14.4 C
Chania
Δευτέρα, 28 Απριλίου, 2025

Απάντηση στην κλιματική κρίση ο “πράσινος” τουρισμός

» Επισηµάνσεις σε ηµερίδα στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου

 

Η αξιοποίηση νέων πράσινων τεχνολογιών, η ανάπτυξη των εναλλακτικών µορφών τουρισµού και η καλλιέργεια µιας κουλτούρας σεβασµού του περιβάλλοντος στις τοπικές κοινωνίες και επιχειρήσεις, αποτελούν το κλειδί για µια βιώσιµη τουριστική οικονοµία, που θα απαντά, µεταξύ άλλων, στις σύγχρονες προκλήσεις της κλιµατικής κρίσης.

Τα παραπάνω επισηµάνθηκαν, µεταξύ άλλων, στην ηµερίδα µε ‘‘Κλιµατική αλλαγή, υδάτινα οικοσυστήµατα και τοπική τουριστική ανάπτυξη στο ∆ήµο Αποκορώνου’’, που φιλοξενήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου  (Ίδρυµα Αγία Σοφία) στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο ∆ήµος Αποκορώνου και το Ελληνικό ∆ίκτυο ∆ήµων µε Ποτάµια, µε την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και το ∆ιατµηµατικό Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών (∆.Π.Μ.Σ.) ‘‘Τουρισµός και Τοπική Ανάπτυξη’’ του ΑΠΘ, µε χρηµατοδότηση του Πράσινου Ταµείου.

“ΠΡΑΣΙΝΑ ΞΕΝΟ∆ΟΧΕΙΑ”

Η καθηγήτρια του ΑΠΘ και διευθύντρια στο ∆ιατµηµατικό Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών (∆.Π.Μ.Σ.) ‘‘Τουρισµός και Τοπική Ανάπτυξη’’, Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου, αναφερόµενη σε σε νέες τεχνολογίες που µπορούν να αξιοποιηθούν για να εξοικονοµηθούν φυσικοί υδάτινοι πόροι από την τουριστική βιοµηχανία σηµείωσε µεταξύ άλλων: «Χρειάζεται µια ορθολογική διαχείριση του νερού και υπάρχουν πολλές νέες τεχνολογίες που µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε. Για παράδειγµα µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε έξυπνες ψηφιακές εφαρµογές µειώνοντας την κακή χρήση του νερού και ενισχύοντας την καλή. Αυτό που µας ενδιαφέρει είναι να έχουµε µια ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιµατική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόµενα στο κοµµάτι των υποδοµών µας και να αξιοποιήσουµε όσο το δυνατόν περισσότερο τις έξυπνες εφαρµογές και τα διαδραστικά µέσα που έχουµε».

Η η κα Ανδρεοπούλου αναφέρθηκε ακόµα στη διάσταση των “πράσινων πιστοποιήσεων” σε καταλύµατα, καταστήµατα εστίασης, µουσεία κ.ά. και υπογράµµισε την ανάγκη ανάπτυξης θεµατικών µορφών τουρισµού που θα αφορούν όλες τις εποχές του χρόνου: «Μπορούµε να έχουµε χειµερινό τουρισµό, ορεινό, ποδηλατικό, αλιευτικό, καταδυτικό, οινολογικό κ.λπ.», τόνισε, ενώ ερωτηθείσα για το αν έχει γίνει συνείδηση αυτή η αναγκαία “στροφή” τη στιγµή που οι µεγάλες νέες επενδύσεις στον τοµέα του τουρισµού εξακολουθούν να κινούνται στο µοντέλο του µαζικού τουρισµού που έχει ανάγκη από µεγάλες ποσότητες φυσικών πόρων: «Νοµίζω ότι ηµερίδες όπως αυτή που έγινε στον Αποκόρωνα έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει όχι µόνο τους τουρίστες αλλά το κοινωνικό κεφάλαιο, τον τοπικό πληθυσµό και τους επιχειρηµατίες για να στραφούµε στο νέο µοντέλο τουρισµού: του πράσινου, έξυπνου, ανθεκτικά βιώσιµου τουρισµού απέναντι στην κλιµατική αλλαγή και το φαινόµενο του υπερτουρισµού». 

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ και συντονίστρια του συµφώνου συνεργασίας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ µε το Ελληνικών ∆ίκτυο των ∆ήµων µε Ποτάµια, Αντιγόνη Ζαφειράκου, µιλώντας για καλές πρακτικές στην εξοικονόµηση υδάτινων πόρων αναφέρθηκε σε δυνατότητες επανάχρησης και ανακύκλωσης νερού από ξενοδοχειακές µονάδες.

«Στα “πράσινα ξενοδοχεία” µπορεί να γίνει ανακύκλωση των επεξεργασµένων λυµάτων ή του “γκρίζου νερού” (νερού από νεροχύτες, πλυντήρια κ.λπ.). Όσο κι αν ακούγεται κακό, γίνεται σε όλο τον κόσµο. Αυτό το νερό µπορεί να χρησιµοποιηθεί για ανάγκες άρδευσης καλλιεργειών όπως οι ελιές», υπογράµµισε, ενώ διευκρίνισε ότι τέτοιου είδους επενδύσεις είναι προσιτές ως προς το κόστος τους για τους επιχειρηµατίες. «Θα χρειαστεί βέβαια να δοθούν κίνητρα και από τις κυβερνήσεις έτσι ώστε µικρά ή µεγάλα ξενοδοχεία να κάνουν αυτή την επένδυση πιο γρήγορα», επεσήµανε ενώ τόνισε ότι θα πρέπει και η Ε.Ε. που δείχνει ευαισθησία σε περιβαλλοντικά θέµατα να θεσµοθετήσει ενισχύσεις για την εφαρµογή τέτοιων τεχνολογικών σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ

ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Ο δήµαρχος Αποκορώνου Χαράλαµπος Κουκιανάκης στον χαιρετισµό του αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που έχει πάρει ο ∆ήµος Αποκορώνου για την “θωράκιση” του φυσικού περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων, όπως η αδειοδότηση στο όνοµα του ∆ήµου των πηγών και των υδροληψιών της περιοχής, τον συστηµατικό έλεγχο της ποιότητας των νερών, την εκτέλεση έργων για να υπάρχει επάρκεια νερού σε όλο τον Αποκόρωνα. «Χρειάζονται πολλά ακόµα όµως για να αναπτυχθεί ο Αποκόρωνας σε µια βιώσιµη βάση τουριστικής ανάπτυξης», τόνισε και µίλησε για τις ενέργειες που έχουν γίνει για την ενίσχυση των εναλλακτικών µορφών τουρισµού (πεζοπορικός, καταδυτικός, πολιτιστική διαδροµή που περιλαµβάνει 27 µνηµεία κ.ά.). 

Ερωτηθείς αν µπορεί να συνδυαστούν µεγάλες ξενοδοχειακές επενδύσεις που έχουν ανάγκη από µεγάλες ποσότητες νερού µε ένα µοντέλο βιώσιµου τουρισµού ο κ. Κουκιανάκης υπογράµµισε ότι είναι απαραίτητο να γίνεται ορθολογικότερη διαχείριση του νερού από όλους: «∆εν νοούνται σπατάλες νερού. Αυτό δεν αµφισβητείται», σηµείωσε και µίλησε για το έργο που εκτέλεσε ο ∆ήµος Αποκορώνου για να σταµατήσει η υπεράντληση από τη λίµνη του Κουρνά, το οποίο, όπως είπε, θα φέρει αποτελέσµατα µε το ταχυδιυλιστήριο που εκτελείται στο φράγµα των Ποταµών Αµαρίου, αλλά και για τη µελέτη που εκπονείται για τις πηγές Αρµένων µε τη συµβολή της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης Κρήτης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισµού, Κυριάκος Κώτσογλου, παρουσίασε τον στρατηγικό σχεδιασµό της Περιφέρειας Κρήτης για τον τουρισµό κάνοντας λόγο για ένα µοντέλο που θα προάγει τη «διάσηµη, ποικιλόµορφη, ανθεκτική, αειφόρο – πράσινη, έξυπνη, συνεργατική και ολιστική Κρήτη». Μίλησε για την ανάγκη ενός τουρισµού που θα απλώνεται σε όλο το νησί, παραθαλάσσιες περιοχές και ενδοχώρα, όλο τον χρόνο, και ο οποίος θα αντλεί τη δύναµή του από τις εµπειρίες που θα προσφέρει στον επισκέπτη.

Έκρουσε, πάντως, τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως ήδη ένα µεγάλο ποσοστό επισκεπτών εκτιµά ότι η Κρήτη δεν αναπτύσσεται βιώσιµα και είναι απαραίτητο να αποφευχθούν λάθη και χειρισµοί που θα υπονοµεύουν το µέλλον των τοπικών κοινωνιών και της τουριστικής οικονοµίας.

Στο θέµα των εναλλακτικών µορφών τουρισµού αναφέρθηκε, µιλώντας στα “Χ.ν.”, και ο ειδικός σύµβουλος του Συνδέσµου Ενώσεων Αγροτουρισµού Ελλάδας (ΣΕΑΕ), Νίκος Φραντζεσκάκης, τονίζοντας πως το υγρό στοιχείο, ποτάµια, λίµνες και θάλασσα, είναι ζωή αλλά και πλούτος για τις τοπικές κοινωνίες.

«∆ίνουν µια υπεραξία στις επιχειρήσεις που είναι κοντά αρκεί να τα σεβόµαστε και να µην καταστρέφονται», επεσήµανε. 

Έµφαση στην άρδευση

Ο δήµαρχος Ρεθύµνου, πρόεδρος ΠΕ∆ Κρήτης και Ε∆ΕΥΑ Γιώργος Μαρινάκης στον χαιρετισµό του αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη να δοθεί έµφαση στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και στην εξοικονόµηση νερού από την άρδευση όπου καταγράφεται και η µεγαλύτερη σπατάλη – απώλεια.

Άφησε δε αιχµές για την κυβερνητική µεταρρύθµιση για τις ∆ΕΥΑ λέγοντας πως εκεί που απαιτείται να υπάρξει µέριµνα και ρύθµιση είναι η άρδευση όπου αφορά περίπου το 90% του νερού: «Λένε ότι χάνουµε το 40% (της συνολικής ποσότητας των νερών). Το 40% στο 12% που είναι το πόσιµο νερό,  αντιστοιχεί 5%. Γι’ αυτό γίνεται ο πόλεµος; Μα το µισό από το 5% το διαχειρίζεται η ΕΥ∆ΑΠ µε τη ΕΥΑΘ. Άρα ο πόλεµος γίνεται για το 2,5%; Αυτό είναι γελοίο, όταν απουσιάζει η πολιτική βούληση, στρατηγική και χρηµατοδότηση σχεδίων για τον διαχωρισµό των δικτύων. Αν είχαµε διαχωρίσει τα δίκτυα ή αν υπήρχαν ρυθµιστικοί κανόνες στην άρδευση θα είχαµε εξοικονόµηση πάνω από 40%», ανέφερε, µεταξύ άλλων, ο κ. Μαρινάκης και υπογράµµισε παράλληλα ότι πρέπει απαραίτητα «να µάθουµε να ποτίζουµε σωστά». «Φτιάξτε έξυπνα συστήµατα στην άρδευση. Να φτιάξουµε έξυπνες και ωφέλιµες για τον τόπο καλλιέργειες οι παραγωγοί».

Τέλος, ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι το νερό δεν µπορούν να το ιδιωτικοποιήσουν γιατί υπάρχει το Σύνταγµα και το ΣτΕ και δήλωσε για µια ακόµα φορά την αντίθεσή του οποιοδήποτε τέτοιο σχέδιο. 

Αιχµές και ευχαριστίες Κουκιανάκη

Την ικανοποίησή του για την ουσιαστική συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο των εργασιών της ηµερίδας εξέφρασε µε ανακοίνωσή του ο δήµαρχος Αποκορώνου Χαράλαµπος Κουκιανάκης, αφήνοντας παράλληλα αιχµές για την απουσία της αντιπολίτευσης από τις εργασίες.

Όπως αναφέρει ο δήµαρχος, «από τις εργασίες της διηµερίδας αναδείχθηκαν θεµελιώδη συµπεράσµατα:

• Η προστασία του νερού ως δηµόσιου αγαθού είναι αδιαπραγµάτευτη.

• Η βιώσιµη διαχείριση των υδάτινων οικοσυστηµάτων αποτελεί µονόδροµο.

• Η τοπική ανάπτυξη πρέπει να στηρίζεται στον σεβασµό προς το περιβάλλον και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Σε αυτό το κλίµα ευθύνης και δηµιουργικού διαλόγου, οφείλουµε να επισηµάνουµε την απουσία της δηµοτικής αντιπολίτευσης. Η επιλογή της απουσίας από µια διαδικασία που αφορά τα θεµελιώδη διακυβεύµατα του τόπου µας συνιστά άρνηση συµµετοχής στον δηµοκρατικό διάλογο και στη διαµόρφωση του µέλλοντος του Αποκόρωνα».

Ο ίδιος τονίζει πως «ο ∆ήµος Αποκορώνου θα συνεχίσει, µε συνέπεια, σχέδιο και αποφασιστικότητα, να προωθεί:

• Τη βιώσιµη ανάπτυξη,

• Την υπεράσπιση των κοινών αγαθών,

• Το όραµα για ένα καλύτερο αύριο για τις επόµενες γενιές».

Ο δήµαρχος εκφράζει θερµές ευχαριστίες «σε όλους τους διακεκριµένους οµιλητές για τη συµβολή και την επιστηµονική τους τεκµηρίωση. Στους συνδιοργανωτές και προσωπικά στον κ. Γιάννη Γαρεδάκη, για την άψογη συνεργασία και τη συνεχή στήριξη. Στον καθηγητή του ΑΠΘ κ. Αντώνιο Σκαµνάκη, για την ουσιαστική συµβολή του στη διοργάνωση της διηµερίδας. Στο ∆ίκτυο ∆ήµων µε Ποτάµια, στο οποίο υπερήφανα ανήκουµε, για την ενεργό στήριξή του.

Στον Πρόεδρο του Πράσινου Ταµείου, κ. Ιωάννη Ανδρουλάκη, για την άµεση ανταπόκριση και τη χρηµατοδότηση της πρωτοβουλίας µας».

Καταλήγοντας, διαµηνύει πως «η διηµερίδα αυτή σηµατοδοτεί την αφετηρία µιας πιο δυναµικής και συλλογικής προσπάθειας για έναν Αποκόρωνα που προχωρά µπροστά, µε αυτοπεποίθηση και αίσθηµα ευθύνης».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα