Κατά το διάστημα 6-10 Οκτωβρίου 2023, φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ) αντιπροσωπεία από τη Θεολογική Ακαδημία του Κιέβου της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας που επισκέπτεται αυτές τις ημέρες την Κρήτη.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΟΑΚ «ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς και οι επιστημονικοί συνεργάτες του Ιδρύματος καλωσόρισαν την εξαμελή Ουκρανική Αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχαν ο Πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου και Πρόεδρος των Συνοδικών Επιτροπών για τη Θρησκευτική Εκπαίδευση και για το Ημερολογιακό Ζήτημα, πρωτοπρεσβύτερος Ολεξάντρ Τροφιμλιούκ, ο πρωτοπρ. Βιτάλη Κλός, Αντιπρύτανης της Ακαδημίας του Κιέβου, διακεκριμένοι κληρικοί και ο Μπογκάν Κολοντύ, Πρόεδρος της «Οργάνωσης των Εθελοντικών Ομάδων της Ουκρανίας» με συνεργάτες του.
Παρουσιάζοντας το έργο της ΟΑΚ, ο Γενικός Διευθυντής της Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, σημείωσε ότι η επίσκεψη γίνεται σε μία ιδιαίτερη ιστορική στιγμή για το Ίδρυμα, το οποίο συμπληρώνει αυτές τις ημέρες 55 χρόνια προσφοράς στην Εκκλησία και την Κοινωνία. Μετέφερε τις ευχές του Σεβασμ. Μητροπ. Κισάμου και Σελίνου Αμφιλοχίου, Προέδρου της ΟΑΚ, και εξέφρασε την συμπαράσταση της Ακαδημίας στον δοκιμαζόμενο από τον πόλεμο Ουκρανικό λαό, ευχόμενος την ταχεία αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της ειρήνης. Σημείωσε μάλιστα ότι η Ακαδημία πρότεινε από την πρώτη στιγμή προς την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας τη διοργάνωση ειδικών προγραμμάτων επιμόρφωσης για κληρικούς και λαϊκούς θεολόγους από την Ουκρανία, βασικό έργο και αποστολή της Ακαδημίας, σύμφωνα με το Καταστατικό της.
Αντιφωνώντας, ο Πρύτανης π. Ολεξάντρ Τροφιμλιούκ, υπενθυμίζοντας τη μακραίωνη ιστορία της Ακαδημίας του Κιέβου –παρά τη διακοπή της λειτουργίας της κατά τη Σοβιετική περίοδο– και τις σχέσεις της με ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Ελλάδας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο Ακαδημίες θα ενισχυθούν για την επίτευξη των κοινών στόχων. Τόνισε μάλιστα την ανάγκη ανανέωσης των θεολογικών σπουδών και τον προσανατολισμό τους προς σύγχρονα θέματα και κυρίως σημείωσε τη δύσκολη μετατραυματική πολεμική κατάσταση των πιστών, την ανάγκη ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε όλα τα θέματα (κυρίως για θέματα οικολογίας) και κάλεσε τον κ. Ζορμπά να συμμετάσχει στην Επιστημονική Επιτροπή των εκδόσεων της Ακαδημίας του Κιέβου, καθώς και τον πρωτοπρεσβ. Δημήτριο Κατσάνο, συν-Πρόεδρο της Συνεργασίας των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βάδης-Βυρτεμβέργης (ACK), ο οποίος ως υπεύθυνος Ομάδος εκ Γερμανίας βρέθηκε στην Ακαδημία για τον εορτασμό των 50 ετών της ACK.
Εν κατακλείδι, οι δυο πλευρές αντάλλαξαν δώρα και υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, ενώ ο επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας, Αντώνης Καλογεράκης, ξενάγησε την Ουκρανική Αντιπροσωπεία στις εγκαταστάσεις του Συνεδριακού Κέντρου, πράγμα που έδωσε αφορμή για συζητήσεις πάνω σε λεπτομέρειες για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας (2016). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν με τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες της Ακαδημίας, τα Ερευνητικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα, της διαχείρισης του αρχειακού υλικού, τα οικολογικά εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οικολογικά μονοπάτια, τη δημιουργία «πράσινων ενοριών» κ.λπ.
Κατά τη διαμονή τους στην Κρήτη είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Ιερά Μονή Χρυσοπηγής όπου τους υποδέχθηκε με ένθερμους λόγους η ηγουμένη αδελφή Θεοξένη και την Ιερά Μονή Γωνιάς, όπου ο π. Ολεξάντρ συμμετείχε της θείας Λειτουργίας με τα μέλη της Αντιπροσωπείας. Επίσης, επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό Μιχαήλ Αρχαγγέλου, γνωστός και ως Ροτόντα στον οικισμό της Κάτω Επισκοπής Κισάμου, όπου ο κ. Ζορμπάς έκανε αναφορά στην εκκλησιαστική κατάσταση το β’ μισό του 6ου αιώνα, καθώς και στην εν γένει εκκλησιαστική ιστορία της Μητροπόλεως και την προσφορά της στα γράμματα και την κοινωνία της περιοχής.
Στο Ηράκλειο είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, όπου συζήτησαν με τους εκεί Καθηγητές θέματα κοινής συνεργασίας, ενώ έτυχαν της κρητικής φιλοξενίας από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κνωσού Μεθόδιο και τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Πανοσ. Αρχιμ. Βαρθολομαίο, οι οποίοι εκπροσώπησαν τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο Β’. Προσκύνησαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά και του Αποστόλου Τίτου, πρώτου Επισκόπου Κρήτης, ενώ είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τον πλούτο των ιερών Εικόνων του Μουσείου της Αγίας Αικατερίνης»