Η τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων στο Ελαφονήσι, αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ τοπικού συμβούλου και της δημοτικής αρχής της περιοχής.
Mάλιστα ο τοπικός σύμβουλος της περιοχής Κυριάκος Κογχυλάκης προχώρησε και σε σχετική αναφορά στην «Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Κρήτης» (πρώην Κτηματική Υπηρεσία).
Η αναφορά έχει να κάνει, όπως αναφέρεται, με την τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων πάνω στο νησί του Ελαφονησίου και όχι μόνο στην παραλία της Βουλισμένης. Από τη μεριά του ο Δήμος Κισάμου και η Μονομετοχική Επιχείρηση του που διαχειρίζεται την παραλία απαντάει πως οι ομπρέλες δεν είναι πάνω στο νησί αλλά στο “πέρασμα”, τον καλυμμένο με άμμο χώρο ανάμεσα στο νησί και στην παραλία της Βουλισμένης και ότι έχει καταθέσει το σχετικό τοπογραφικό στη «Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Κρήτης».
«Ανάλογα κρούσματα με ομπρελοκαθίσματα στο νησί, είχαμε και πέρυσι όπου όμως το θέμα λύθηκε μετά από προφορικές παρεμβάσεις και τα ομπρελοκαθίσματα έμειναν πάνω στο «πέρασμα» και όχι στο νησί. Φέτος ως τοπικός σύμβουλος δέχθηκα αρκετά τηλεφωνήματα ότι υπάρχουν ομπρελοκαθίσματα πάνω στο νησί και στο «πέρασμα». Ειδοποίησα τηλεφωνικά τη δημοτική αρχή και το προεδρείο της Μονομετοχικής που με διαβεβαίωσαν πως θα δουν το θέμα. Ωστόσο πηγαίνοντας εκεί διαπίστωσα ότι η κατάσταση δεν έχει αλλάξει καθόλου» δηλώνει ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Βάθης (στο οποίο υπάγεται το Ελαφονήσι) κ. Κυριάκος Κογχυλάκης.
Ειδικότερα στην αναφορά του στη «Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Κρήτης» ο κ. Κογχυλάκης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως εκφράζει την αντίθεση του για «δύο θέσεις ομπρελοκαθισμάτων πάνω στο νησί » καθώς:
•Το νησί είναι κηρυγμένος ιστορικός και αρχαιολογικός χώρος, οπότε οποιαδήποτε παρέμβαση πρέπει να έχει τις απαραίτητες εγκρίσεις της αρμόδιας υπηρεσίας.
•Το νησί είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Life, Natura 2000 ως οικότοπος προστατευόμενος με ότι απορρέει από αυτό.
•Είναι αντίθετος στον κανονισμό λειτουργίας και διαχείρισης της Δ/νσης Χανίων για τη νήσο της Ελαφονήσου, η οποία απαγορεύει την τοποθέτηση ομπρελών ακόμα και από τους επισκέπτες. «Όποιος διαχειρίζεται το Λαφονήσι πρέπει να έχει την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη “ευαγγέλιο”. Η ΕΠΜ είναι θεσμοθετημένη, δεν είναι νομοθετημένη ακόμα. Πριν τον “Καλλικράτη” όλες οι παρατάξεις του Δ.Σ. Κισάμου είχαν δηλώσει τη στήριξη τους στην ΕΠΜ. Ήλθε η ώρα να την υποστηρίξουν στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια » λέει ο κ. Κογχυλάκης.
Ο ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ
Για τη “Μονομετοχική” του Δήμου Κισάμου που διαχειρίζεται το Λαφονήσι όπως και το Μπάλο, δεν υπάρχει κανένα θέμα παρανομίας. Όπως μας είπε ο πρόεδρος της Μανώλης Φουρναράκης οι ομπρέλες έχουν αναπτυχθεί πάνω στο πέρασμα και όχι πάνω στο νησί. Από τη μεριά του ο δήμαρχος Κισάμου Θοδωρής Σταθάκης επανέλαβε πως οι ομπρέλες δεν έχουν τοποθετηθεί πάνω στο νησί, ενώ το σχετικό τοπογραφικό με το που βάζει ο Δήμος Κισάμου τις ομπρέλες του έχει κατατεθεί στη «Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Κρήτης».
Γραπτή δήλωση Θ. Σταθάκη για καθορισμό ορίων
Στο θέμα των ορίων των Δήμων Κισάμου και Καντάνου-Σελίνου αναφέρθηκε με γραπτή του δήλωση ο δήμαρχος Κισάμου Θ. Σταθάκης καλώντας τις υπηρεσίες και ειδικότερα τη «Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Κρήτης» να προχωρήσουν στον καθορισμό τους. Παράλληλα σημειώνει πως οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις που επικαλείται ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου απλά του επιτρέπουν να διατηρεί ομπρελοκαθίσματα σε κάποια τμήματα της παραλίας και δεν καθορίζουν όρια για τα οποία η νομοθεσία ορίζει ότι αρμόδια είναι η Επιτροπή καθορισμού ορίων. Ο κ. Σταθάκης τονίζει μεταξύ άλλων πως έχει ήδη αιτηθεί δτη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Κρήτης «της παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού εντός των διοικητικών ορίων του όπως αυτά καθορίστηκαν με την 76/ 1933 απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Καθορισμού ορίων Κοινοτήτων της Νομαρχίας Χανίων και αποτυπώνονται σε όλους τους κρατικούς χάρτες και τους χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (Γ.Υ.Σ.). Οι Μηχανικοί της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Κρήτης γνωρίζουν πολύ καλά τις συντεταγμένες των κρατικών χαρτών και των χαρτών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (Γ.Υ.Σ.) και οφείλουν, βάσει αυτών, να αποφασίσουν τον καθορισμό των ορίων των δύο Δήμων, εντός του αιγιαλού».
τιποτε δεν θα επρεπε να υπηρχε εκει γυρω. ειναι μεγαλο κριμα και αμαρτια να αμαυρωνεται ετσι η εικονα ενος παρθενου τοπιου. τι λενε για περασματα για νησι για βουλισμενη;… ολο το μερος ειναι προστατευομενο με ευρωπαικη νομοθεσια. κριμα, παει κι αυτος ο παρθενος τοπος.