Σε πεδίο αντιπαράθεσης μετατράπηκε η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου με τις νυν και τέως Δημοτικές Αρχές Χανίων να ανταλλάσσουν κατηγορίες για τη διαχείρισή του κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Το θέμα είχε ζητηθεί να συζητηθεί εκτός ημερησίας διάταξης με τη μορφή του κατεπείγοντος από την παράταξη Σκουλάκη. Για «επιχείρηση εντυπώσεων και επικοινωνιακά παιχνίδια με ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό θέμα» έκανε λόγο σε τοποθέτησή του ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας τονίζοντας πως η κοινωνική πολιτική του Δήμου δεν αποτελεί «πεδίο μικρόψυχων παραταξιακών συγκρούσεων». Οπως γνωστοποίησε, θα διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα για τους όρους λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου, ανακοινώνοντας ότι η Δημοτική Αρχή εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας κοινωνικού εστιατορίου. Από την πλευρά της παράταξης Σκουλάκη η τέως αντιδήμαρχος, αρμόδια για θέματα κοινωνικής πολικής Χρυσούλα Χατζηδάκη, κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι αφήνει «υπονοούμενα» όσον αφορά τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου κατά το παρελθόν, που θίγουν την ίδια προσωπικά, αλλά και τους εργαζομένους μιας δομής που υπήρξε πρωτοπόρα σε όλη την Ελλάδα, ζητώντας να τοποθετηθεί επί των ανακοινώσεων του δημάρχου.
Ωστόσο, αυτό δεν της επετράπη από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος πρότεινε το θέμα να συζητηθεί διεξοδικά σε ειδική συνεδρίαση, κάτι που τελικώς αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία. Μετά από αυτήν την εξέλιξη η παράταξη Σκουλάκη, αποχώρησε από τη διαδικασία, καταγγέλοντας «φίμωση» η οποία «φαίνεται ότι αποτελεί τη νέα πρακτική της ευαγγελιζόμενης ”Νέας Αντίληψης για τα Χανιά μας” του Δημάρχου κ. Βάμβουκα και της δημοτικής αρχής των Χανίων».
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, αναφερόμενος σε σχετικά δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο που «ήθελαν άδειο το Κοινωνικό Παντοπωλείο» επεσήμανε πως από σήμερα ξεκινά κανονικά η παροχή τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στους 416 δικαιούχους. Η ίδια διαδικασία, τόνισε, είχε ακολουθηθεί και στις αρχές των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, οπότε και εξυπηρετήθηκαν οι δικαιούχοι. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι, έπειτα από σχετική έρευνα την οποία διενήργησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αλεξανδράκης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, ότι: Δεν τηρούνταν βιβλίο αποθήκης και κανένα σχετικό μέτρο καταγραφής εισερχομένων – εξερχομένων προϊόντων, πως εντοπίστηκε ζήτημα μη καταγραφής αγνώστου ποσού εσόδων από τις δράσεις των εθελοντών του Κοινωνικού Παντοπωλείου π.χ. στο πλαίσιο του “Αγροτικού Αυγούστου” και ότι παρατηρήθηκε το φαινόμενο της μη τήρησης των απαραίτητων παραστατικών κατά την παραλαβή προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό ο δήμαρχος Χανίων γνωστοποίησε ότι θα ακολουθήσει η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τους όρους λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου, αλλά και άμεση αναθεώρηση του Κανονισμού Λειτουργίας του. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι η διεύρυνση των δράσεων κοινωνικής πολιτικής και ως πρώτο βήμα ο Δήμος ξεκινά από σήμερα τις διαδικασίες δημιουργίας κοινωνικού εστιατορίου.
Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Από την πλευρά της η τέως αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής Χρυσούλα Χατζηδάκη ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια λειτουργίας του Παντοπωλείου όλα τα προϊόντα κατοχυρώνονταν σε ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου που είχε τοποθετήσει τοπική εταιρεία ηλεκτρονικών συστημάτων και μηνιαία υπήρχε ισοζύγιο για τα εισαγόμενα και εξαγόμενα προϊόντα τα οποία ελέγχονταν μηνιαίως από τη Διαχειριστική Αρχή. Οσον αφορά τα έσοδα της δομής, η κα Χατζηδάκη υποστήριξε πως το Κοινωνικό Παντοπωλείο δεν έχει διαχειριστεί έσοδα ποτέ, παρά μόνο σε περιπτώσεις συλλόγων, φορέων, εθελοντών που ήθελαν να προσφέρουν και γι’ αυτό τον λόγο είχε ανοιχτεί συγκεκριμένος κωδικός στον προϋπολογισμό του Δήμου αποκλειστικά για την αγορά τροφίμων στο κοινωνικό παντοπωλείο. Σχετικά με τους εθελοντές ανέφερε ότι τα έσοδα τα διαχειρίζονταν οι ίδιοι αγοράζοντας τρόφιμα που προσέφεραν για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου, τα οποία επίσης καταγράφονταν στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής. Για ένα πολύ σημαντικό θέμα που πρέπει να συζητηθεί διεξοδικά έκανε λόγο ο κ. Αρης Παπαδογιάννης εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του με τον τρόπο που δεν προχώρησε η συζήτηση για το κοινωνικό παντοπωλείο κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου. Για «στημένο» θέμα και μικροπολιτικά παιχνίδια έκανε λόγο ο κ. Γιάννης Σαρρής, ενώ ο κ. Ν. Παπαντωνάκης, όσο και ο κ. Σ. Ρίζος, επεσήμαναν πως θα πρέπει να εξεταστεί συνολικά η κοινωνική πολιτική που ασκεί η Δημοτική Αρχή σε συνδυασμό με άλλα θέματα αστέγων, απόρων παιδιών κ.λπ. Εν τω μεταξύ, όπως γνωστοποίησε ο κ. Σαρρής, το ερχόμενο Σάββατο το πρωί η παράταξή του θα βρίσκεται στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, συλλέγοντας υπογραφές από πολίτες κατά της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου. Παράλληλα έγινε γνωστό ότι ο Δήμος δρομολογεί τις διαδικασίες για προσφυγή μέχρι τις 13 Νοεμβρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της εγκατάστασης υγρών καυσίμων στο Πέρα Πλατάνι Σούδας. Συγκέντρωση τροφίμων για απόρους.
Σε 11 κοινωνικούς φορείς και συσσίτια των Χανίων παραδόθηκαν 3 τόνοι τροφίμων που συγκεντρώθηκαν από το κοινωνικό εισιτήριο των “Cine-μαθημάτων” με προβολές, διαλέξεις, εκδηλώσεις, που με πολλή επιτυχία πραγματοποίησε για 8 ημέρες η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης. Οι φορείς ξεκίνησαν να παραλαμβάνουν τα τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν κυρίως από τους μαθητές υπογραμμίζοντας την καθοριστική συμβολή της Πολιτιστικής Εταιρείας σε όλη αυτή τη δράση. «Τα “Cine-μαθήματα” παρακολούθησαν 4.500 μαθητές που ο καθένας εξ αυτών προσέφερε ως εισιτήριο ξηρά τροφή. Ηταν στην ουσία μια συνέργεια φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων του πολιτισμού και του κινηματογράφου», σημείωσε ο υπεύθυνος της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης κ. Μαθιός Φραντζεσκάκης. Τρόφιμα πήραν τα κοινωνικά παντοπωλεία των Δήμων Χανίων και Πλατανιά, τα συσσίτια της Μητρόπολης, η Κοινωνική Κουζίνα, οι κοινωνικές δομές της Περιφέρειας, το “Κύτταρο” Χαλέπας, το Αννουσάκειο Θεραπευτήριο και Ενορίες των Χανίων. Μιλώντας ορισμένοι εξ αυτών, όπως η κα Αννα Τζίβη από το “Κύτταρο” Χαλέπας, τόνισε πως «λειτουργούμε από τον Δεκέμβριο του 2011 και έχουμε ιδρύσει ένα παντοπωλείο αλληλεγγύης με 200 οικογένειες κάθε μήνα. Οι ανάγκες είναι μεγάλες, συνεχείς και διαρκείς». Η υπάλληλος του συσσιτίου της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου κα Στέλλα Περάκη επεσήμανε πως και στη συγκεκριμένη δομή οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί. «Χρηματοδοτήσαμε τις πρωινές προβολές γιατί έμμεσα υποστηρίζουμε και την κοινωνική αλληλεγγύη ως αξία και δράση στην οποία τα παιδιά πρέπει να εκπαιδεύονται. Τέχνη, σινεμά και ανθρωπιά είναι το τρίπτυχο. Μια επισήμανση όμως. Να μην συνηθίσουμε στη φτώχεια και την υποτίμηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, να μην ξεχνιόμαστε. Πολύ καλά κάνει η κοινωνία και ευαισθητοποιείται, αλλά δεν πρέπει να εθίζεται και να λησμονεί ότι η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει υγεία, εργασία και όνειρο για όλους», δήλωσε η αντιδήμαρχος Χανίων κα Βαρβάρα Περράκη. Από τη μεριά του ο αντιπεριφερειάρχης Απ. Βουλγαράκης στάθηκε στις προσπάθειες που γίνονται από την Περιφέρεια και το Πνευματικό Κέντρο για να ανακουφιστούν οι αναξιοπαθούντες συνάνθρωποί μας λέγοντας πως οι προσπάθειες αυτές θα ενταθούν στο μέλλον.
ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΙΣΑΜΟΥ
Καθορισμός θαλάσσιας περιοχής για λούσιμο ζώων Στον καθορισμό θαλάσσιων περιοχών για το λούσιμο των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς θα προχωρήσει στη συνεδρίασή του αύριο το Δημοτικό Συμβούλιο Κισάμου. Είναι ο πρώτος Δήμος στην Κρήτη που προχωρά στη δημιουργία χώρου προκειμένου να κάνουν μπάνιο σε παραλίες δεσποζόμενα ζώα όπως ορίζει η νέα νομοθεσία. Παράλληλα το Δ.Σ. που θα γίνει αύριο, στις 7 το απόγευμα, θα συζητήσει την έγκριση της μελέτης των έργων “Ανάπλαση Οικισμού Τοπολίων” και “Βελτίωση αγροτικών δρόμων δημοτικών διαμερισμάτων Δήμου Κισάμου” καθώς και τη συγκρότηση Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Κισάμου και τη συγκρότηση Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης.