Η εξασφάλιση του δημοσίου χαρακτήρα υπηρεσιών όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και το νερό, αποτελεί μονόδρομο για να αποφευχθούν “εγκλήματα” όπως αυτό στα Τέμπη, αλλά και για να μην αποκλείεται η πρόσβαση σε πολίτες από ζωτικής σημασίας αγαθά.
Αυτό επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα “Οι ιδιωτικοποιήσεις δολοφονούν! Αγώνας για την υπεράσπιση των δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών αγαθών”, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:00 στο πλαίσιο του 20ου Αντιπολεμικού Φεστιβάλ που διοργανώνεται από την Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης και το Σαμποτάζ, σχήμα που συμμετέχει στα ΕΑΑΚ στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών.
Ειδικότερα, μιλώντας στα “Χ.ν.”, η Βασιλική Αθανασοπούλου, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Αποφοίτων ΕΣΔΔΑ και εργαζόμενη στο Υπουργείο Εργασίας, τόνισε ότι η στρατηγική των ιδιωτικποιήσεων υλοποιείται πολλά χρόνια στην Ελλάδα και το εξωτερικό “στοχεύοντας στην απόσυρση του κράτους από αγαθά και υποδομές με έναν τρόπο που εξευτελίζει τις παροχές, υποτιμά τον πλούτο μιας χώρας αλλά έχει και τρομακτικές συνέπειες στον λαό και τους εργαζομένους “.
“Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της ΔΕΗ και των σιδηροδρόμων, μέσα από τη διάσπαση του ΟΣΕ”, σημείωσε η κα Αθανασοπούλου και πρόσθεσε ότι μία αντίστοιχη προσπάθεια γίνεται και για το νερό, προκαλώντας σφοδρότατες αντιδράσεις από μέρους των πολιτών.
“Το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων είναι κομβικό, όχι μόνο γιατί ζήσαμε το πρόσφατο έγκλημα των Τεμπών, όπου η ανθρώπινη ζωή θυσιάστηκε στον βωμό του κέρδους, αλλά και τη δυνατότητα του λαού να επιβιώνει”, πρόσθεσε.
Συνεχίζοντας η κα Αθανασοπούλου τόνισε τη σημασία να υπάρχουν δημόσιες- κρατικές υπηρεσίες συγκοινωνίας, ενέργειας κλπ. “Το βασικό αίτημα πρέπει να είναι η κρατικοποίηση: σε έναν αδιαίρετο ΟΣΕ, ΔΕΗ κλπ”, τόνισε καταλήγοντας, ενώ υπογράμμισε τον ρόλο που έχουν παίξει στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιων-υποδομών οι πολιτικές της ΕΕ.
Ο Στάθης Γαγάνης, εκλεγμένο μέλος στο ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου στο ΜΠΔ, ανέφερε εκ μέρους των διοργανωτών του Φεστιβάλ ότι το μήνυμα που στέλνει η συζήτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις, είναι ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης των πολιτών για τις σοβαρές συνέπειες που έχει μια τέτοια οικονομική- πολιτική επιλογή: “Όλοι είδαμε τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση και τι σημαίνει να διασπάς κλάδους, όπως έγινε με τον ΟΣΕ που οδήγησε στον θάνατο δεκάδες ανθρώπους. Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες, όταν γνωρίζεις ότι υπάρχουν ελλείψεις στην ασφάλεια των τρένων ή ότι τα τρένα που αγοράζεις είναι προβληματικά κι εσύ πανηγυρίζεις. Αυτό συνεπώς που προκύπτει ως λογικό επακόλουθο, δεν είναι δυστύχημα αλλά έγκλημα “.
Συνεχίζοντας ο κ. Γαγάνης υπογράμμισε ότι αυτές οι πολιτικές βάζουν τα κέρδη πάνω από τις ζωές των ανθρώπων. Υπογράμμισε δε ότι το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων αφορά και το ζήτημα της διαχείρισης των δημοσίων χώρων που δέχονται ισχυρές “πιέσεις” από οικονομικά συμφέροντα.
Παρεμβάσεις – εισηγήσεις στη συζήτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις επρόκειτο να κάνουν ακόμα οι Μ. Διονέλλης-δημοσιογράφος και ο Θ. Ανδρίτσος- Μέλος της Πανελλαδικής Αντιπροσωπείας του συλλόγου αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ).
Να σημειώσουμε ότι μετά τη συζήτηση
(20.00) θα ακολουθήσει Stand Up Comedy:/Γιώργος Αλεβίζος/Γιάννης Ρούσσος/Μάριος Δημητρόπουλος, συναυλία από τους The Void και
Μελίνα Κανά – Αλέξανδρος Κτιστάκης και γλέντι με τους Γιώργο και Χάρη Παντερμάκη.