Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Αντίθετοι οι τοπικοί φορείς για λατομεία στο Στόμιο

Ξεκάθαρα αρνητικοί στην αδειοδότηση τριών ορυχείων γύψου στο Στόμιο Ιναχωρίου στην Κίσσαμο, ήταν οι φορείς της περιοχής ενώπιον του αντιπεριφερειάρχη περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης κ. Νίκου Ξυλούρη και υπηρεσιακών παραγόντων.

Οι φορείς ξεκαθάρισαν πως η τουριστική και η αγροτική ανάπτυξη που έχει δρομολογηθεί για το Λαφονήσι, το Στόμιο, τη Χρυσοσκαλίτισσα, τα Λειβάδια δεν συνάδει με τα ορυχεία γύψου, ενώ υπάρχει και η αρνητική εμπειρία της λειτουργίας για χρόνια εργοστασίου γύψου.
Ο κ. Ξυλούρης και οι υπηρεσιακοί πραγματοποίησαν χθες το πρωί αυτοψία στην περιοχή για την οποία ζητάτε η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα ορυχεία γύψου και στη συνέχεια συμμετείχαν σε σύσκεψη το μεσημέρι στο δημαρχείο Κισάμου. Η έγκριση της ΜΠΕ θα έλθει προς συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας το επόμενο διάστημα.
Αρχικά ο δήμαρχος Κισσάμου κ. Γ. Μυλωνάκης τόνισε πως η θέση του Δήμου έχει εκφραστεί με διαδοχικές αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και είναι ενάντια στα ορυχεία γύψου, συμπληρώνοντας παράλληλα πως ανάλογη θέση έχουν διατυπώσει και οι 4 βουλευτές του Νομού. «Για τη συγκεκριμένη περιοχή η συγκεκριμένη επιχειρηματικότητα δεν συνάδει, δεν ταιριάζει» είπε ο κ. Μυλωνάκης. «Δεν είμαστε κατά των επενδύσεων γενικά. Η επιτροπή εξετάζει οι επενδύσεις σε ένα τομέα να μην συγκρούονται με αυτές σε άλλους τομείς ώστε να μην υπονομεύουν το περιβαλλοντικό, το πολιτιστικό κεφάλαιο και την αναπτυξιακή προοπτική μιας περιοχής» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας κ. Α. Παπαδεράκης. Από τη μεριά του ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών κ. Κ. Γύπαρης υπογράμμισε πως η επιτροπή περιβάλλοντος «λαμβάνει καθοριστικά υπόψιν τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας. Σε έναν από τους κύριους προορισμούς της Κρήτης όπως είναι το Λαφονήσι δεν μπορούν να συνυπάρχουν τουρισμός, αγροτικός τομέας, εξορύξεις». Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν περιφερειακοί σύμβουλοι. Τη σημασία των αυτοψιών σε όλες τις περιοχές που ζητούνται αδειοδοτήσεις για επενδύσεις τόνισε ο κ. Γ. Μανούσακας-Βλαντάς, ενώ η Σ. Μαλανδράκη- Κρασουδάκη υπογράμμισε τον καθοριστικό γνωμοδοτικό ρόλο που έχει η επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας. «Έχουμε διαβάσει τη ΜΠΕ και έχουμε δημόσια τοποθετηθεί ενάντια στη δημιουργία γυψορυχείων στην περιοχή» σημείωσε ο κ. Αλ. Μαρινάκης ενώ ο Γ. Κονταξάκης υποστήριξε πως «η περιοχή είναι μπερδεμένη και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις τοποθετήσεις μας .Εγώ προσωπικά είμαι υπέρ της νομιμότητας».
Ακολούθησαν τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων με τον κ. Θ. Σταθάκη να δηλώνει πως «δεν συνάδουν οι εξορυκτικές δραστηριότητες με την ανάπτυξη του Ιναχωρίου. Θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στο πέρασμα προς το Λαφονήσι. Σίγουρα δεν είναι κανείς κατά των επενδύσεων όλοι είναι υπέρ τη νομιμότητας όμως δεν θέλω να πιστέψω ότι θα φτάσουμε σε διαδικασίες ξεσηκωμού του λαού για το θέμα αυτό».
Ο Γ. Φραγκιουδάκης επισήμανε πως στο Λαφονήσι υπάρχει αγροτική παραγωγή και τουριστική ανάπτυξη που δεν ταιριάζει σε κανένα βαθμό με την εξορυκτική δραστηριότητα, ενώ ο πρώην δημ. Σύμβουλος Ιναχωρίου κ. Γ. Ζουρίδης τόνισε πως με τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής η αξιοποίηση του γύψου θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα.
Ο πρώην δήμαρχος Ιναχωρίου κ. Κ. Κουκουράκης έκανε μια ιστορική αναδρομή της κατασκευής του εργοστασίου γύψου στην περιοχή τη δεκαετία του ΄60 και πως μετά το 1998 ο Δήμος και η τοπική κοινωνία συναποφάσισαν ότι θα πρέπει να πάψει η εκμετάλλευση του γύψου και η ανάπτυξη του Δήμου να στηριχθεί στον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα. Ανέφερε πως υπάρχουν 900 στρ. με θερμοκηπιακές και άλλες καλλιέργειες και ότι μόνο οι επενδύσεις για τον τουρισμό τα τελευταία χρόνια ξεπερνούν τα 30 εκ. ευρώ. «Καταλαβαίνεται ότι είναι αστεία τα οφέλη από τα γυψορυχεία για την τοπική κοινωνία» τόνισε , στάθηκε στην απόφαση του Νομ. Συμβουλίου το 2009 που απέρριπτε και τότε την αξιοποίηση του γύψου.
Στην δική του τοποθέτηση ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ν. Ξυλούρης εξήγησε πως ο σκοπός της επίσκεψης ήταν «να έχουμε ιδία εικόνα για αυτές τις επενδύσεις και ποιες μπορεί να είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Δεν θα ακούσετε όμως από εμάς απόφαση, είμαστε στη φάση εκλογής νέας επιτροπής περιβάλλοντος που θα ενημερωθεί για την αυτοψία μας».
Στην σύσκεψη αναφέρθηκε επίσης πως οι ζημιές που έγιναν στο φυσικό περιβάλλοντος του Ιναχωρίου από το εργοστάσιο γύψου και τα γυψορυχεία δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα