Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Απαγόρευση εισαγωγής ζωοτροφών από Βουλγαρία λόγω πανώλης ζητάνε οι αγρότες

Μείζον θέμα είναι στο νομό Σερρών το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

Όπως αναφέρει ο agrotypos.gr, με αφορμή το κρούσμα πανώλης οι αγρότες των Σερρών και συγκεκριμένα ο πρόεδρος των αγροτών Βισαλτίας Στέργιος Λίτος τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι τώρα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να απαγορευθούν οι εισαγωγές ζωοτροφών από την γειτονική Βουλγαρία, που πλήττεται ανεπανόρθωτα από την πανώλη εδώ και αρκετό καιρό. Μάλιστα ο Στέργιος Λίτος σημειώνει ότι αν και το ΥπΑΑΤ αύξησε εδώ και μήνες τους ελέγχους στα σύνορα για τις ζωοτροφές, αυτές πλέον γίνονται τις βραδινές κυρίως ώρες. Αυτό, υπενθυμίζει ο ίδιος έχει οδηγήσει τις τιμές παραγωγού στα ντόπια προϊόντα που χρησιμεύουν ως ζωοτροφή (όπως το καλαμπόκι) σε μεγάλη κατρακύλα τα τελευταία χρόνια. Το ζήτημα αυτό έθεσε σε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών την περασμένη Παρασκευή και ο Σερραίος πρόεδρος εμπόρων αγροτικών προϊόντων Ελλάδος, κ. Νίκος Δρουκουγιάκος, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από τον τρόπο και την ταχύτητα αντίδρασης όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Βέβαια, όπως έγινε γνωστό, οποιαδήποτε τέτοια απαγόρευση ζητηθεί, πρέπει να συμβαδίζει με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, οπότε μιλάμε για ένα πολύ περίπλοκο θέμα.

Σημειωτέον ότι το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020 η Κτηνιατρική Σερρών (ΔΑΟΚ) εξέδωσε απόφαση με τα περιοριστικά μέτρα. Στην απόφαση αυτή αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

1. Απαγορεύεται η έξοδος από το Νομό των ζώντων χοίρων.

2. Απαγορεύονται οι αγοραπωλησίες των ζώντων χοίρων σε όλο το Νομό.

3. Απαγορεύεται η έξοδος από το Νομό του κρέατος χοίρων, σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων χοίρων. 4. Απαγορεύεται η μετακίνηση των χοίρων και η προσέγγιση στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης όπως ορίζονται στο σημείο 5 της παρούσας.

4. Γύρω από την μολυσμένη εκμετάλλευση: Βλάχος Δημοσθένης (EL 620507) στην περιοχή του Κ.Δ. Νικόκλειας του Δήμου Βισαλτίας ορίζεται, με κέντρο την εστία, ζώνη προστασίας η οποία περιλαμβάνει το Δήμο Βισαλτίας και ζώνη επιτήρησης η οποία περιλαμβάνει τους Δήμους Ηράκλειας, Σερρών, Αμφίπολης, Εμμανουήλ Παππά και Νέας Ζίχνης όπως ορίζονται στην Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υιοθετήθηκε την 7η Φεβρουαρίου 2020.

Απαντήσεις Αραμπατζή στη Βουλή για τους ελέγχους

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2019 ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητούσε μέτρα για την πανώλη από το ΥπΑΑΤ με ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή. Στις 10 Οκτωβρίου 2019 η Φωτεινή Αραμπατζή απάντησε τότε ότι αναφορικά με τους ελέγχους στα σύνορα με τη Βουλγαρία για την πρόληψη εισόδου του νοσήματος στην Ελλάδα, μέσω της εισαγωγής ζωοτροφών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Διεύθυνση Υγείας των Ζώων) ενήργησε ακολούθως:

1. Έχει αποστείλει το υπ’ αριθμ. πρωτ. 1850/190536/26-07-2019 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής προς τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειών και τα Τμήματα Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, με το οποίο έγινε σύσταση για την αποφυγή προμήθειας από ελληνικές χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις ζωοτροφών από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία για προληπτικούς λόγους. Επίσης, ενημερώθηκαν οι παραπάνω κτηνιατρικές υπηρεσίες για την αναγκαιότητα συνεργασίας με τους Επόπτες Ζωοτροφών των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) και τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (Τ.Α.Α.Ε) του Υπουργείου για τον εντοπισμό φορτίων ζωοτροφών που έχουν εισαχθεί προσφάτως από τις ανωτέρω χώρες, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κλινικές εξετάσεις των χοίρων στις εκμεταλλεύσεις που προμηθεύτηκαν ζωοτροφές από τα εν λόγω φορτία.

2. Έχει προβεί, σε συνεργασία με το επισπεύδον Υπουργείο Εσωτερικών, σε ενέργειες για την άμεση αποκατάσταση λειτουργίας των συστημάτων απολύμανσης στους τελωνειακούς σταθμούς, στα σύνορα με την Βουλγαρία, σε συνεργασία με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές.

3.Έχει ενεργήσει για την προώθηση της συνεργασίας κτηνιάτρων των ΔΑΟΚ με υπαλλήλους των τελωνείων για τη διενέργεια ελέγχων σε φορτηγά με ζώα, ζωοτροφές και τρόφιμα ζωικής προέλευσης από τη Βουλγαρία.

4. Έχει ενημερώσει τους αρμόδιους υπαλλήλους των τελωνείων (Δράμα, Σέρρες) και των Συνοριακών Σταθμών Κτηνιατρικού Ελέγχου (στα σύνορα της χώρας) μέσω πρόσκλησής τους σε σεμινάρια για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων [Δράμα (19- 11-2018), Θεσσαλονίκη (20-11-2018), Αγρίνιο (10-12-2018), Φιλιππιάδα (11-12- 2018)]. Πλέον των ανωτέρω, στο πλαίσιο προληπτικών ελέγχων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Διεύθυνση Ζωοτροφών και Βοσκήσιμων Γαιών) ως αρμόδια αρχή ελέγχου υγιεινής και ασφάλειας των ζωοτροφών, συνέστησε με τα υπ’ αριθμ. 1332/205736/13-08-2019 και 1255/193331/30-07-2019 έγγραφα προς όλες τις ΔΑΟΚ της χώρας και τις Διευθύνσεις Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών στους επόπτες κυκλοφορίας ζωοτροφών να διενεργούν τακτικούς ελέγχους: α) σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες έχουν προμηθευτεί ζωοτροφές προέλευσης Βουλγαρίας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και τυχόν κλινικές εξετάσεις των ζώων και β) σε μεταφορικές εταιρείες, οι οποίες μεταφέρουν ζωοτροφές προέλευσης Βουλγαρίας, για την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας αυτών.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των προληπτικών ελέγχων και ειδικότερα για τη διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας, τα ανωτέρω έγγραφα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συστήνουν στους επόπτες κυκλοφορίας ζωοτροφών τη διενέργεια – 3 – τακτικών ελέγχων σε εταιρείες που διακινούν ζωοτροφές από τη Βουλγαρία, καθώς και την καταγραφή του τελικού προορισμού των προϊόντων. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι, όλες οι επιχειρήσεις ζωοτροφών (εισαγωγείς, παρασκευαστήρια, ενδιάμεσοι και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις) είναι εγγεγραμμένες σε μητρώο επιχειρήσεων και ελέγχονται από τις αρμόδιες αρχές ελέγχου (ΔΑΟΚ, Π.Ε. και Τ.Α.Α.Ε) για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 183/2005, στο πλαίσιο ετήσιου εθνικού προγράμματος επιχειρήσεων ζωοτροφών. Κατά συνέπεια, μεταξύ των άλλων, αξιολογείται το σύστημα ιχνηλασιμότητας με τον έλεγχο της τήρησης αρχείων από τον προμηθευτή έως τον πελάτη (τελικό αποδέκτη).

Ενημέρωση στο ΥπΑΑΤ και επίσκεψη της υφυπουργού στις Σέρρες

Σε μια πρώτη ενημέρωση για το επιβεβαιωμένο κρούσμα πανώλης των χοίρων στην ΠΕ Σερρών προχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης, την περασμένη εβδομάδα.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, 6 Φεβρουαρίου, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στο ΥπΑΑΤ στην Αθήνα, επιβεβαίωσε ότι δυστυχώς έφτασε η πανώλη των χοίρων στην Ελλάδα και πως τα μέτρα που είχε λάβει η Ελλάδα εθελοντικά για την αποτροπή της ασθένειας που πλήττει μόνο τα ζώα, μην απειλώντας τον άνθρωπο, δεν στάθηκαν ικανά να το αποτρέψουν.

Το επιβεβαιωμένο κρούσμα αφορά οικόσιτη εκμετάλλευση στην Νιγρίτα Σερρών και πως ήδη όλα τα υπόλοιπα χοιρινά της εκμετάλλευσης έχουν ήδη θανατωθεί.

Σε σχέση με τον τρόπο μετάδοσης της ασθένειας, που στην γειτονική Βουλγαρία είχε σαν αποτέλεσμα να θανατωθούν 120.000 χοίροι, έγινε γνωστό κατά την ενημέρωση στο ΥπΑΑΤ, ότι είναι ακόμα σε εξέλιξη η επιδημιολογική έρευνα και πως ακόμα δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ο τρόπος μετάδοσης δηλαδή αν προήλθε από ζωοτροφές, αγριόχοιρους κ.λπ.

Ο κ. Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι λαμβάνονται ήδη μέτρα για την μη επέκταση της ασθένειας με ζώνες περιορισμού των μετακινήσεων και της εμπορίας χοιρινών για 40 ημέρες, ενώ μέλημα του ΥπΑΑΤ τη δύσκολη τώρα ώρα είναι να μην υπάρξει κρούσμα σε οργανωμένη μονάδα και πληγεί η χοιροτροφία μας

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων που μπορεί να πληγούν, υπογράμμισε ότι υπάρχει σχετικό πλαίσιο που το ρυθμίζει χωρίς όμως να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες. «Αυτή τη στιγμή αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να διασφαλίσουμε το ζωικό κεφάλαιο της χώρας», πρόσθεσε.

Με σκοπό τον περιορισμό και την εξάλειψη της νόσου έχει ήδη ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο εφαρμογής που προβλέπει μεταξύ άλλων: ακριβή περιγραφή της περιοχής, άμεση θανάτωση όλων των ζώων στην εκτροφή της οποίας εντοπίστηκε το κρούσμα (στη συγκεκριμένη οικόσιτη χοιροτροφική εκμετάλλευση θανατώθηκαν 31 ζώα).

Επίσης, θα γίνει άμεση απογραφή όλων των χοίρων και επιβεβαίωση στοιχείων για όλες τις εκτροφές, καταγεγραμμένες και μη καθώς και τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων

Τέλος, ο κ. Βορίδης πρόσθεσε πως για 40 μέρες ισχύουν περιοριστικά μέτρα στα μετακινήσεις και σε ακτίνα 10 χλμ από τη συγκεκριμένη εκτροφή, καθώς αποφασίστηκε:

-Η απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ζώντων χοίρων.

-Η απαγόρευση διακίνησης κρέατος, χοιρινών προϊόντων, σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

-Η απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, χωρίς την άδεια του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Ασθένειας, σφάγιων χοίρου, κρέατος, προϊόντων χοίρου, σπέρματος, ωαρίων ή εμβρύων χοίρου, ζωοτροφών, εργαλείων, άλλων αντικειμένων και απορριμμάτων, που είναι δυνατό να μεταδώσουν την ΑΠΧ.

Ο υπουργός τόνισε ακόμη – απαντώντας σε ερώτησή μας – ότι είχαν ληφθεί πολλά μέτρα, αλλά δεν ήταν δυνατόν να σφραγιστούν τα βόρεια σύνορά μας για την αποτροπή της πανώλης.

Στη συνέντευξη ήταν παρών και ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιάννης Μπούρας, ο οποίος δήλωσε στον ΑγροΤύπο την μεγάλη ανησυχία των χοιροτρόφων για αυτή την εξέλιξη.

Σημειωτέον ότι κλιμάκιο του ΥπΑΑΤ, με επικεφαλής την υφυπουργό Φωτεινή Αραμπατζή και το γενικό γραμματέα Γιώργο Στρατάκο, βρίσκεται ήδη στην ΠΕ Σερρών για να συντονίσουν τα μέτρα και προήδρευσε στη σύσκεψη, που συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος με αντικείμενο το συντονισμό ενεργειών για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη θέση σε εφαρμογή του «Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ)».

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι είχαν ήδη ολοκληρωθεί τόσο η προβλεπόμενη θανάτωση των χοίρων όσο και η απογραφή και ο κλινικός έλεγχος των μονάδων στις Ζώνες, γεγονός που καταδεικνύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα σε λιγότερο από 24 ώρες από την επιβεβαίωση του κρούσματος.

Η υφυπουργός ζήτησε τη συνδρομή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών για την επιτήρηση της απαγόρευσης διακίνησης εντός των Ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης, για την οποία διαβεβαίωσε ο Αστυνομικός Διευθυντής Σερρών κ. Δημήτριος Μικρός με τη συνδρομή του ΑΤ Νιγρίτας.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε ότι έχει ήδη παραγγελθεί η διενέργεια της επιδημιολογικής έρευνας προκειμένου να εντοπιστεί η πηγή της εισόδου της νόσου στην εκτροφή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών κ. Σωτήρης Δημητράκης, ο εκπρόσωπος του 10ου Συντάγματος Πεζικού Λ/γος Ανδρέας Μπεχτσής, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΠΚΜ κ. Σωτήρης Μπάτος, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Αγροτικής Οικονομίας Σερρών κ. Αθανάσιος Μαλλιαράς, υπηρεσιακοί παράγοντες από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών και το Τελωνείο Σερρών, καθώς και εκπρόσωποι της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, της Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων Ελλάδος και ο Πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Σερρών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα