11.4 C
Chania
Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025

(Α)ΟΡΑΤΕΣ – ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ – ΑΝΟΧΥΡΩΤΕΣ

Είπες “Θα πάγω
σ’ άλλη γη,
θα πάγω σ’ άλλη
θάλασσα.
Μια πόλις άλλη θα βρεθεί…”.

 

Καινούργιους
τόπους δεν θα βρεις, δεν θα ’βρεις άλλες θάλασσες.
Η πόλις θα σε ακολουθεί.
Στους δρόμους θα γυρνάς τους ίδιους.
Και στις γειτονιές τες ίδιες θα γερνάς…
Πάντα στην πόλι αυτή θα φθάνεις.
Για τα αλλού -μη ελπίζεις- δεν έχει πλοίο για σε,
δεν έχει οδό…

Κ.Π. Καβάφης,
“Η πόλις”

 

Παρ’ όλες τις αρνητικές ραγδαίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, η πολιτιστική κίνηση στα Χανιά ακολουθεί τους δικούς της δρόμους.
Στον εικαστικό χώρο ειδικότερα, συνεχίζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης μας η έκθεση των έργων του δασκάλου Δημήτρη Μυταρά και των συνεργατών του στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Η μοναδική αυτή έκθεση με έργα μεγάλων κυρίως διαστάσεων που “αναπνέουν” στους άνετους χώρους της πινακοθήκης μας, θα συνεχιστεί μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου.
Στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων τώρα, στην οδό Δημοκρατίας, συνεχίζεται η έκθεση «Μυθικές  Επ-(αν)-αφηγήσεις», μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Eozen Agopian (GR/USA), Ανδρέας Βάης, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Sylvia Galos (ΑΤ/ES), Αλέξανδρος Δημητριάδης, Αντιγόνη Καββαθά, Βασιλική Κοσκινιώτου, Εύα Μαραθάκη, Κριστέλ Μακρή (GR/HN), Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Αντωνία Παπατζανάκη (GR/USA), Ίρις Πλαϊτάκη (GR/USA), Joulia Strauss (DE/RU), Maria Temnitschka (AT), Νότα Τσίτουρα, Konstantin Fischer (GR/DE), Inkeri Harri (FI/DE)  &  Γιώργος Χατζηελευθερίου – Κορδώνης.
Θα σταθώ όμως περισσότερο στην έκθεση “ΠΟΛΕΙΣ (Α) ΟΡΑΤΕΣ – ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ – ΑΝΟΧΥΡΩΤΕΣ”, έκθεση σύγχρονης χαρακτικής που φιλοξενείται επίσης στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων στις δύο επάνω αίθουσες. Ο λόγος είναι όχι μόνο επειδή πρόκειται για μία όντως εκπληκτική έκθεση, αλλά κι επειδή η χαρακτική, μολονότι είναι τέχνη με σημαντική διαδρομή τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας, παραμένει άγνωστη, ή σχεδόν άγνωστη στο ευρύτερο κοινό. (Στην πραγματικότητα τη γνωρίζουμε όλοι, αλλά τη συγχέουμε με το σχέδιο και γενικότερα με τη ζωγραφική).
Την έκθεση παρουσιάζει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον στα πλαίσια ΧΑΝΙaRT 2015 με τη συμμετοχή τριών εργαστηρίων Χαρακτικής από τις Σχολές: Αν. Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (υπεύθυνη καθηγήτρια Βίκη Τσαλαματά) της Θεσσαλονίκης (υπεύθυνος καθηγητής Μανώλης Γιανναδάκης) και της Φλώρινας (υπεύθυνη καθηγήτρια Δήμητρα Σιατερλή). Μαζί με τους σπουδαστές και πτυχιούχους των σχολών, συνεκθέτουν και οι δάσκαλοί τους που προανέφερα.
Επίσης συνεκθέτουμε, προσκεκλημένοι τιμητικά οι σύγχρονοι Ελληνες χαράκτες Ελλη Γράβαλου, Ιωάννης Μπελημπασάκης, Φλωρεντία Οικονομίδου, Γιάννης Στεφανάκις και ο υπογράφων, ως καταγόμενοι ή εργαζόμενοι στην Κρήτη.
Η θεματολογία της έκθεσης βασίζεται σε δύο εμβληματικά λογοτεχνικά κείμενα, τις “Ακυβέρνητες Πολιτείες” του Στρατή Τσίρκα και τις “Αόρατες Πόλεις” του Ιταλό Καλβίνο όπου μας ταξιδεύουν με τα δικά τους μαγικά καράβια και τα οχήματα οι σπουδαστές της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, και δίπλα τους οι “ανοχύρωτες” πόλεις των σπουδαστών της Φλώρινας “πολυπολιτισμικές” και ετερογενείς, ανοιχτές και φιλικές στο διαφορετικό και το ξένο.
“Πόλεις στο μεταίχμιο του ονείρου, του μύθου και της αλληγορίας, πόλεις υπαρκτές, παλιές και σύγχρονες, πόλεις παλίμψηστες, παλλόμενοι οργανισμοί, πολύχρωμες τοιχογραφίες και μικρογραφίες ενός πανσπερμικού κόσμου ομόκεντρων και αλληλοεπικαλυπτόμενων κύκλων… που φέρουν τα ίχνη και τα σπαράγματα του χρόνου, του παρελθόντος και του παρόντος, της επίσημης ιστορίας και των μικρών, ανείπωτων και λησμονημένων στιγμών, της επιθυμίας της δράσης και της ζωής, της μνήμης και του βιώματος, των ψυχικών και συναισθηματικών κραδασμών, της επιβίωσης και του θανάτου… αυτές είναι μερικές από τις παραμέτρους του θέματος της «πόλης» το οποίο κλήθηκαν να προσεγγίσουν οι φοιτητές της χαρακτικής…”.
Αυτά σημειώνει ο Γιάννης Μπόλης, ιστορικός της Τέχνης στον κατάλογο της έκθεσης.
Το δρόμο που ακολούθησαν -μελέτησαν κατόπιν παρότρυνσής του δεκαεπτά σπουδαστές του 2011- απόφοιτοι πλέον – μας δείχνει ο χαράκτης και δάσκαλος Μανόλης Γιανναδάκης: “Ολες αυτές οι πόλεις, που με ρηξικέλευθο τρόπο περιγράφει ο συγγραφέας, η φυσιογνωμία τους και η δομή τους, ορίζοντας απλώς ως σημεία του χώρου, αλλά αποτελούν το δίκτυο που θα στηρίξει το ταξίδι, την αέναη αυτή κίνηση προσωπικών, νομαδικών, φυλετικών, προσφυγικών μετακινήσεων, εκτείνοντας τη συνείδηση του αναγνώστη σε πλήθος συνειρμών από αφίξεις, διαδρομές, αναχωρήσεις, συναντήσεις, επιστροφές…”.
Και βαθαίνοντας περισσότερο στη μυσταγωγία της χαρακτικής πράξης η Βίκυ Τσαλαματά, χαράκτρια και καθηγήτρια στην Α.Σ.Κ.Τ. σημειώνει: “…Οι νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες αναδεικνύουν τις απεριόριστες δυνατότητες της σύγχρονης χαρακτικής. Πειραματίζονται με συνδυαστικές μεθόδους της βαθυτυπίας, της υψιτυπίας, της λιθογραφίας, της μεταξοτυπίας και με τις καινοτόμες μεθόδους της ηλεκτρονικής τεχνολογίας και της οικολογικής χαρακτικής, στις δύο διαστάσεις και στο χώρο. Διαχειρίζονται ο καθένας με τη δική του δημιουργική σκέψη και οπτική, με το δικό τους πλαστικό ιδίωμα, ψυχικούς κραδασμούς και έννοιες, μέσα από τα πρωτοποριακά, για την εποχή τους, κείμενα του Τσίρκα, τη διεισδυτική ματιά του Ιταλό Καλβίνο και την πανανθρώπινη ποίηση του Καβάφη”.
Και οι δύο εκθέσεις στο Πνευματικό Κέντρο διαρκούν μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου και είναι ανοιχτές από Τρίτη μέχρι Παρασκευή 11 π.μ. – 2 μ.μ. και κάθε Δευτέρα 8 – 10 μ.μ.
Μην τις χάσετε.
Περισσότερα για την έκθεση χαρακτικής, αλλά και ειδικότερα για τη χαρακτική ως τέχνη σε επόμενο σημείωμά μου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα