Πρωτοφανείς καταστάσεις και μια απαράδεκτη επέμβαση στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα στον Παζινό, περιγράφει με επιστολή του ο πρώην αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Χρήστος Μυλωνάκης.
Αναλυτικά, ο κ. Μυλωνάκης αναφέρει τα εξής:
«την Τρίτη 27-10-2020, το μεσημέρι, ο τοπικός θρησκευτικός μας ηγέτης, ο οποίος, κατά τις Αρχές της Θρησκείας μας, αλλά και κατά το νόμο, είναι υποχρεωμένος να προστατεύει τους Ναούς και την Εκκλησιαστική περιουσία, συνοδευόμενος από κατά τίτλο άλλο θρησκευτικό μας ηγέτη, παριστάμενου και του ασκούντος καθήκοντα προέδρου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας μας Παζινού Ακρωτηρίου, με τη βοήθεια κλειδαρά, εσφράγισαν το γνωστό Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονα στο χωριό μας, αποκλείοντας την εις αυτό είσοδο και άσκηση των θρησκευτικών μας καθηκόντων, ως μελών της παραπάνω Ενορίας, αλλά και ως Χριστιανών Ορθόδοξων.
Η ενέργεια αυτή που είναι πρωτοφανής για τα Εκκλησιαστικά χρονικά, με βάση τα όσα είχαν εξελιχθεί τον τελευταίο καιρό, έχει ως σκοπό να εγκατασταθεί στον χώρο χωρίς να έχει προς τούτο δικαίωμα, η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας.
Η εν λόγω Μονή όμως, διά των νομίμων τότε εκπροσώπων της, στο πλαίσιο της διανομής της Μοναστηριακής Περιουσίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Οργανισμού Διαχείρισης Μοναστηριακής Περιουσίας (ΟΔΜΠ) κατ’ εφαρμογήν των νόμων περί του Ταμείου Εφέδρων Πολεμιστών, είχε απεμπολήσει τα δικαιώματα που είχε στο συγκεκριμένο Μοναστήρι (Μετόχι) και την κυριότητά του είχε αποκτήσει το Ελληνικό Δημόσιο διά του Ταμείου Εφέδρων Πολεμιστών Νομού Χανίων, το οποίο το μεταβίβασε κατά κυριότητα, νομή και κατοχή στην Ενορία Παζινού Ακρωτηρίου (Γκαλαγκάδω) με τον υπ’ αριθμ. 44802/1962 τίτλο κυριότητας, του τότε Νομάρχη Χανίων.
Από το 1962 μέχρι και σήμερα την ευθύνη για τη λειτουργία του Ναού και των γύρω από αυτόν εγκαταστάσεων, την είχε, όπως το Σύνταγμα και η Εκκλησιαστική Νομοθεσία ορίζουν, η Ενορία μας, οι ιερείς της οποίας λειτούργησαν με την ευλογία του εκάστοτε μητροπολίτη μας.
Με πρωτοβουλία της Ενορίας μας, η αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία συντήρησε τις κτηριακές εγκαταστάσεις.
Κατά τρόπο ομολογουμένως περίεργο, προ καιρού και μετά τη νέα σύνθεση του Ηγουμενοσυμβουλίου της Αγίας Τριάδας, αντιληφθήκαμε την τοποθέτηση, στην πρόσοψη του συγκροτήματος, πινακίδας, η οποία ως υποσημείωση ανέγραφε ψευδώς ότι η συγκεκριμένη Μονή είναι Μετόχιο.
Η αναφορά αυτή αφού δεν διευκρίνιζε ότι επρόκειτο για πρώην Μετόχιο, ήταν αναμφισβήτητα ψευδής, πλην όμως εξ’ αυτού και μόνο δεν ήταν δυνατόν να φαντασθούμε ότι τα δικαιώματα της Ενορίας μας θα γίνονταν αντικείμενο σφετερισμού.
Ακολούθησαν έγγραφες «πατρικές» παραινέσεις να βοηθήσουμε τον Άγιο Δορυλαίου να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του και να μνημονεύουμε το όνομά του ως Ηγουμένου της Μονής Αγίας Τριάδας μετά το όνομα του Οικουμενικού μας Πατριάρχη. Μετά την άρνηση των λαϊκών μελών του Εκκλησιαστικού μας Συμβουλίου, αλλά και της τοπικής κοινωνίας να υπακούσουν στις «παραινέσεις» αυτές, πράγμα που θα τους καθιστούσε υπαίτιους του αδικήματος της απιστίας και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος, είχαμε την «επέμβαση» τής 27ης Οκτωβρίου 2020.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας, αλλά και όλοι οι από το έτος 1962 υπηρετήσαντες την τοπική Εκκλησία Επίσκοποι και Μητροπολίτες, με τις συστηματικές παρουσίες τους στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου Ελεήμονα, κατά τη διάρκεια εορτών και πανηγυριών της Ενορίας, έδειχναν ξεκάθαρα ποιους εκτιμούσαν με την παρουσία τους.
Επίσης με την κατ’ έτος έγκριση των πεπραγμένων της Ενορίας μας, στα οποία και είχε θέση ο παραπάνω Ιερός Ναός, αποδέχονταν ως καλώς γενόμενα αυτά που σχετίζονταν με την προαναφερόμενη διανομή.
Είμαστε ένα μέρος από τους Έλληνες, αλλά και τους Χριστιανούς όλου του κόσμου, που αντιδράσαμε, ως οφείλαμε και όπως έπρεπε, στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Θα αντιδράσουμε, ως οφείλουμε και όπως πρέπει, κατά τους νόμους και το Σύνταγμά μας σε αυτά που, κατά τρόπο κυριολεκτικά πρωτοφανή, εξελίσσονται στην Ενορία μας.
Διερωτόμαστε μάλιστα για το εξής: Γιατί ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας δεν επεμβαίνει κατά τον ίδιο -με την Ενορία μας- τρόπο και σε άλλα Μετόχια που επίσης μεταβιβάστηκαν σε τρίτους από το Ταμείο Εφέδρων Πολεμιστών;
Αυτοί που καθοδήγησαν τον Σεβασμιότατο να λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση, του είπαν ότι εάν τελικώς το πρώην Μετόχιο του Αγίου Ιωάννου Ελεήμονα περιέλθει σε τρίτον για οποιονδήποτε λόγο, ανακτά τα επ’ αυτού δικαιώματα το Πνευματικό Κέντρο Χανίων ως διάδοχος του Ταμείου Εφέδρων Πολεμιστών;
Αυτό επιθυμεί η τοπική μας Εκκλησία;».
Χρήστος Μυλωνάκης
δημότης Χανίων