■ Με συζητήσεις, συναυλίες και αντιπολεµικά µηνύµατα
Αντιπολεµικά µηνύµατα θα στείλει το 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ – Γιορτή Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων που θα πραγµατοποιηθεί αύριο Παρασκευή και το Σάββατο, 4 και 5 Οκτωβρίου, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.
Το φετινό φεστιβάλ θα περιλαµβάνει συζητήσεις για το παλαιστινιακό αλλά και για και το µεταναστευτικό ζήτηµα,καλλιτεχνικά δρώµενα και συναυλίες.
Για τους σκοπούς και τους στόχους τους, µίλησαν στα “Χανιώτικα νέα”, τα µέλη της Οργανωτικής Συνέλευσης του φεστιβάλ, ∆ιαµάντω Κατάκη και Πάνος Περαντωνάκης.
Η ∆ιαµάντω Κατάκη σηµειώνει ότι «οι θεµατικές µας είναι δύο. Το µεταναστευτικό και το παλαιστινιακό. Οι συνθήκες αποδεικνύουν κάθε χρόνο, όλο και περισσότερο, ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να είναι στη δηµόσια συζήτηση και τα δύο ζητήµατα».
Ο Πάνος Παπαδαντωνάκης εξηγεί ότι: «στο προσφυγικό – µεταναστευτικό βλέπουµε ότι, πλέον όλο και περισσότερο, γίνονται κανονικότητα οι πνιγµοί, ο εγκλωβισµός των ανθρώπων. Βλέπουµε καταγγελίες από διεθνείς οργανώσεις πλέον. Ειδησεογραφικά µέσα, όπως το BBC και ο Guardian, καταγγέλουν τον τρόπο που µεταχειρίζονται τους πρόσφυγες…
»Και τοπικά βλέπουµε οι αρχές, ενώ υπάρχει, όπως φαίνεται, ένα οργανωµένο σχέδιο επαναπροώθησης, να µας υπόσχονται ότι θα φτιάξουν δοµές, θα κάνουν συναντήσεις και να µην γίνεται εν τέλει τίποτα».
Στο σηµείο αυτό ο Πάνος σηµειώνει:
«Οπότε, εµείς θα κάνουµε σαν να µην υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι; Οχι. Και για αυτό απευθυνόµαστε στην κοινωνία».
Για το θέµα της Παλαιστίνης, επισηµαίνει: «Στη συζήτησή µας θέλουµε να βάλουµε ένα γενικότερο πλαίσιο. Πέρα από τις φρεγάτες, είµαστε µια πόλη στρατιωτικής εκπαίδευσης και µια πόλη αναψυχής στρατιωτών. Ολα αυτά είναι συµµετοχή».
Για το φεστιβάλ, σηµείωσε ότι «δεν είναι µόνο µια αυτόνοµη δράση. Είναι κοµµάτι ενός ευρύτερου κοινωνικού κινήµατος. Και ούτε είναι µόνο το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών αλλά στήνεται από πάρα πολλές οµάδες, συλλογικότητες της πόλης».
Τη συζήτησή µας, κλείνει η ∆ιαµάντω η οποία τονίζει: «Προ καιρού στην Αυστρία κυρίευσε η ακροδεξιά. Η Γερµανία έχει δηλώσει ήδη ότι δεν θέλει µετανάστες. Σε κάποια κρατίδιά της, ήδη κυριεύει η ακροδεξιά. Και είναι επιτακτική ανάγκη, η αντίσταση, η συλλογικοποίηση και η δικτύωση, το αντιπολεµικό και το αντιρατσιστικό κίνηµα να είναι σε εγρήγορση».
Το πρόγραµµα
Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευµα της Παρασκευής.
Το πρόγραµµα περιλαµβάνει:
•Παρασκευή 4/10:
-5 µ.µ.: «Το παιχνίδι προς την ελευθερία» -Capoeira για παιδιά ηλικίας 7-12 ετών
Ένα εργαστήριο που υπόσχεται να ταξιδέψει τους µικρούς µας φίλους σε µια περιπέτεια γεµάτη χορό και κίνηση.
5.30 µ.µ.: Εργαστήριο Χαρακτικής- ∆ίκτυο σχολείων Χανίων µε την παιδαγωγική Φρενέ
Τα παιδιά θα πειραµατιστούν µε απλές τεχνικές (µονοτυπίες, βαθυτυπίες, υψιτυπίες) της χαρακτικής τέχνης και θα δηµιουργήσουν εικαστικά τυπώµατα µε θέµα την ειρήνη και το προσφυγικό.
7 µ.µ.: «Αν έπρεπε να φύγεις…» – Εργαστήριο διαδραστικής αφήγησης-Κραχ
Μια γνωριµία µε τον Χάρη και τον Φάρι, από το οµώνυµο βιβλίο της Γιώτας Αλεξάνδρου, µια συζήτηση για τη διαφορετικότητα, µια ζωγραφιά για όσα βιαστικά αφήνουµε πίσω. Μια δράση για παιδιά (µεγάλα και µικρά) από την οµάδα του Κοινωνικού Ραδιοφώνου Χανίων.
7 – 7.50 µ.µ. και 9.30 – 9.35 µ.µ.: «Πρόσφυγας δε γεννιέσαι..γίνεσαι»
Παράσταση θέατρο του κουτιού Làmbe – Làmbe
Μια mini παράσταση Θεάτρου σκιών, µε έργα του Σύριου καλλιτέχνη Nizar Ali Badr. Παρουσιάζει ο Γιώργος Γελαλής.
Θα δοθούν δύο παραστάσεις στην κεντρική σκηνή: η πρώτη, πριν τη συζήτηση για το προσφυγικό και η δεύτερη, αµέσως µετά.
9.40: Χορευτική παρουσίαση από την οµάδα χορού Art Zone
Παρουσίαση Oriental, Indian fusion και A.T.S (American Tribal Style) χορών, εµπνευσµένοι από Ινδία, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.
•ΣΥΖΗΤΗΣΗ στις 7 µ.µ. στις κερκίδες µε θέµα: «Καµία ζωή δεν είναι λαθραία – Όσο Ε.Ε. και κράτος αφαιρούν ζωές, εµείς θα χτίζουµε γέφυρες». Οµιλητές: ∆ηµήτρης Χούλης, δικηγόρος υπεράσπισης στην Πύλο, Μάρω, µέλος του Watch the Med Alarm Phone, αυτοοργανωµένη τηλεφωνική γραµµή για ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο στην περιοχή της Μεσογείου, Σπύρος Μαλιχούδης, δηµοσιογράφος, διαδικτυακό µέσο Solomon, Μαρτυρίες, ηχητικά ντοκουµέντο προσφύγων.
•ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ: 10 µ.µ.: Έντερον Ήµισυ (punk), 10.30 µ.µ,: Sara ATH & Skoul (Fem Rap), 11/.30 µ.µ.: Frenzee (punk/rapcore).
•Σάββατο 5/10:
5 µ.µ.: Κινητικά Παιχνίδια- Α.Σ Στίλβη Χανίων
5.30 µ.µ.: Εργαστήριο Χαρακτικής- ∆ίκτυο σχολείων Χανίων µε την παιδαγωγική Φρενέ.
7.30 µ.µ.: «Circus Revolution»- Fred Normal
Μια παράσταση µε ακροβατικά και µουσική για µικρούς και µεγάλους.
7 µ.µ. – 10 µ.µ.: 1ο υπαίθριο Φεστιβάλ Θεάτρου Lambe Lambe. !!!!
Κουκλοθέατρο και θέατρο σκιών, σε.. στιγµές µαγικές!
Μια γιορτή µε ολιγόλεπτα «ταξίδια», µε ανακαλύψεις και mini παραστάσεις, για µικρούς και µεγάλους!
10 µ.µ.: “Bucket». Performance από τους Θένια Χ., Μαργιάννα Κ., ∆ηµήτρης Κ.
•ΣΥΖΗΤΗΣΗ στις 7 µ.µ. µε θέµα: «Την λέγαν Παλαιστίνη, τη λένε Παλαιστίνη, θα τη λένε Παλαιστίνη!». Οµιλητές: Νικόλας Κοσµατόπουλος, κοινωνικός ανθρωπολόγος, επίκουρος καθηγητής στο τµήµα Πολιτικής στο Αµερικανικό Πανεπιστήµιο της Βηρυτού, Ορέστης Μακρής, ακτιβιστής στην ∆υτική Όχθη.
•ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ, ΚΕΡΚΙ∆ΕΣ: 10 µ.µ. The singsong workshop (φωνητικό σύνολο), 10.30 µ.µ.:
Γιάννης Καπετανάκης-The lyra loop project (παραδοσιακός, πειραµατικός ήχος), 11.15 µ.µ.: Grup Yorum (πολιτικό, λαϊκό τραγούδι).
Και τις δύο ηµέρες στο φεστιβάλ θα πραγµατοποιηθούν εκθέσεις φωτογραφίας και comix.
•Φωτογραφική έκθεση µε κινηµατικά στιγµιότυπα του προηγούµενου έτους, µε ιδιαίτερη έµφαση η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη. Συµµετέχουν: N. Koκοβλής, Μ. Λώλος, ΠΑΠ, Γ. Αγγελάκης
“Not Welcome! A search & rescue mission in the Mediterranean Sea (CrimScapes)
Αποσπάσµατα από την κόµικ νουβέλα µε θέµα τη µετανάστευση από τους Jérémy Geeraert και Sylvain Adam.
•Palestine”, του Joe Sacco, eκδ. ΚΨΜ
Αποσπάσµατα, storyboards από το comic Palestine, επιµέλεια Comixadiko (comixadiko.gr)
•ΚΟΥΖΙΝΕΣ: φαλάφελ, σουβλάκια, χούµους και ταµπουλέ!
•ΓΛΥΚΟΠΩΛΕΙΟ: χειροποίητα γλυκά από τη θεατρική οµάδα ∆εςΠολλες!
•Περίπτερα συλλογικοτήτων, προβολές και βιβλιοπωλείο.