Κάθε παραβίαση των Διεθνών νόμων των Συμβάσεων και της ηθικής, που γίνεται κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, τιμωρείται απ’ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (Δ.Π.Δ.) σύμφωνα με τη Συνθήκη των Βερσαλίων (Ιούνιος 1919) το οποίο έχει την αρμοδιότητα να δικάζει.
Θεσπίστηκε ένα τέτοιο προστατευτικό νομικό πλαίσιο γιατί όταν διαβάζουμε ιστορία πολέμων, δεν βλέπουμε τίποτα άλλο από σφαγές, που έγιναν κατά τη διάρκειά των.
Μετά από έναν πόλεμο η ιστορία γράφεται από τον νικητή. Το αιματοκύλισμα, όμως, γίνεται από τους θύτες, που υφίστανται κι αυτοί δυσάρεστες συνέπειες, πέφτοντας θύματα της φιλοδοξίας τους μαζί με τα θύματα. Οι πρώτοι, υποκριτικά, δεν βλέπουν τις θηριωδίες και τα εγκλήματα, που έκαναν, για να νικήσουν. Αυτά είναι καταδικαστέα, καταγράφονται, επισημοποιούνται αποδεικτικά και δεν νοείται καμία απόπειρα δικαιολόγησης.
Οι δυνάμεις των επιτιθεμένων βομβαρδίζουν, εκτός από στρατιωτικούς στόχους ή κυβερνητικά κτήρια και κοινωφελή ιδρύματα. Στόχος είναι να καμφθεί ο άμαχος πληθυσμός, που οχυρώνεται μέσα στις πόλεις τους, να χρησιμεύσει ως μαξιλάρι αντίστασης, αλλά υπόκειται τις επιθετικές πράξεις του εχθρού, που γίνονται αδιακρίτως σκόπευσης, και σε τελική ανάλυση λογίζονται εγκλήματα πολέμου.
Στην ρωσοουκρανική περίπτωση ο γενικός εισαγγελέας του Δ.Π.Δ. διέταξε την έναρξη έρευνας και συγκέντρωσης στοιχείων διάπραξης εγκλημάτων πολέμου. Ανετέθη στον Βρετανό εισαγγελέα Καρίμ Καν, ο οποίος ανακοίνωσε, ότι «το έργο μας για την συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων άρχισε.. Το επόμενο βήμα είναι η έγγραφη εξουσιοδότηση απ’ το Προανακριτικό Τμήμα του Δικαστηρίου, που εδρεύει στη Χάγη, για να νομιμοποιηθεί η έρευνα, διότι λέγεται, ότι έχουν γίνει βάρβαρες πράξεις του Ρωσικού Στρατού, για τις οποίες πρέπει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.
Οι επιπτώσεις για τη Ρωσία του Πούτιν, όποια έκβαση κι αν έχει ο πόλεμος, θα είναι επώδυνες. Εκτός από τις γενικές κυρώσεις και τυχόν αποφάσεις του Δικαστηρίου για πρόσωπα, θα υπάρξει και ο απομονωτισμός, στον οποίο θα τεθεί η χώρα. Αν δε διανοηθούν στο Κρεμλίνο να χρησιμοποιήσουν εξελιγμένου τύπου πυρηνικά όπλα, τούτο καθιστά το κράτος επισφαλές στην ανθρωπότητα.
Οι περί του Πούτιν αδιαφορούν, αν στη Δύση υπάρχουν διχογνωμίες, όσον αφορά την εισβολή. Ο ίδιος βρίσκεται μπροστά στην πραγματικότητα, που του φωνάζει, ότι δεν τον συμφέρει, να απειλεί, διατάσσοντας, «να τεθεί το πυρηνικό οπλοστάσιο σε ειδικό καθεστώς πολεμικής ετοιμότητας».
Η σθεναρή αντίσταση που βρίσκει ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία, εκνευρίζει τον Πούτιν, διότι τα σχέδιά του να τελειώνει με το Κιέβο σε δυο-τρεις ημέρες απέτυχαν. Ο πόλεμος παρατείνεται και οι αναλυτές υποστηρίζουν, ότι η αποκλιμάκωση είναι δύσκολη υπόθεση.
Οι έρευνες για την στοιχειοθέτηση εγκληματιών πολέμου, απαιτούν χρόνο. Πάντως κατά τη διάρκεια των ερευνών παρεμβάλλονται πολλά εμπόδια και κανείς από τώρα δεν μπορεί, να εγγυηθεί, ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα.
Όλα εξαρτώνται από το ποιες χώρες, εκτός από την Ουκρανία, θα αποφασίσουν, να βοηθήσουν να ξεκινήσει η δίωξη και να φθάσει μέχρι το τέλος.