Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το στρατηγικό σχέδιο «έξυπνης πόλης» στα Χανιά

Η έλλειψη βασικών υποδομών που μαστίζει τα Χανιά δεν αφήνει περιθώρια για μια… “έξυπνη πόλη”, αντέτεινε η αντιπολίτευση απέναντι στο στρατηγικό σχέδιο έξυπνης πόλης που παρουσίασε η Δημοτική Αρχή στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης.
Την παρουσίαση έκανε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Τάσος Αλόγλου, κάνοντας λόγο για “άλματα” που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Αλόγλου παρουσίασε τις ηλεκτρονικές εφαρμογές που είναι ήδη σε λειτουργία παρέχοντας υπηρεσίες σε πολίτες και επισκέπτες, ενώ αναφέρθηκε και στα επόμενα προγράμματα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αξιοποιηθούν για να προσφερθούν επιπλέον υπηρεσίες.

“Υπάρχει μια ριζικά μεγάλη παρέμβαση προς το συμφέρον των πολιτών”, σημείωσε ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης ενώ επεσήμανε ότι η επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών συμβάλει, μεταξύ άλλων, στην εξάλειψη του φαινομένου των παρεμβάσεων – διαμεσολάβησης αιρετών στη σχέση πολιτών – υπηρεσιών. Ανέφερε, δε, ότι η χρηματοδότηση για τις επόμενες παρεμβάσεις σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα ανέλθει σε 5,5 εκατ ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια.

“Η πράξη από την θεωρία απέχει”, τόνισε ο Γ. Τσαπάκος εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας και κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για έλλειψη ρεαλισμού, καθώς παραβλέπει το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης βασικών υποδομών στην πόλη.

Να μην χαθεί καμία δυνατότητα χρηματοδότησης των παρεμβάσεων και να μην εκτροχιαστεί το χρονοδιάγραμμα, κάλεσε τη Δημοτική Αρχή ο Γιάννης Φραγκάκης εκ μέρους της παράταξης Αρχοντάκη, επικροτώντας τον σχεδιασμό που έχει γίνει.

Για πολλές παρεμβάσεις που δρομολογήθηκαν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή αλλά και ακόμα παλαιότερες, μίλησε ο Τάσος Βάμβουκας. “Δεν έγινε τώρα μια επανάσταση όπως λέτε. Καθένας παίρνει τη σκυτάλη από τον προηγούμενο και τη δίνει στον επόμενο”, σχολίασε.

Για επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις από το υπουργείο Εσωτερικών που αγνοούν βασικές ανάγκες, όπως η υποστελέχωση των υπηρεσιών, έκανε λόγο ο Γιάννης Σαρρής κι έθεσε το ερώτημα – εφόσον συνεχιστεί η υποστελέχωση – ποιος θα διαχειρίζεται και θα συντηρεί αυτά τα έργα στο μέλλον.

Ο σχεδιασμός εξυπηρετεί συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους και το κεφάλαιο, τόνισε ο Νίκος Βουρλάκης. “Τι να κάνουμε τη γρήγορη ψηφιακή αναφορά για πυρκαγιά όταν δεν υπάρχουν μέσα κατάσβεσης και προσωπικό;”, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βουρλάκης.

“Βαθιά συντηρητική πολιτική κατεύθυνση”, απέδωσε στο σχέδιο ο Σεραφείμ Ρίζος υπογραμμίζοντας ότι ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι η τεχνολογία δεν μπορεί να θεραπεύσει τα δεινά της κοινωνικής αδικίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα