Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Απαντήσεις για τη δακοκτονία από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας

■ Μετά τις ενστάσεις παραγωγών για τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται
στους ψεκασμούς

 

«Ακούτε τις τεκμηριωμένες απόψεις των επιστημόνων και όχι τα λόγια του καφενείου…» απαντούν οι υπηρεσίες στα ολοένα και εντεινόμενα παράπονα από αγρότες του Νομού Χανίων για τη συνεχιζόμενη χρήση ενός σκευάσματος για τη δακοκτονία.
Το τελευταίο διάστημα πολλοί παραγωγοί αλλά και προσωπικό που εργάζεται στη δακοκτονία μετέφεραν στα “Χ.ν.” τις έντονες επιφυλάξεις τους κατά πόσο το σκεύασμα που χρησιμοποιείται την τελευταία τριετία είναι πραγματικά αποδοτικό, εκτιμώντας πως ο δάκος «το έχει συνηθίσει και δεν του προξενεί καμία βλάβη».
«Οι κουβέντες του καφενείου δεν έχουν καμία σχέση με την επιστημονική έρευνα και τα στοιχεία των επιστημόνων για την αποδοτικότητα των φαρμάκων. Το βιολογικό φάρμακο που χρησιμοποιούμε και φέτος και σε 5 ψεκασμούς πέρυσι (μια πολύ καλή χρονιά σε αποδόσεις αλλά και στη δακοκτονία ) με βάση τα στοιχεία των εξειδικευμένων ερευνητών έχει μια αποδοτικότητα άνω του 80%, επομένως ποιος λέει ότι δεν είναι αποδοτικό;» δηλώνει η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χανίων κ. Μάνια Μυλωνάκη.
Ειδικά για φέτος η κ. Μυλωνάκη επισημαίνει ότι «ξεκινήσαμε τη δακοκτονία στην ώρα της, κάναμε δύο ψεκασμούς και συνεχίζουμε αυτές τις ημέρες στον τρίτο. Τα αποτελέσματα στις παγίδες είναι πολύ ενθαρρυντικά αφού στο 70-80% των παγίδων έχουμε κάτω από 10 δάκους! Προφανώς έπαιξε ρόλο και ο καύσωνας τους προηγούμενους δύο μήνες αλλά σίγουρα και το σκεύασμα που χρησιμοποιείται κάνει πολύ καλή δουλειά.»
Για το επόμενο διάστημα η εκτίμηση είναι πως θα υπάρξει μια έξαρση στις δακοπροσβολές μετά τις βροχές και την αύξηση της υγρασίας.
Αυτήν την έξαρση η υπηρεσία πιστεύει ότι «έχουμε τη δυνατότητα να την αντιμετωπίσουμε και με το δεύτερο φάρμακο που έχουμε στις αποθήκες μας. Το φάρμακο αυτό έχει την ιδιαιτερότητα όμως να μπορεί να χρησιμοποιηθεί με το μεταχρωματισμό του καρπού , όταν δηλαδή αρχίζει να αλλάξει χρώμα ο καρπός της ελιάς κάτι πους σημαίνει ότι θα το χρησιμοποιήσουμε στον τέταρτο ψεκασμό. Θα τελειώσουμε με το σκεύασμα που χρησιμοποιούμε τώρα και στη συνέχεια δεν απαιτείται να περάσουν 21 ημέρες για τον επόμενο ψεκασμό με το άλλο φάρμακο Μπορούμε να επέμβουμε και στις 5 και στις 7 ημέρες αν δούμε αύξηση του δακοπληθυσμού » είναι τα λόγια της διευθύντριας, που δηλώνει την απορία της που ορισμένοι ισχυρίζονται πως «δεν δουλεύει το φάρμακο που χρησιμοποιούμε τώρα. Μπορεί κάποιες περιοχές να έχουν ιδιαιτερότητες. Ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές λόγω του ανάγλυφου του εδάφους να μην γίνεται καλά ο ψεκασμός ή να υπάρχουν συστάδες όπου κάποιες παγίδες να έχουν μεγάλο αριθμό δάκων αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται καλός ψεκασμός ή ότι το σκεύασμα δεν είναι κατάλληλο. Είναι μια μέτρια χρονιά η φετινή σε ότι αφορά την παραγωγή δεν υπάρχει “βεντέμα”, ειδικά μετά την περυσινή πολύ καλή, αλλά παρόλα αυτά θα έχουμε αποτελέσματα σε ότι αφορά την παραγωγή μας».

ΟΙ ΨΕΚΑΣΤΕΣ

«Το συγκεκριμένο σκεύασμα το χρησιμοποιούμε τρία χρόνια συνέχεια και πλέον δεν πιάνει το δάκο» μας αναφέρει ο κ. Πρωιμάκης αρχιεργάτης στην περιοχή των Καράνου που εκτιμά πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν άλλα σκευάσματα ποιοτικά καλύτερα.
Παραγωγός που επίσης χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο σκεύασμα μας υπογράμμισε πως « έχει μεγάλη ελκυστικότητα όμως η δραστική του ουσία δεν είναι τόσο καλή. Φαίνεται ότι το έντομο το έχει συνηθίσει το συγκεκριμένο σκεύασμα για αυτό και πολλοί παραγωγοί που ψεκάζουν μόνοι τους χρησιμοποιούν διάφορα σκευάσματα, πυρεθρίνες κ.α.».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα