ΤΟ 2007/8, ο δημοσιογράφος Στ. Κούλογλου είχε κάνει μια εμπεριστατωμένη τηλεοπτική έρευνα με θέμα την τότε αναδυόμενη νέα γενιά των τριαντάρηδων, την οποία και ονόμασε “γενιά των 700” ευρώ! Η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή θεώρησε ότι “δεν ήταν τόσο ζοφερή η οικονομική “κατάσταση” των νεοπροσλαμβανομένων, όπως την παρουσίασε ο δημοσιογράφος, και τον απέλυσε (!) από τα κρατικά κανάλια!
ΛΙΓΟ μετά είχαμε εκλογές, ανήλθε στην πρωθυπουργία ο Γ. Παπανδρέου, υπήρξε διεθνής οικονομικός κλυδωνισμός και η χώρα μας μπήκε στη δίνη μιας παρατεταμένης οδυνηρής οικονομικής κρίσης (209-2019): μισθοί και συντάξεις εκμηδενίστηκαν από τις καθημερινές αφαιμάξεις των μνημονιακών κυβερνήσεων ή συγκυβερνήσεων, λόγω αγρίων φόρων που επιβάλλονταν.
ΕΤΣΙ, τα υποτιθέμενα “λίγα” για τον Κώστα Καραμανλή “700 ευρώ” για τους νέους εργαζόμενους, έπεσαν σε δυο χρόνια στα μισά, η ανεργία εκτοξεύθηκε στα ύψη, η μετανάστευση των νέων επιστημόνων δημιούργησε κοινωνικό πρόβλημα, ο φόβος για το σήμερα και το αύριο κυριάρχησε.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ της τότε Ν.Δ. (2004-2009) ήξερε πολύ καλά ποια διασπάθιση δημόσιου χρήματος είχε γίνει με τους Ο.Α. Δεν έκανε τίποτε απολύτως, για να διορθωθεί η κατάσταση της χώρας. Ο δε Κ. Καραμανλής, όταν του επισημάνθηκε η οικτρή οικονομική κατάσταση λίγο πριν τις εκλογές, είπε το περίφημο “άστο για αργότερα”, ρίχνοντας έτσι την καυτή πατάτα του υπέρογκου δημόσιου ελλείμματος στον Γ. Παπανδρέου.
ΕΙΧΑΜΕ “μνημονιακούς” και “αντιμνημονιακούς αγωνιστές”, διχαστικές κορώνες, αγανακτισμένους στις πλατείες, καθημερινές αυτοκτονίες, “εθνική” κατάθλιψη, μιζέρια, φτώχεια, άνοδο της “Χ.Α.”, άνοδο της αριστεράς και της άκρας δεξιάς, νέα μνημόνια…
ΣΕ ΕΝΑ τέτοιο κλιμα, αυτοί που την πλήρωσαν -και την πληρώνουν- ήταν εκείνη η γενιά των “700 ευρώ”. Το δε χειρότερο που έζησε η γενιά εκείνη, πριν καν προλάβει να ανασάνει, είναι ότι ήλθε η πανδημία που ξαναπάγωσε όνειρα και σχέδια και ξανάφερε τη μελαγχολία και τον φόβο της επιβίωσης.
ΣΗΜΕΡΑ εκείνη η γενιά που διανύει πια την 5η δεκαετία της ζωής της, “άβουλη και μοιραία”, δέχεται το τελειωτικό χτύπημα στη ζωή της: τις συνέπειες ενός “εμφύλιου” πολέμου στην Ευρώπη!
… ΑΛΛΑ, ΠΟΣΕΣ ακόμη τέτοιες “αόρατες γενιές” θα δούμε;