Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Απ’ τον “Καποδίστρια” στον… “Κλεισθένη”

Ψηφίστηκε επί της αρχής στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής το Ν/Σ για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου Τοπικής Αυτοδιοίκησης “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ”. Μετά τον “Καποδίστρια” και τον “Καλλικράτη” έρχεται και ο “Κλεισθένης”, να κάνει αλλαγές, τις όποιες δεν είχαν προβλέψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τα νομοθετήματα, που πήραν ονόματα αρχαίων Ελλήνων. Τον Καποδίστρια (1776-1831) πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος, που δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο και πηγαίνοντας πιο πίσω του εμπνευστή του Παρθενώνα Καλλικράτη ως νέο αρχιτέκτονα της αυτοδιοίκησης και διοικητικής διαίρεσης της χώρας.
Τώρα πήγαμε ακόμα πιο παλαιότερα στον Αθηναίο πολιτικό Κλεισθένη, 6ος π.Χ. αιώνα, που μετά τον μεταρρυθμιστή Σόλωνα το 510 π.Χ. κατέστησε πιο δημοκρατικότερο το πολίτευμα της Αθήνας, χωρίζοντας την Αττική σε Δήμους. Εδημιούργησε τους πεντακοσιομεδίμνους, τους ιππείς, τους ζευγίτες και τους θύτες, όπως και τις 10 φυλές, απ’ τις οποίες εκλέγονταν οι 10 στρατηγοί που διοικούσαν το στρατό και το κράτος, έδωσε δε την εξουσία στην Εκκλησία του Δήμου.
Η ζωή των πολιτών σήμερα διέπεται από νόμους τους οποίους δημιουργούν οι πολίτες και είναι υπεύθυνοι για τους νόμους, που τους αξίζουν ανάλογα με τις πεποιθήσεις τους και τα συμφέροντά τους. Από τότε που εφαρμόσθηκε η δημοκρατία παρήχθη ο πολιτισμός, που έφτασε στις μέρες μας… ψαλλιδισμένος. Το πολίτευμα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας δεν είναι το ίδιο με τον σημερινό κοινοβουλευτισμό.
Δε θα πούμε, τι άλλο έκανε ο Κλεισθένης, ούτε και οι άλλοι αρχαίοι μας πρόγονοι, τους οποίους θυμόμαστε για να δίνουμε τα ονοματά τους σε νομοθετήματα και όχι για όσα εκείνοι εθέσπισαν για να λειτουργήσει η δημοκρατία. Σήμερα σκεφτόμαστε, τι είναι προτιμότερο για τη δημοκρατία η κυβερνησιμότητα, ή η υπερίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας; Αυτό που βλέπουν οι πολίτες είναι ότι ούτε κυβερνησιμότητα ούτε αντιπροσωπευτικότητα υπάρχει. Είναι διαπιστωμένο, ότι οι Δήμοι τα “ρίχνουν” στις Περιφέρειες, αυτές στους υπουργούς, εκείνοι στους προκατόχους τους, οι οποίοι εγκαλούν τους τωρινούς και όλοι μαζί καταδικάζουν τους ξένους, που μας απειλούν και μας εκβιάζουν.
Τα 255 άρθρα του Ν/Σ δεν αποτελούν έκφραση της πολιτικής, που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Πόσο θα ωφελήσει η κατηγοριοποίηση σε μεγάλους Δήμους Μητροπολιτικούς σε μεσαίους Ηπειρωτικούς και μικρούς ορεινούς, όταν εξυπηρετείται μόνο η κυβερνησιμότητα και όχι η αντιπροσωπευτικότητα, που καθιστά δύσκολη την προσβασιμότητα;
Οι πολίτες είναι οι μόνοι, που όχι μόνο επιτρέπεται να ασκούν πιέσεις στους πολιτικούς, για ν’ αναγκάζονται να συμβιβάζονται και να συνεργάζονται. Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό, όταν αποστασιοποιούνται και παραιτούνται απ’ τα δικαιώματά τους; Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 εψήφισαν 780.000 λιγότεροι απ’ τον Ιανουάριο 2015. Εχει σχηματισθεί η εντύπωση στον κόσμο ότι, είτε ψηφίζει, είτε όχι, αυτό που έχει αποφασισθεί να γίνει, ό,τι και να πει αυτός, θα γίνει!
Η απαξίωση της βούλησης των Ελλήνων στο αποκορύφωμά της. Οπως δεν μας έσωσε ο Καποδίστριας, και ο “Καλλικράτης” το ίδιο θα συμβεί και με τον “Κλεισθένη”. Σκοπός του κάθε υπουργού της Δημόσιας Διοίκησης είναι ν’ αφήνει το ίχνος του. Σε δουλειά να βρισκόμαστε!!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα