Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Απάντηση Μενδώνη στην ερώτηση Ηγουμενίδη για το ναό Κεραλιμενιώτισσας

«Το Υπουργείο θα μεριμνήσει για την αναγκαία χρηματοδότηση του έργου με βάση την έγκριση μελέτης για την αποκατάσταση του ναού», απαντά η Υπουργός σε έγγραφό της προς τον Νίκο Ηγουμενίδη σχετικά με τον κώδωνα κινδύνου που έκρουσε ο βουλευτής για τον ιστορικό ναό του 14ου αιώνα στο Δήμο Βιάννο

Στην ερώτηση του Νίκου Ηγουμενίδη για την προστασία του ιστορικού Ναού της Κεραλιμενιώτισσας απαντά λεπτομερώς με έγγραφό της και έπειτα από επισημάνσεις των αρμόδιων υπηρεσιών η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Στην ερώτηση προς το Υπουργείο είχε τεθεί ο εξαιρετικά σοβαρός κίνδυνος που διατρέχει ο ιστορικός ναός της Παναγίας Κεραλιμενιώτισσας που βρίσκεται ανάμεσα στο Καλάμι και την Ψαρή Φορά στα νότια του Νομού Ηρακλείου, αφού τα νερά της βροχής διαπερνούσαν πλέον την τοιχοποιία και τη στέγη, ενώ οι ρηγματώσεις μεγεθύνονται μέρα με τη μέρα με ορατό τον κίνδυνο της κατάρρευσης.

Όπως αναφέρεται στο εν λόγω απαντητικό έγγραφο, που υπογράφει η ίδια η Υπουργός, σύμφωνα με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Κρήτης, στην με αρ. 1η/20-1-2020 Πράξη του, γνωμοδότησε υπέρ της έγκρισης μελέτης αποκατάστασης του ναού και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Εφορείας, η οποία συντάχθηκε με φροντίδα της Ενορίας Ψαρής Φοράδας.

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Ηγουμενίδης κατέθεσε την ερώτηση πριν την ανωτέρω γνωμοδότηση, ενώ την ερώτηση συνυπογράφουν ο αρμόδιος Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος και οι δύο βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης και Χάρης Μαμουλάκης. Επιπλέον, για το ίδιο θέμα εγκαίρως είχε προειδοποιήσει ο Παγκρήτιος Όμιλος Διάσχισης και Εξερεύνησης Φαραγγιών.

Στην απάντηση της Υπουργού επισημαίνεται ότι την τεχνική έκθεση της ανωτέρω μελέτης, η οποία συνοδεύεται από σχεδιαστική απεικόνιση της κατασκευής και της παθολογίας του μνημείου, δεν αναφέρονται στατικά προβλήματα στο κέλυφος, τα οποία να προέρχονται από αστάθεια του υπεδάφους, ή άλλα στατικά προβλήματα που να χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης (όπως υποστήριξη των θόλων, τοποθέτησης ελκυστήρων, κατασκευή υποθεμελίωσης κ.α.). Επιπλέον, επισημαίνεται ότι δεν γίνεται απολύτως καμία μνεία επικινδυνότητας ή ετοιμορροπίας του ναού και δεν καταγράφονται φαινόμενα ανερχόμενης υγρασίας ή έντονης εισροής υδάτων από τους θόλους του.

Ωστόσο, αναφέρεται ότι «τα προβλήματα που καταγράφονται στην μελέτη, παραπέμπουν σε θέματα που οφείλονται στις διαδοχικές προσθήκες και στη φυσική γήρανση των υλικών. Η μελέτη προβλέπει, μεταξύ άλλων, την πλήρωση των ρηγματώσεων και την εξυγίανση και στεγάνωση των θόλων του ναού».

Τονίζεται επίσης ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, θα μεριμνήσουν, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, για την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης εκτέλεσης έργου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην εγκεκριμένη μελέτη αποκατάστασης του ναού και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου.

Σε περίπτωση που κριθεί από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου ότι απαιτούνται άμεσα σωστικά μέτρα, αυτά θα δρομολογηθούν από την ίδια την Εφορεία, η οποία θα αιτηθεί το απαιτούμενο ποσό από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σημειώνεται, τέλος, ότι για το ίδιο θέμα το Υπουργείο Εσωτερικών περιορίστηκε σε μια σύντομη απάντηση, επισημαίνοντας ότι αναμένει στοιχεία από τις τοπικές αρχές της Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, η ιστορική σημασία του ναού, αφού πρόκειται για μονόχωρο, καμαροσκέπαστο ναό, ο οποίος χρονολογείται στον 14ο αιώνα, με μεταγενέστερη προσθήκη εγκάρσιου καμαροσκέπαστου νάρθηκα, στον 16ο αιώνα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα