Τίποτα δεν γίνεται χωρίς σχεδιασμό. Τα πάντα κανονίζονται εκ των προτέρων. Καταστρώνονται οι κινήσεις, μελετάται τι θα ειπωθεί να επιτευχθούν πολιτικοί και οικονομικοί στόχοι.
Αυτή την περίοδο ετοιμάζονται λύσεις σε τρέχοντα και ζέοντα προβλήματα που ταλανίζουν την ευρωπαϊκή οικογένεια.
Ηταν γνωστό ότι θα γινόταν μια άτυπη, αλλά κρίσιμη, Σύνοδος Κορυφής στη Μάλτα, παρουσία και αφρικανικών χωρών, όπου το κυρίαρχο θέμα ήταν συζητήσεις πάνω στη συνεργασία κρατών – μελών της Ε.Ε. με χώρες της Αφρικής και την Τουρκία. Σημεία αναφοράς ήταν η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, καίριες τοποθεσίες υποδοχής και μετεγκατάσταση μεταναστευτικών ροών και η επικύρωση παλαιοτέρων αποφάσεων όσον αφορά το προσφυγικό.
Το ενδιαφέρον όλων επικεντρώθηκε στην παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού, ο οποίος είχε προϊδεάσει τους εταίρους ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή με την Τουρκία στο θέμα των προσφύγων. Φυσικό ήταν, ωστόσο, ο κ. Τσίπρας να ζητήσει στη Βαλέττα να ενημερωθεί πλήρως, εξ όλων των Ευρωπαίων ηγετών, ποιες είναι οι σκέψεις τους για την Τουρκία, για το θέμα των μεταναστών και για τη μετεγκατάστασή τους, δεδομένου ότι στους 10 τελευταίους μήνες πέρασαν στα νησιά του Αιγαίου απ’ τα τουρκικά παράλια περίπου 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Σημειωτέον ότι έχει προγραμματισθεί επίσημη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Αγκυρα τη 18η Νοεμβρίου. Διερωτάται κανείς ποιος είχε την πρωτοβουλία να γίνει αυτή η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού, τι επιδιώκεται και ποιος ο λόγος! Φημολογείται ότι υπήρξε προσυνεννόηση με τη Μέρκελ, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ και με τη μεσολάβηση του Τζων Κέρυ. Ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών επρόκειτο να επισκεφθεί την Αθήνα στις 13 Νοεμβρίου, αλλά ανεβλήθη για την 4η Δεκεμβρίου. Διάλεξε κι αυτός σημαδιακή μέρα να ’ρθει στην Αθήνα των Δεκεμβριανών! Ας μην κάνουμε συνειρμούς. Εξ άλλων πηγών μαθεύτηκε ότι την πρόταση έκανε ο Νταβούτογλου στο περιθώριο της Γ.Σ. του Ο.Η.Ε. Μα κι αυτόν άλλοι θα τον “συνεβούλευσαν”!.
Για την πρόσκληση αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο. Τώρα γιατί βιάστηκε να την αποδεχθεί και να συναντηθεί επισήμως με τον Νταβούτογλου, που παραμένει ακόμα μεταβατικός πρωθυπουργός, μετά τις τουρκικές εκλογές, είναι διπλωματικό ζήτημα. Μπορούν να ληφθούν αποφάσεις απ’ τον Τούρκο πρ/ργό, που ενδέχεται αύριο να μην είναι σ’ αυτό το αξίωμα και ν’ ανατραπούν απ’ τον αντικαταστάτη του; Αναφύονται και άλλα εύλογα ερωτήματα που μπορεί να βρει κανείς σταθμίζοντας τα γενικά συμπεράσματα της άτυπης συνόδου στη Μάλτα.
Στη Βαλέττα, λοιπόν, διαμορφώθηκε το πακέτο προτάσεων, που θα ’χει στον χαρτοφύλακά του ο κ. Τσίπρας με στόχο τον περιορισμό της εξόδου των προσφύγων απ’ την Τουρκία στα νησιά του Αιγαίου, που έχει ανθρώπινες απώλειες, τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης μέσα στην Τουρκία και από κει την προώθησή τους σε χώρες της Ευρώπης. Η Αγκυρα στο προσφυγικό “κρατάει τα κλειδιά” και έτσι είναι δύσκολος ο ρόλος που έχει επιφορτισθεί ο κ. Τσίπρας, ν’ αντιμετωπίσει μια Τουρκία που πάγια τακτικής της είναι να ζητά ανταλλάγματα την τελευταία στιγμή.
Ετσι όπως μεθοδεύτηκαν τα πράγματα να λυθεί το μεταναστευτικό πρόβλημα της Ευρώπης μέσω της Ελλάδος, μπορεί να βρεθεί ο πρωθυπουργός της στη γωνία, αν αρνηθεί, που θα αρνηθεί, απαιτήσεις της Τουρκίας για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο ή το άνοιγμα κεφαλαίων ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Ποια Τουρκία, λοιπόν, θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός τώρα που το Κυπριακό βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση του, πώς θα τους αντιμετωπίσει, αν απρόβλεπτοι, όπως είναι, θέσουν τις διαφορές στο Αιγαίο, που για μας είναι νομικής φύσεως, ενώ γι’ αυτούς είναι πολιτικής, όπως οι γκρίζες ζώνες, οι υπερπτήσεις, η έρευνα και διάσωση;
Ας περιμένουμε να δούμε.