» Παρουσιάζεται αύριο στα Χανιά το νέο βιβλίο του οµότιµου καθηγητή του ∆ιεθνούς Πανεπιστηµίου Ελλάδας
«Ελαιόλαδο και υγεία πάνε µαζί εφόσον µιλάµε για καλής ποιότητας ελαιόλαδο» καθώς «οι φαινόλες δρουν ως ασπίδα προστασίας του οργανισµού µας».
Τα παραπάνω τονίζει, µιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, ο οµότιµος καθηγητής του ∆ιεθνούς Πανεπιστηµίου Ελλάδας (∆Ι.ΠΑ.Ε.), Απόστολος Κυριτσάκης, µε αφορµή την παρουσίαση του νέου του βιβλίου µε τίτλο: “Το ελαιόλαδο και ο βιολειτουργικός του ρόλος”, που θα πραγµατοποιηθεί αύριο Τετάρτη στις 6.30 το απόγευµα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τράπεζας Χανίων.
Σύµφωνα µε τον κ. Κυριτσάκη, «το ιβλίο αναφέρεται κυρίως στο ρόλο που παίζει το ελαιόλαδο στην υγεία µας. Στο βιολειτουργικό του ρόλο, όπως το αποκαλώ. Στο ρόλο των φαινολών κ.λ.π. Καλύπτει την εξέλιξη της καλλιέργειας της ελιάς, το κλάδεµα, την άρδευση, την ποιότητα, την αξιοποίηση των υποπροϊόντων, τις νέες τεχνικές που χρησιµοποιούνται για την αύξηση της απόδοσης του καρπού σε ελαιόλαδο, όπως επίσης και στην αύξηση των φαινολών. Αυτό λοιπόν το εθνικό µας προιόν, το ελαιόλαδο, έχει κάποια συστατικά που προστατεύουν τον οργανισµό µας από το οξειδωτικό στρες στο οποίο οφείλονται περισσότερες από εκατό παθήσεις. Εχει, λοιπόν, ιδιαίτερη σηµασία αυτό το βιβλίο».
Ο κ. Κυριτσάκης ευχαρίστησε όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσµά του για το συγκεκριµένο πόνηµα το οποίο «είναι γύρω στις 600 σελίδες, είναι πολύ προσεγµένο, χρειάστηκε πάρα πολύς χρόνος, µεγάλη προσπάθεια. Το πόνηµα αυτό είναι συνέχεια και συµπλήρωση των προηγούµενων βιβλίων που έχουµε γράψει για το ελαιόλαδο. Αυτό είναι το ενδέκατο. Το πρώτο πήρε διάκριση από την Ακαδηµία Αθηνών το 1988. Οι Αµερικάνοι το είδαν και ήθελαν να κυκλοφορήσει στα Αγγλικά και δηµοσιεύτηκε στα Αγγλικά, στη συνέχεια κυκλοφόρησε στα Ισπανικά».
Σε ερώτησή µας για τις επιδράσεις του ελαιολάδου στην υγεία, ο κ. Κυριτσάκης σηµείωσε ότι ελαιόλαδο και υγεία πάνε µαζί «εφόσον µιλάµε για καλής ποιότητας ελαιόλαδο. ∆ηλαδή, να έχει χαµηλή οξύτητα η οποία δεν είναι το παν. Πρέπει να έχει και άλλα στοιχεία, να έχει καλό άρωµα και πολλές φαινόλες. Οι φαινόλες δρουν ως ασπίδα προστασίας του οργανισµού µας. Μιλάµε λοιπόν για ένα ποιοτικό ελαιόλαδο».
Ο κ. Κυριτσάκης αναφέρθηκε στη γνωριµία του µε τον Ιταλό ερευνητή Ερτζένιο Ιόριο, ο οποίος είναι πρόεδρος του ∆ιεθνούς Παρατηρητηρίου του Οξειδωτικού Στρες. «Το 2012 στη Θεσσαλονίκη ιδρύσαµε το ελληνικό Παρατηρητήριο του Οξειδωτικού Στρες. Από το 2012 έχουµε πραγµατοποιήσει πολλές οµιλίες για το ρόλο του ελαιολάδου στην παρεµπόδιση του οξειδωτικού στρες που είναι η αιτία παθήσεων όπως αλτσχάιµερ, καρκίνος, διαβήτης».
Ο ίδιος σηµείωσε ότι «τελευταία, άρχισαν στην Αµερική να χρησιµοποιούν την Κρητική ∆ιατροφή. Σε πολλά Πανεπιστήµια της Αµερικής χρησιµοποιείται διαιτολόγιο στους φοιτητές µε βάση το ελαιόλαδο και την κρητική – µεσογειακή διατροφή. Και είναι τιµή για την Κρήτη που ξεκίνησε εδώ η µελέτη των επτά χωρών των 1957, για το πως το ελαιόλαδο επιδρά στην υγεία του καταναλωτή και ιδιαίτερα στις καρδιαγγειακές παθήσεις σε σχέση µε την κατανάλωση του ζωικού λίπους».
Ο κ. Κυριτσάκης ανέφερε ακόµη ότι «το χανιώτικο ελαιόλαδο φηµίζεται για την ποιότητά του αλλά δεν είναι µόνο το χανιώτικο ελαιόλαδο. Υπάρχουν και άλλες περιοχές που βγάζουν πολύ καλό ελαιόλαδο».
Ο κ. Κυριτσάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε παραγωγό και τυποποιητή της Σπάρτης «ο οποίος έχει πάρει 1.000 βραβεία µέχρι τώρα».
Στα Χανιά, όπως είπε ο κ. Κυριτσάκης, υπάρχουν , µεταξύ άλλων, ενδεικτικά Αγροτικοί Συνεταιρισµοί όπως της Γραµβούσας, Ενώσεις όπως του Σελίνου, µεµονωµένες οµάδες, µονάδες όπως η Terra Creta, αλλά και ιδιώτες όπως: “Μιχελάκης Family”, “Ψυλλάκης” “Ρενιέρης” και ο Ευτύχης Ανδρουλάκης (“Pamaco”) οι οποίοι έχουν συντελέσει τα µέγιστα στην προώθηση του ποιοτικού ελαιολάδου. Ο Ευτύχης Ανδρουλάκης είναι ένας εκ των οµιλητών στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου. Είναι πραγµατικά πολύ σηµαντικό να δίνουµε το καλό παράδειγµα».
Καταλήγοντας ο ίδιος τόνισε ότι «έχουµε λοιπόν ένα προιόν το οποίο έχει ιδιαίτερη σηµασία για τον τόπο µας και πρέπει να το προσέξουµε µε κάθε τρόπο».
Το πρόγραµµα της εκδήλωσης
Η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Κυριτσάκη, µε τίτλο: “Το ελαιόλαδο και ο βιολειτουργικός του ρόλος», θα πραγµατοποιηθεί αύριο Τετάρτη στις 6.30 το απόγευµα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τράπεζας Χανίων.
Η εκδήλωση θα πραγµατοποιηθεί µε τη συνεργασία Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, ΑΒΕΑ, Τράπεζας Χανίων, ∆ήµου Χανίων, ΜΑΙΧ, Πολυτεχνείου Κρήτης, ∆ήµου Κισσάµου, ∆ήµου Πλατανιά.
Τον συντονισµό θα έχει η ειδική συνεργάτις των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Ζαχαρένια Σηµανδηράκη.
Το πρόγραµµα έχει ως εξής:
19:00 19:10 Ζαχαρένια Σηµανδηράκη.
19:10-19:20 Μανώλης Κογχυλάκης, Εκπαιδευτικός Συγγραφέας.
19:20-19:30 Αλέξανδρος Μαρκαντωνάκης ∆/ντής ΑΒΕΑ.
19:30-19:40 Ευτύχης Ανδρουλάκης PAMACO Ελαιόλαδο.
19:40-19:50 ∆ρ. Γεώργιος Μπαουράκης ∆/ντής ΜΑΙΧ.
19:50-20:00 ∆ρ. Σεραφείµ Καστανάκης Παθολόγος – Λοιµωξιολόγος.
20:00-20:15 Απόστολος Κυριτσάκης Εκδότης – Συγγραφέας του βιβλίου.
20:15-20:30 Συζήτηση.
21:00 ∆εξίωση Μπουφές (Μια ευγενική προσφορά της Τράπεζας Χανίων).
Σηµειώνεται ότι στο βιβλίο «Το ελαιόλαδο και ο βιολειτουργικός του ρόλος» αναπτύσσονται επιστηµονικά δεδοµένα κορυφαίων ειδικών του κόσµου, όπως:
•Χηµική σύσταση του ελαιολάδου, επεξεργασία του καρπού στο ελαιουργείο, ποιοτικός έλεγχος, ασφάλεια, κ.ά.
•Ρόλος του ελαιολάδου στη µείωση του οξειδωτικού στρες, που αποτελεί παράγοντα σοβαρού κινδύνου.
•Τελευταία επιστηµονικά δεδοµένα που αιτιολογούν γιατί το ελαιόλαδο είναι ένα σπουδαίο βιολειτουργικό τρόφιµο.