» Ενώ παραμένουν οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για αντιγριπικό εμβολιασμό στα Χανιά, με αρκετούς πολίτες ήδη να έχουν εμβολιαστεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα τέλη Σεπτεμβρίου έχουν γίνει οι παραλαβές των αντιγριπικών εμβολίων, ενώ από 1η Οκτωβρίου άρχισε η ηλεκτρονική συνταγογράφησή τους και η εκτέλεσή των συνταγών από τα φαρμακεία.
Όπως ανέφερε μιλώντας στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Χανίων κ. Μανώλης Κατσαράκης «χωρις να είναι τα μόνα εμβόλια που θα έρθουν στον νομό, δεδομένου ότι οι φαρμακοποιοί αγοράζουν από τις εταιρίες απευθείας ή από άλλες φαρμακοποθήκες ανά την επικράτεια. Πάντως, μιλάμε για έναν αριθμό παραπάνω από 50.000 τα οποία υπολογίζουμε να διατεθούν συνολικά στον νομό μας. Εχουμε επάρκεια και υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από τους πολίτες οι οποίοι παραδοσιακά μέσα φθινοπώρου και μέχρι τέλος Νοεμβρίου εμβολιάζονται έναντι της γρίπης».
Όπως ανέφερε ο κ. Κατσαράκης «Φέτος ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας περιμένει αυξημένα κρούσματα γρίπης στην Ευρώπη. Για αυτό συστήνουμε και εμείς εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων όπως κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των υγειονομικών, των ατόμων άνω των 60 χρόνων και πολίτες που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, νευροπάθειες, νεφροπάθειες, παθήσεις του ήπατος, μεταβολικές παθήσεις, αναπνευστικά νοσήματα, σύν όποιες άλλες περιπτώσεις κρίνει ο γιατρός ότι χρήζουν αντιγριπικού εμβολιασμού κτλ» ενώ σημείωσε ότι «η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα Μαρία Θεοδωρίδου έχει πει ότι μπορεί το αντιγριπικό εμβόλιο να γίνει ταυτόχρονα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αρκεί να γίνουν σε διαφορετικά μέρη του σώματος».
Υπενθυμίζεται ότι η συνταγογράφηση για αντιγριπικό εμβολιασμό γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά εφόσον οι πολίτες έχουν ΑΜΚΑ, οι εξαιρέσεις χειρόγραφων συνταγών αφορούν περιπτώσεις ατόμων χωρίς ΑΜΚΑ και περιπτώσεις πολιτών που ανήκουν σε ασφαλιστικά ταμεία που δεν έχουν ακόμα πρόσβαση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα στα Χανιά όπως και σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει αποστείλει επιστολές τόσο στον ΕΟΦ αλλά και στο Υπουργείο Υγείας ζητώντας συνάντηση στην οποία θα συμμετάσχουν το Υπουργείο Υγείας, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, οι Φαρμακοποιοί και εκπρόσωποι των Φαρμακαποθηκών και Φαρμακοβιομηχανιών. Όπως ανέφερε ο κ. Κατσαράκης ζητάμε την συνάντηση «για να θέσουμε το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις οι οποίες είναι πιο έντονες από αυτές που παρουσιάζονται και καταγράφονται. Το πρόβλημα εμείς οι φαρμακοποιοί το θεωρούμε πιο οξύ σε σχέση με αυτό το οποίο καταγράφεται στον ΕΟΦ. Εκεί έχουμε εστιάσει γιατί η πραγματική απεικόνιση του προβλήματος θα οδηγούσε σε πιο γρήγορες και μόνιμες λύσεις όπως πχ η απαγόρευση των εξαγωγών των φαρμάκων τα οποία αναφέρεται στον κατάλογο του ΕΟΦ ότι τελειώνουν και είναι σε έλλειψη»
Μεταξύ άλλων στην επιστολή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αναφέρεται ότι «Οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν αυστηροποιήσει την διάθεση μεγάλου αριθμού φαρμάκων και οι ποσότητες που διαθέτουν δεν μπορούν να καλύψουν την συνταγογράφηση. Οι εταιρείες δηλώνουν συγκεκριμένα σκευάσματα ως ελλειπτικά παρότι στην πραγματικότητα δεν διατίθενται από την πλευρά τους στην ελληνική αγορά ή διατίθενται ελάχιστες ποσότητες. Επιπρόσθετα, συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρίες επιλέγουν την αποκλειστική διάθεση μεγάλου αριθμού φαρμάκων μέσω των εταιριών τους και όχι μέσω φαρμακαποθηκών με απαίτηση μάλιστα αποστολής της συνταγής, γεγονός που αποτελεί καταστρατήγηση των προσωπικών δεδομένων των ασθενών. Όπως γίνεται αντιληπτό η εν λόγω κατάσταση έχει ως επακόλουθο μεγάλη μερίδα ασθενών να αδυνατεί να προμηθευτεί τα φάρμακα του , να αλλάζει τη φαρμακευτική του αγωγή ή ακόμα και να την διακόψει και η κατάσταση δυστυχώς είναι συνεχώς επιδεινωμένη»