Η μουσική παράσταση, με τίτλο: «Απ’ τη Σμύρνη έρχομαι να βρω παρηγοριά» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 07 Νοεμβρίου 2020, στις 8:30 το βράδυ, στο Θέατρο «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Δήμου Χανίων.
Με τη γυναικεία ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής συμμετέχει η Ερωφίλη. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «είσοδος ελεύθερη με προκράτηση θέσης στην ιστοσελίδα https://www.chania-culture.gr/. Αυστηρά 200 θέσεις, λόγω των μέτρων περιορισμού διασποράς του COVID-19.
Διαβάζοντας κανείς για τη Σμύρνη, αντιλαμβάνεται εύκολα ότι αναπόσπαστο κομμάτι της φυσιογνωμίας της ήταν η χαρά της ζωής και η κλίση των κατοίκων προς την ψυχαγωγία. Οι Σμυρνιοί ήξεραν να χαίρονται τη ζωή και παράλληλα με τη φιλοπονία και τη σκληρή δουλειά, είχαν ενσωματώσει στη ζωή τους τη διασκέδαση.
Μικρασιατική καταστροφή, ξεριζωμός, άφιξη στην Κρήτη…
Αγώνας να επιβιώσουν, να στεριώσουν στη νέα πατρίδα, να ξαναρχίσουν τη ζωή τους…
“Εγώ λέω δεν είμαι από ‘δω, είμαι από Μικρά Ασία.
Στην Κρήτη εμεγάλωσα για ‘μένα η Κρήτη έχει μεγάλη αξία.
Κρήτη μου όμορφο νησί, δε θέλω το κακό σου
Γιατί χρόνια πατώ το χώμα σου και πίνω το νερό σου”.
Οι πρόσφυγες τραγούδησαν τα πάθη τους με τη δική τους μουσική. Οι μουσικές ενώθηκαν…
Η ορχήστρα Smyrna, που συνεχίζει γνήσια και αισθαντικά την παράδοση των μεγάλων ορχηστρών, που άνθισαν στη Μικρά Ασία, με εξαιρετικές ερμηνείες και με ιδιαίτερη ενορχηστρωτική ματιά, συναντά την Ερωφίλη, ερμηνεύτρια που μετρά αρκετά χρόνια αξιόλογης παρουσίας στο ελληνικό τραγούδι τόσο μέσα από την προσωπική της δισκογραφία όσο και με τις συνεργασίες της με δεκάδες ερμηνευτές και δημιουργούς.
Σηματοδοτώντας μια ιδιότυπη γυναικεία συμμαχία γεμάτη γνώση και ωριμότητα, μας προτείνουν ένα πρόγραμμα με τραγούδια που έχουν τις ρίζες τους σ’ ένα πολιτισμό, που σμιλεύτηκε μέσα από διαφορετικές κουλτούρες με απόλυτο σεβασμό στην αυθεντική μουσική τους γραφή.
Τα κορίτσια της ορχήστρας μας παρασύρουν με το προσωπικό τους ύφος, αρμονικά δεμένο με το χθες και συνδυάζοντας τη φρεσκάδα με την παράδοση, μας ταξιδεύουν μελωδικά στο χρόνο κάνοντας στάσεις σε στιγμές-ορόσημα, με σκοπούς και τραγούδια από τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη και το ευρύτερο τόξο της Μ. Ασίας, υπενθυμίζοντάς μας πως η συμβολή των Μικρασιατών υπήρξε καθοριστική στον εκσυγχρονισμό της νεότερης Ελλάδας, ακόμα πιο έντονα στην περίπτωση της Κρήτης που υποδέχτηκε πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων.
Μέχρι και σήμερα χιλιάδες κάτοικοι του νησιού είναι παιδιά και εγγόνια Μικρασιατών και κρατούν ζωντανή τη μνήμη και την παράδοση της πατρίδας τους, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της μεγαλονήσου.
Η παράδοσή μας είναι παρακαταθήκη και κληρονομιά, που ταιριάζει και προσαρμόζεται σε κάθε εποχή και ηλικία. Οι νέοι άνθρωποι παίρνουν τη σκυτάλη για να συνεχιστεί αυτή η εξέλιξη…
Την ορχήστρα Smyrna αποτελούν οι:
Σταυρούλα Βλασοπούλου (τσέλο)
Άντρια Ζήκου (κιθάρα)
Κάλια Καμπούρη (κανονάκι, τραγούδι)
Ζωή Προκοπίου (βιολί, τραγούδι)
Πένυ Παπακωνσταντίνου (πολίτικο λαούτο, κρουστά, τραγούδι)
Συμμετέχει η Άννα Λάκη στο ακορντεόν»