Η απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Πάρι Κουκουλόπουλου με θέμα «Υλοποίηση και σχεδιασμός για την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος διανομής γάλακτος στα σχολεία και του προγράμματος προώθησης φρούτων στα σχολεία», στην με ΑΠ 2358/08-09-2014 ερώτηση 34 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Χανίων κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης, δόθηκε στη δημοσιότητα.
Στην απάντησή του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αναφέρει μεταξύ άλλων:
«… Το Πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία διέπεται από τους Κανονισμούς αριθ. (ΕΚ) 1234/2007 και αριθ. (ΚΕ) 288/2009, όπως τροποποιημένοι ισχύουν. Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκή Ένωσης, χάρη στην οποία φρούτα και λαχανικά προσφέρονται στα παιδιά στα σχολεία. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών από τα παιδιά, της τι στιγμή που αρχίζουν να διαμορφώνονται οι διατροφικές τους συνήθειες και παράλληλα η προώθηση των αγροτικών προϊόντων και η στήριξη του γεωργικού τομέα. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως εποπτεύουσα αρχή του προγράμματος, ορίζει τα ειδή των φρούτων που θα διανεμηθούν καθώς και τις περιοχές διανομής αυτών, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως ο εποχιακός χαρακτήρας, η διαθεσιμότητα των προϊόντων ή περιβαλλοντικοί λόγοι.
Κατά το σχολικό έτος 2013-2014 υλοποιήθηκε στη χώρα μας το σχέδιο προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία, στο πλαίσιο του οποίου διανεμήθηκαν μήλα, πορτοκάλια και φρουτοσαλάτες σε φυσικό χυμό φρούτου σε όλους τους μαθητές των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Σημειώνεται ότι, οι διαθέσιμες ενωσιακές πιστώσεις ανήλθαν σε 1.861.300,00 ευρώ, εκ των οποίων απορροφήθηκε ποσό ύψους 1.837.699,98 ευρώ, δηλαδή το 98% των πιστώσεων και διανεμήθηκαν 15.396.008 μερίδες φρούτων.\
Για τη νέα σχολική περίοδο 201-2015 έχει καταρτιστεί εθνική στρατηγική για την υλοποίηση του προγράμματος και οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν είναι οι ακόλουθες:
ΚΥΑ για την υλοποίηση του προγράμματος που συνυπογράφεται από τέσσερις Υπουργούς (έχει ήδη καταρτιστεί σχέδιο απόφασης και βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών).
Έκδοση ΚΥΑ για τον καθορισμό της διαδικασίας των ελέγχων και των δικαιολογητικών πληρωμής, τη συμπλήρωση των κυρώσεων, τον καθορισμό υποδειγμάτων εγγράφων για τη διανομή των προϊόντων και άλλων λεπτομερειών για την υλοποίηση του σχεδίου.
Κατάρτιση διακήρυξης, δημοσιοποίησή της και κήρυξη διαγωνισμού ή διαγωνισμών.
Διενέργεια του διαγωνισμού ή των διαγωνισμών για το προϊόν, τα μέτρα επικοινωνίας και τα συνοδευτικά μέτρα.
Έκδοση αποφάσεων για τη συγκρότηση επιτροπών αξιολόγησης των αιτήσεων συμμετοχής στους διαγωνισμούς, των ενδεχόμενων ενστάσεων, των τεχνικών και οικονομικών προσφορών και
Έκδοση απόφασης κατακύρωσης του έργου, υπογραφή συμβάσεων και έναρξη της διανομής των φρούτων στα σχολεία.
Τα προϊόντα που θα διανεμηθούν θα επιλεγούν από αυτά που προτείνονται από το Υπουργείο Υγείας:
Με την αριθμ. 268/12728/2013 (ΦΕΚ 247/τ.Β) ΚΥΑ περί «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΚ) υπ’ αριθμ. 657/2008 της επιτροπής, όπως ισχύει κάθε φορά, σχετικά με τη χορήγηση κοινοτικής ενίσχυσης για τη διάθεση γάλακτος σε μαθητές σχολικών νομάδων» καθώς και με την αριθμ. 1509/67137/3-6-13 (ΦΕΚ 1367/τ. Β’) απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περί «Καθορισμός μέγιστης τιμής επιδοτούμενου φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος», τέθηκε σε εφαρμογή και στη χώρα μας το πρόγραμμα της επιδότησης κατανάλωσης γάλακτος στα σχολεία. Η επιδότηση είναι εξ ολοκλήρου ενωσιακή και ανέρχεται σε περίπου 0,18 λεπτά ανά λίτρο γάλακτος που καταναλώνεται από μαθητές σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας. Δεν πρόκειται για δωρεάν διανομή γάλακτος σε σχολεία, οπότε δεν αναθεωρούνται οι αποδέκτες ή το προς διανομή προϊόν σε ετήσια βάση όπως στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων στα σχολεία.
Δεν προβλέπεται συγκεκριμένος προϋπολογισμός ανά κράτος μέλος και η απορρόφηση κονδυλίων εξαρτάται από τις αιτήσεις συμμετοχής των επιλέξιμων φορέων που μπορεί να είναι μία σχολική μονάδα ή σχολική επιτροπή, οι προμηθευτές των προϊόντων (στους οποίους περιλαμβάνεται και το κυλικείο) ή και μια οργάνωση, η οποία θα συσταθεί ειδικά για αυτό το σκοπό (π.χ. ένας Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων) και θα λειτουργεί για λογαριασμό ενός ή περισσότερων σχολικών μονάδων ή εκπαιδευτικών αρχών. Η εν λόγω επιδότηση μπορεί να συνδυαστεί με πιθανούς άλλους πόρους φορέων (όπως π..χ Δήμοι, ΜΚΟ, εθελοντικές οργανώσεις κτλ) προκειμένου το γάλα να διατίθενται δωρεάν στους μαθητές.
Η ανωτέρω στρατηγική βασίζεται στο περιθώριο που θέτει το υπάρχον ενωσιακό πλαίσιο ενώ θα αναπροσαρμοστεί το επόμενο διάστημα μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης νέου νομοθετικού πλαισίου σε επίπεδο ΕΕ».