Κύριε διευθυντά,
διάβασα στην έγκριτη εφημερίδα σας το σχόλιο που κάνατε για τα όσα είπα στην βουλή, ως ειδικός αγορητής του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο “Ενίσχυση δημοσιότητας και διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο…”.
Πάντα η κριτική καλοδεχούμενη, αρκεί να είναι αντικειμενική και δίκαιη. Θεωρώ όμως ότι αδικεί τόσο εμένα όσο και το ΚΚΕ.
Καταρχήν, σας ενημερώνω, ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και η ψήφισή στην ολομέλεια της Βουλής διήρκησε 12 ημέρες (από 8/12 έως 19/12). Σε αυτό το χρονικό διάστημα δόθηκε η δυνατότητα να τοποθετηθώ τόσο εγώ, ως ειδικός αγορητής και ο έχων την ευθύνη του νομοσχέδιου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ όσο και ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Γκιόκας Γιάννης, για τον Περιφερειακό και Τοπικό Τύπο.
Επί της ουσίας:
Το μόνο κόμμα που τοποθετήθηκε στις συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής και στην Ολομέλεια για τα προβλήματα του Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου σχετιζόμενα με το νομοσχέδιο, ήταν το ΚΚΕ. Προβλήματα που διαχρονικά έχουν δημιουργήσει όλες οι κυβερνήσεις μέσα από την πολιτική συγκέντρωσης της ενημέρωσης και του Τύπου σε ακόμη λιγότερα χέρια, με τον εκτοπισμό μικρών επιχειρήσεων, ειδικά στο χώρο του περιφερειακού Τύπου, που είτε κλείνουν είτε τίθεται σε ένα καθεστώς εξαγοράς, ελέγχου και εξάρτησης από μεγάλες επιχειρήσεις. Ειδικά σε αυτό το νομοσχέδιο (νόμος πλέον) προβλέπονται πολύ αυστηρές και επαχθείς προϋποθέσεις για ένταξη των ΜΜΕ στο Μητρώο Έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, ειδικά των μικρών επιχειρήσεων στον χώρο του περιφερειακού και τοπικού Τύπου, που έχουν υποστεί μια τεράστια επίθεση οικονομικού στραγγαλισμού, ειδικά τα χρόνια της κρίσης και της πανδημίας και πολλά άλλα που δεν έχει νόημα να σας παραθέσω εδώ, τα οποία όμως έθιξε το ΚΚΕ στη βουλή.
Σας αναφέρω αυτολεξεί τα όσα ανέφερα στην ολομέλεια της βουλής: «Το Μητρώο Έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου που καθιερώνει η κυβέρνηση, αποτελεί το “φύλλο συκής”, προσθέτοντας ένα ακόμη εργαλείο πολύμορφων πιέσεων οικονομικών πολιτικών και άλλων, ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις στον χώρο του περιφερειακού και τοπικού Τύπου που έχουν υποστεί μια τεράστια επίθεση, ειδικά τα χρόνια της κρίσης με σειρά μέτρα φορολογία κατάργηση επιτηδεύματος και ούτω καθεξής, από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά. Οι όποιες τροποποιήσεις γίνονται λόγω και των οξυμένων αντιδράσεων που υπήρχαν, κυρίως από τον περιφερειακό Τύπο, δεν αλλάζουν την κύρια κατεύθυνση… Οι μικρές επιχειρήσεις στον Τύπο και ιδιαίτερα στον περιφερειακό Τύπο -αναφέρομαι σε εργαζόμενους, σε τεχνικούς, σε λοιπό προσωπικό- βράζουν στο ίδιο καζάνι, ως αποτέλεσμα των πολιτικών του κυβερνήσεων που χτυπούν τους ίδιους τους εργαζόμενους στο σύνολό τους.». (Σας προσκομίζω τα πρακτικά της βουλής).
Κατά συνέπεια, το ΚΚΕ δεν σχολίασε μόνο το ζήτημα της απαγόρευσης των ρωσικών ΜΜΕ στη χώρα μας, με αφορμή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, όπως ειρωνικά σχολιάσατε, τόσο στον τίτλο “Τα παράπονα στη… Δούμα” όσο και στο κλείσιμο του σχολίου σας, με τη φράση «Φαίνεται πως οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, στις εφημερίδες της Περιφέρειας θα πρέπει να αναζητήσουν το δίκιο τους στη… Ρωσική Δούμα!».
Βέβαια, σ’ ένα νομοσχέδιο με τίτλο “Ενίσχυση δημοσιότητας και διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο”, δεν θα αποφεύγαμε να σχολιάσουμε τα περί “ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑΣ” “ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟΥ”, “ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ” και “ΗΘΙΚΗΣ” που δεν πείθουν ούτε τα μικρά παιδιά. Στα πλαίσια αυτά, μεταξύ άλλων, έφερα το παράδειγμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και πώς αυτός, καλύπτεται δημοσιογραφικά στην Ελλάδα.
Σας αναφέρω αυτολεξεί τα όσα κατέθεσα και κατά τη Β΄ Ανάγνωση του νομοσχεδίου και στην Ολομέλεια: «Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ελευθερίας των ΜΜΕ, πολυφωνίας και ανεξαρτησίας είναι η απαγόρευση των ρωσικών δικτύων ενημέρωσης Russia Today και του Sputnik, με αφορμή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα σε ΝΑΤΟ – Ρωσία στην Ουκρανία.
Η ενημέρωση ήταν ουσιαστικά κατευθυνόμενη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με βάση την επιλογή του αστικού πολιτικού συστήματος να ευθυγραμμιστεί με τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλιστικό συνασπισμό, κατευθυνόμενη μάλιστα από Νατοϊκά επιτελεία τα οποία έχουν εγκατασταθεί στην Ουκρανία.
Αλλά δεν είδαμε κάτι αντίστοιχο όταν γινότανε ο βομβαρδισμός στη Γιουγκοσλαβία, οι επεμβάσεις στη Συρία, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, που μακελεύανε λαούς σκοτώνανε αθώους ανθρώπους, όπως φυσικά αντίστοιχα κάνει και η Ρωσία αυτή η καπιταλιστική Ρωσία η σημερινή, με την απαράδεκτη εισβολή στην Ουκρανία.
Η ηθική αυτή είναι η ηθική της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, του κέρδους, της εκμετάλλευσης, των ιμπεριαλιστικών πολέμων».
Εν κατακλείδι, θεωρώ, ότι με αδικήσατε τόσο εμένα όσο και το ΚΚΕ.
Ευχαριστώ
Συντυχάκης Μανώλης
βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ
Σ.Σ.: Ο κ. Συντυχάκης και το Κ.Κ.Ε. έχουν κατ’ επανάληψη ενημερωθεί για τα θεσμικά και φορολογικά προβλήματα του κλάδου, μέσα από τον Σύνδεσμο Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων, ιδρυτών μέλος του οποίου αποτελούν τα “Χ.ν.”.
Επ’ αυτών, των ξεκάθαρων και συγκεκριμένων προβλημάτων, της απεχθούς υπερφορολόγησης που επιβλήθηκε από τον νόμο Κατρούγκαλου και συνεχίζεται έκτοτε, καμία αναφορά δεν έγινε, ακόμα και στις συζητήσεις της Επιτροπής, τις οποίες προφανώς δεν παρακολουθεί η κοινή γνώμη και δεν τυγχάνουν της ίδιας δημοσιότητας με αυτές στην ολομέλεια ή με τις ανακοινώσεις βουλευτών και κομμάτων.
Καμία αδικία συνεπώς κ. Συντυχάκη. Αυτός που αδικείται συστηματικά επί σειρά ετών είναι ο Τύπος της Περιφέρειας, μέσω του οποίου προβάλλονται άλλωστε οι θέσεις των βουλευτών της επαρχίας όπως εσείς.
Μακάρι με την ίδια ζέση που αναλύονται οι γεωπολιτικές εξελίξεις, να είχατε αναλύσει και τα προβλήματα αυτά.
Το ερώτημα λοιπόν και η απορία παραμένει. Αν οι τοπικοί βουλευτές όπως εσείς, δεν φέρνουν στη βουλή τα προβλήματα των εργαζομένων και των επιχειρήσεων αυτών, τότε ποιος και πού θα το κάνει;
Π.ΠΕΡ.