11 χρόνια πέρασαν από την άνοδο του ΑΟ Πλατανιά στην Α΄ Εθνική κατηγορία τον Ιούνιο του 2012.
Ήμουν παρών σε αυτή την ιστορική στιγμή του Κρητικού ποδοσφαίρου.
Στο τέλος του ματς της ανόδου, με την Καλλονή Λέσβου, ο φίλαθλοι μπήκαν στο γήπεδο για να συγχαρούν τους ποδοσφαιριστές, ενώ μια αυτοκινητοπομπή, ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία του Πλατανιά, έως την δημοτική αγορά της πόλης.
Ο γράφων στα χρόνια που η ομάδα του ΑΟΠ έπαιζε στη Β΄ Εθνική μετέβαινε έως το γήπεδο του Μάλεμε για να την παρακολουθήσει.
Ελλείψει σκέπαστρου, έπεφταν πάνω στους θεατές, οι σταγόνες της βροχής σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και οι ακτίνες του ήλιου σε καλοκαιρία.
Κανείς όμως δεν αποχωρούσε.
Η παρουσία χανιώτικης ομάδας στη Β΄ Εθνική και η επιτυχημένη πορεία της ήταν ο λόγος που “βίδωνε” τους φιλάθλους στο κάθισμα της εξέδρας.
Με μία μικρή παρέα για οργανωμένους οπαδούς, τους Ultras, που παρουσιάστηκαν εκείνη την περίοδο (2011-2012), οι αγώνες εξελισσόταν χωρίς εντυπωσιακά καπνογόνα ή θορυβώδεις κόρνες.
Στις κερκίδες έφταναν οι οδηγίες του προπονητή και οι φωνές των ποδοσφαιριστών καθόλη τη διάρκεια του αγώνα, με τους φιλάθλους να “επικουρούν”, όπως συμβαίνει σε κάθε γήπεδο όπου γης.
Η εμπειρία από ένα μάτς μένει σε πολλούς ανεξίτηλα στη μνήμη τους.
Ακόμη και να μην ασχολείται κανείς με το εμπορικό τμήμα του ποδοσφαίρου και μεταγραφές όπως ο γράφων, η παρακολούθηση ποδοσφαιρικού αγώνα από την εξέδρα και η αγωνία για το αποτέλεσμα πάντα θα τον εξιτάρει.
Στις κερκίδες θα βρεις ανθρώπους όλων των ηλικιών, των φύλων και των κοινωνικών τάξεων.
Μια μορφή εκκλησίας του Δήμου.
Μια ευκαιρία για συναναστροφή και συζήτηση.
Θαυμάζεις τις αντοχές και την φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών και επεξεργαζεσαι την στρατηγική και την τακτική του προπονητή.
Ευχή και επιθυμία να βιώσουμε πάλι το όνειρο. Να αναρτηθεί ξανά στους πίνακες της σούπερ λιγκ το όνομα μίας ομάδας του Νομού.
Θυμάμαι ως επιβάτης έναν οδηγό λεωφορείου να λέει με απογοήτευση στον εισπράκτορα ότι «τα Χανιά δεν έχουν υποδομές για ομάδα πρώτης κατηγορίας».
Η ομάδα του Πλατανιά αυτό το ανέτρεψε και η κληρονομιά που άφησε στο χανιώτικο ποδόσφαιρο είναι ότι με ορθή οργάνωση και στήριξη η κάθε ομάδα μπορεί να κάνει την δική της έφοδο στους ουρανούς.
Υ.Γ. Δεν εξετάσαμε το θέμα της κάθαρσης του ελληνικού ποδοσφαίρου ούτε θα ασχοληθούμε με έρεις και μάχας νομικάς. Είναι πολύπλοκο και ακανθώδες ζήτημα.
*Ο Μιχάλης Σμυρλάκης
είναι πτυχιούχος Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου