Στον επίσηµο εορτασµό του προστάτη του Πολεµικού Ναυτικού Αγίου Νικολάου στη Σχολή Ναυτικών ∆οκίµων παραβρέθηκε ο υπ. Εθνικής Άµυνας Νίκος ∆ένδιας, που εκτός των άλλων δηλώσεων αναφέρθηκε στη δηµιουργία πυραυλικού τείχους προστασίας του Αιγαίου για την υπεράσπιση των δικαιωµάτων µας.
Ανακοινώθηκε στους δηµοσιογράφους απ’ το ΥΠΕΘΑ µέρος της οµιλίας του κ. ∆ένδια ότι «Η χώρα µας προχωρεί στην ‘‘ατζέντα 2030’’… θα µπορεί ευέλικτα από τα πολλά νησιά που έχουµε, τα οποία θα µετατραπούν σε µονάδες ισχύος, να εµποδίσει, να αποτρέψει την οποιαδήποτε σκέψη ή προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος στο Αιγαίο, που οι ∆ιεθνείς Συνθήκες, το ∆ίκαιο της Θαλάσσης έχουν δηµιουργήσει και στερεύσει. Σύγχρονο σύστηµα αντιµετώπισης των προκλήσεων που προβλέπει ένα ισχυρό Ναυτικό, το πιο ισχυρό στην ιστορία της πατρίδας µας».
Πρόκειται για το λεγόµενο ‘‘Iron Dome’’ (σιδερένιο θόλο), µια αντιαεροπορική οµπρέλα, που έχει τη δυνατότητα κατάρριψης στόχων µε επιτυχία, σε ποσοστό 95% από απόσταση 2 έως 150 χλµ. Το «αντιπυραυλικό τείχος» κατά τον κ. ∆ένδια θα είναι παραλλαγή του ισραηλινού ‘‘Iron Dome’’ θα εξουδετερώνει µη επανδρωµένα Α/Φ ‘‘drones’’ στο πλαίσιο ευρύτερης προσπάθειας εκσυγχρονισµού των Ενόπλων ∆υνάµεων της χώρας, κόστους 2 δισ. € περίπου.
Οι δηλώσεις του κ. ∆ένδια προκάλεσαν τις τουρκικές αντιδράσεις των ΜΜΕ, τα οποία τις θεωρούν «προκλητικές». Αντίθετα µ’ αυτούς, εµείς είµαστε της γνώµης ότι το σύστηµα είναι αµυντικό. Για την ανάπτυξη αυτού έχουν αρχίσει επίσηµες οµιλίες µε το Ισραήλ, ώστε το ελληνικό ‘‘Iron Dome’’ να είναι στα πρότυπα του δικού τους.
«Si vis pacem para bellum» έλεγαν οι Λατίνοι. Και εµείς θέλουµε ειρήνη γι’ αυτό προετοιµαζόµαστε. Αν δεν µας απειλούσε η Τουρκία, δεν θα ήταν αναγκαίος ο «σιδερένιος θόλος». ∆εν υπάρχει οδός συνεννόησης όταν οι Τούρκοι είναι «αγύριστα κεφάλια». Ζούµε υπό διαρκή απειλή, αφού η αµυντική µας θωράκιση «κουρεύεται» πότε λόγω οικονοµικής κρίσης, πότε λόγω ιδεοληψιών και µειώσεως της στρατιωτικής θητείας και παρ’ όλα αυτά να κατηγορούµεθα ότι τώρα εξοπλιζόµαστε µε το ‘‘Iron Dome’’.
Ο υπερπύραυλος του Πούτιν δυσκολεύει τη διαφύλαξη της µη χρήσης των πυρηνικών κεφαλών. Είναι άγνωστο αν η αµυνόµενη πλευρά θα µπορέσει ν’ αντιδράσει στο λίγο χρονικό διάστηµα που θ’ αποµείνει από την αναγνώριση του επιτιθέµενων µέχρι την προσβολή του στόχου, ώστε να προφυλαχθεί.