Αντιπαράθεση Ένωσης Οικοδόμων Χανίων & Εργατικού Κέντρου Χανίων με αφορμή τηλεδιάσκεψη εργατικών κέντρων με τη συμμετοχή «ομοσπονδίας οικοδόμων και ξύλου» προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα των οικοδόμων.
Την έκπληξή της εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Χανίων που κάνει λόγο για ομοσπονδία «μαϊμού» που δεν εκπροσωπεί τον κλάδο.
«Άραγε στην Κρήτη πόσα μέλη έχει; Σε ποιους χώρους δουλειάς έχει βρεθεί στην Κρήτη;» καταγγέλει η Ένωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Χανίων στην ανακοίνωση που συνυπογράφουν με το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου και το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Ρεθύμνου.
Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση: «Οι οικοδόμοι έχουν συνδικαλιστικά όργανα τα Συνδικάτα Οικοδόμων της Κρήτης που ανήκουμε στην Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας με χιλιάδες μέλη, που εκπροσωπεί την συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου με Συνδικάτα υπαρκτά μέσα στους χώρους δουλειάς που αναγνωρίζουν όλοι οι οικοδόμοι στην Κρήτη και Πανελλαδικά.
Και μόνο από το πλαίσιο αιτημάτων που παρουσιάζουν, δείχνουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον κλάδο, αλλά και που το πάνε».
Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας και τα Συνδικάτα Οικοδόμων Χανίων, Ηρακλείου Ρεθύμνου, διεκδικούν μεταξύ άλλων:
Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.
Να δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ και στους οικοδόμους, χωρίς προϋποθέσεις.
Υποδομές στο ΣΕΠΕ σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και μέσα μεταφοράς.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, με ανακοίνωση του το Εργατικό Κέντρο Χανίων, γνωστοποιούσε πως συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη των Εργατικών Κέντρων Κρήτης και Ρόδου με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Ξύλου Ελλάδος, όπου αναδείχθηκε η ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης του πολύπαθου κατασκευαστικού κλάδου στην εποχή της πανδημίας. Στην ανακοίνωση αναφέρονταν ότι: «Διαπιστώθηκε ότι παρότι η οικοδομική δραστηριότητα δεν έχει σταματήσει, βιώνει πρωτοφανή μείωση κύκλου εργασιών λόγω της οικονομικής κατάστασης που υπάρχει και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι οικοδόμοι να οδηγούνται στην ανεργία χωρίς κάποια μορφή επιδότησης, διότι τα 150 και 200 ένσημα που απαιτούνται, φαντάζουν ουτοπία στην οικοδομή. Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στο γεγονός της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας που ταλανίζει τον κλάδο, όσο και για τα πλημμελή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που υπάρχουν σε όλες τις οικοδομές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Συζητήσαμε να απαιτήσουμε από την Πολιτεία για ακόμα μια φορά την στελέχωση των υπηρεσιών ΣΕΠΕ, όπως και το σώμα ελεγκτών υγιεινής και ασφάλειας, ώστε με την συμμετοχή των Εργατικών Κέντρων ή των οικοδομικών σωματείων, να έχουν μεγαλύτερη και πιο συχνή παρουσία στα εργοτάξια των περιοχών μας. Αποφασίσαμε να έρθουμε σε επαφή με φορείς και συλλόγους που δραστηριοποιούνται και κατέχουν ακίνητα, ώστε να βρεθεί μια λύση για εκείνα τα σπίτια που είναι επικίνδυνα για την δημόσια υγεία και ασφάλεια (με επιδοτούμενα ή χαμηλότοκα δάνεια), ώστε με αυτό τον τρόπο να επανεκκινήσει η οικοδομική δραστηριότητα».