Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Αντιρατσιστικό φεστιβάλ και φέτος στα Χανιά

» Γιορτή Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις 22 και 23 Σεπτεµβρίου στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας

 

Μήνυµα αλληλεγγύης, ενάντια στον ρατσισµό, θα στείλει το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ το οποίο θα πραγµατοποιηθεί την ερχόµενη Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Σεπτεµβρίου στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών.

Αλλωστε, ο πλήρης τίτλος των δράσεων του διηµέρου είναι: «17o Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ – Γιορτή Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων» ενώ το κεντρικό µήνυµα είναι η φράση του ∆ον Κιχώτη στον Σάντσο Πάντσα: «Ν’ αλλάξεις τον κόσµο φίλε Σάντσο δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία, είναι δικαιοσύνη».
Οι εκδηλώσεις περιλαµβάνουν συζητήσεις, παιδικές – εφηβικές δραστηριότητες αλλά και συναυλίες.
«Είναι ένα φεστιβάλ που έχει παρουσία 17 χρόνια συνεχόµενα στην πόλη, εκτός από µία χρονιά λόγω κορωνοιού», µας λένε τα µέλη της Συνέλευσης ∆ιοργάνωσης, Κάρµεν Βουρβαχάκη και ∆ιαµάντω Κατάκη.
«Και φέτος το κεντρικό σύνθηµα του φεστιβάλ είναι παρµένο από τον ∆ον Κιχώτη, µία αναφορά του ∆ον Κιχώτη προς τον Σάντσο Πάτσο που του λέει ότι το να αλλάξεις τον κόσµο δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία, είναι δικαιοσύνη. Αυτό είναι το πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ και το θεωρούµε πιο επίκαιρο από ποτέ», σηµειώνει η Κάρµεν Βουρβαχάκη, καθώς «οι συνθήκες όλο και χειροτερεύουν (επαναπροωθήσεις, πυρκαγιές, δολοφονίες µεταναστών και όχι µόνο, γυναικοκτονίες). Το πλαίσιο γενικά στο οποίο ζούµε είναι πολύ δύσκολο, όχι µόνο για τους µετανάστες αλλά και για εµάς τους ίδιους: Οι εργασιακές µας σχέσεις πλήττονται κάθε µέρα όλο και περισσότερο, ζούµε σε µια πόλη που λόγω του airbnb κυρίως και των επενδύσεων στον τουρισµό, δεν µπορούµε να βρούµε σπίτι και δηµόσιοι χώροι ολοένα και περιορίζονται».
«Οπότε», συνεχίζει η ίδια, «πέρα από αυτή τη γενικότερη µαυρίλα, το φεστιβάλ το βλέπουµε σαν µία γιορτή, σαν µία συνάντηση, είναι ανοιχτό σε όλους. Ακόµα και ο χώρος στον οποίο γίνεται, το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, είναι πολύ σηµαντικός και πολύ συµβολικός γιατί δίνουµε ζωή σε ένα χώρο της πόλης που είναι δηµόσιος και διεκδικούµε το πάρκο αυτό, όπως και άλλα πάρκα να έχουν ζωή και να µπορούµε να ζούµε και να συναντιόµαστε σε αυτά». Παράλληλα, «φυσικά υπάρχει το πολιτικό πλαίσιο και το πιο βασικό, το πρόταγµα µας της αλληλεγγύης. Μέσα από τις πολιτικές συζητήσεις, ζυµωνόµαστε, συναντιόµαστε και συνδυαστικά µε τις παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα προτάγµατα που υπάρχουν για τα παιδιά, τη µουσική, το φαγητό, το χορό, το σηµαντικό είναι ότι συναντιόµαστε, επικοινωνούµε, µιλάµε. Ο στόχος µας είναι να καταφέρουµε να βρίσκουµε δρόµους αλληλεγγύης, δρόµους συνάντησης, να είµαστε ενωµένοι. Θέλουµε να φτιάξουµε µια πιο όµορφη καθηµερινότητα και πιο όµορφη ζωή, για ‘µας και για τους διπλανούς µας».
Η ∆ιαµάντω Κατάκη συµπληρώνει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για αλληλεγγύη, απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς και στα προβλήµατα της εποχής.
«Είναι πάρα πολύ σηµαντικό η ζύµωση η οποία µπορεί να έρθει µε πολλούς τρόπους. Νοµίζω ότι έχουµε φτιάξει ένα πάρα πολύ ωραίο πρόγραµµα και οι άξονες των συζητήσεων θα έχουν πάρα πολύ ενδιαφέρον, θα εµπλουτίσουν τις γνώσεις µας και θα µας κάνει να µιλήσουµε λίγο περισσότερο και µεταξύ µας και µε ανθρώπους που θα γνωρίσουµε εκεί. Είναι σηµαντικό να έχουµε µεγαλύτερη επίγνωση στο τι συµβαίνει σήµερα κοινωνιολογικά και στο ζήτηµα του προσφυγικού και στο ζήτηµα του δηµόσιου χώρου και όλων αυτών των προβληµάτων που άπτονται της πόλης µας. ∆ιάβαζα έρευνες σύµφωνα µε τις οποίες ότι υπάρχουν 700 νεκροί, οι περισσότεροι από το ναυάγιο της Πύλου, σε ελληνικά νερά και µόνο για το 2023 είναι πάνω από 2.000 οι νεκροί στις θάλασσες της Μεσογείου».
Ρωτάµε αν η αλληλεγγύη αποτελεί πραγµατικότητα ή ζητούµενο.
«Πιστεύω -λέει η Κάρµεν- ότι η αλληλεγγύη ίναι µια πραγµατικότητα. Στα Χανιά υπάρχει πάρα πολύς κόσµος, πολύ περισσότερος συγκριτικά µε άλλες επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας, ο οποίος είναι αλληλέγγυος και αυτό µας δίνει δύναµη, χαρά και αισιοδοξία γιατί βλέπουµε αυτή την αλληλεγγύη στην πράξη, από µικρά µέχρι µεγαλύτερα πράγµατα. Οταν συµβαίνει µια καραβιά η στήριξη του κόσµου είναι τεράστια. Τώρα που συγκεντρώνονται είδη υλικής βοήθειας για τους πληµµυροπαθείς στη Θεσσαλία το ίδιο. Ζούµε σε µια πόλη που βλέπουµε έµπρακτα την αλληλεγγύη δίπλα µας. Ταυτόχρονα αυτό δεν σηµαίνει ότι δεν αποτελεί πάγιο αίτηµα και διεκδίκηση, η αλληλεγγύη να εξαπλωθεί και να σταµατήσουµε να νιώθουµε µόνοι µας».
«Όπως κάθε χρονιά, η είσοδος στο φεστιβάλ θα είναι χωρίς αντίτιµο, µε ελεύθερη συνεισφορά για τα έξοδα του Φεστιβάλ και τη στήριξη του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών. Όποιος επιθυµεί µπορεί ακόµα και τώρα να γίνει µέρος του φεστιβάλ µε 1002 τρόπους. Επικοινωνία: antiratsistiko.xania@gmail.com», συµπληρώνουν.


Το πρόγραµµα

Το πρόγραµµα του φεστιβάλ συνοπτικά έχει ως εξής:
•Παρασκευή 22/09:
Παιδικές-εφηβικές δραστηριότητες:
5 µ.µ.: Εναλλακτικά παιχνίδια µε µπάλα για µικρά και για µεγάλα, Α.Α.Σ. Ασπάλαθος.
6 µ.µ. – 7.30 µ.µ.: «Τί κρύβεται στα δέντρα;»: ∆ραµατοποίηση ιστορίας και κατασκευές µε φυσικά υλικά (land art), Σχολείο του ∆άσους – Καριάτζουλες, «Γίνε η φωνή του παιδιού που µετακινείται»: ∆ηµιουργία µικρών βιβλίων και εφηµερίδας τοίχου µε την παιδαγωγική Φρενέ, 20:00-21:00: Τρία λαϊκά παραµύθια για την ειρήνη, την αλήθεια και τα όνειρα. Αφήγηση Βάνια Σταµπολάκη. Συνοδεία κρουστά Χάρης Παπαεµµανουήλ.
•18:30 Συζήτηση: «Καµία ζωή δεν είνα λαθραία. Κανένας άνθρωπος δεν είναι αριθµός: Προσφυγικό-µεταναστευτικό από την εµπειρία στο νοµικό πλαίσιο». Θα µιλήσουν: Χριστίνα Γιάνναρη, Ακτιβίστρια, Γιάννης Σκενδέρογλου, ∆ιασώστης, Κατερίνα ∆ρακοπούλου, ∆ικηγόρος (Ελληνικό Συµβούλιο για Πρόσφυγες).
•Συναυλία: Στην κεντρική σκηνή: Κάτω από το Γείσο και ΜΤΠ, The same shoes Band, Los Tre.
Στη µικρή σκηνή (θέατρο πάνω από τη λίµνη): DIY hip-hop σκηνή.
•ΣΑΒΒΑΤΟ 23/09
•Παιδικές-εφηβικές δραστηριότητες:
5 µ.µ.: Εναλλακτικά παιχνίδια µε µπάλα για µικρά και µεγάλα παιδιά.
6 µ.µ. – 7 µ.µ.: Ανοιχτό παιχνίδι Capoeira για παιδιά.
5 µ.µ. – 7 µ.µ.: Workshop για εφήβους. Συντελεστής της δράσης το «καλλιτεχνικό εργαστήριο Duende”.
7 µ.µ. – 8 µ.µ.: Αφήγηση παραµυθιού «Ο Γλύκος και η Μοναχούδα», Άρτεµις Πλανάκη (εκδόσεις Μ. Σιδέρη).
6.30µ.µ.: Κεντρική Συζήτηση: «Οι ζωές των φτωχών δεν µετράνε: Παιδεία-Υγεία- ∆ικαίωµα στην πόλη». Θα µιλήσουν: Χρήστος Μπέλµπας, Πρόεδρος ΕΛΜΕ Χανίων, ∆ηµήτρης Μακρέας, Υγειονοµικός, Γιάννης Ζαϊµάκης, ∆/ντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρµοσµένης Κοινωνικής Έρευνας, Τµήµα Κοινωνιολογίας-Πανεπιστήµιο Κρήτης.
•9 µ.µ. – 9.30 µ.µ.: Capoeira.
•Συναυλία µε: Baby Cult, GEMMA, Κανάρια.
Παράλληλες δράσεις και τις δύο µέρες:
7 µ.µ. – 9 µ.µ.: Teatro Lambe Lambe «Το χαρούµενο λιβάδι»: Μια ιστορία «του κουτιού» που έχει θέµα τη διαφορετικότητα. Ολιγόλεπτη παράσταση για έναν θεατή κάθε φορά. Παρουσιάζει ο Γιώργος Γελαλής.
5.30 – 7 µ.µ.: Υπαίθριο ζωντανό στούντιο για αυτό παρουσίαση των οµάδων των σχηµάτων των µουσικών και γενικότερα του κόσµου που συµµετέχει στο φεστιβάλ, Κοινωνικό ραδιόφωνο Χανίων.
•«Σχόλιο στην επικαιρότητα», Εικαστική έκθεση µε έργα του ∆ηµήτρη Αστερίου.
•«Musabaha», Εικαστική έκθεση µε έργα της Ζένιας Ζέτσεβα – κοινωνική λειτουργός.
•Σκάκι, περίπτερα και βιβλιοπωλεία, κουζίνα µε γεύσεις του κόσµου, γλυκοπωλείο από τις ∆εςΠολλες.
Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι ελεύθερη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα