάρα πολύ μοντέρνο έργο γιατί μιλάει για έναν άνθρωπο που είναι αποκομμένος και διεκδικεί».

Συνεχίζοντας η κα Παπιδάκη επεσήμανε ότι σήμερα οφείλουμε στην εκπαίδευση να προσεγγίζουμε κλασικά κείμενα, όπως αυτό της Αντιγόνης, με τις σύγχρονες προσλαμβάνουσες, ώστε και παιδιά να βρίσκουν σε αυτά στοιχεία που μπορούν να τα εμπνεύσουν και να τους γεννήσουν προβληματισμούς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα