Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Απαραίτητη η συντήρηση των κλιματιστικών

Με τον υδράργυρο να ανεβαίνει αυτές τις μέρες, η δροσιά του κλιματιστικού είναι απόλαυση. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αλόγιστη χρήση τους και τη μη σωστή συντήρησή τους. Παράλληλα, προμηθευτές και συντηρητές κλιματιστικών μιλούν στα “Χ.Ν.” για το πως κινείται η αγορά σ’ αυτά τα είδη το φετινό καλοκαίρι. Οπως αναφέρει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ο Δημήτρης Βασσάλος, πνευμονολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) Τ.Ε.Ι. Αθήνας, έχει παρατηρηθεί από ιατρικές μελέτες ότι αυξάνονται οι παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, δέρματος, μυών και αρθρώσεων σε ανθρώπους που ζουν ή και εργάζονται σε χώρους με κλιματισμό. Αύξηση της νοσηρότητας κατά τους μήνες που γίνεται μεγαλύτερη χρήση των κλιματιστικών κατέγραψε ανάλυση στην Καλιφόρνια, με πρώτη αιτία νοσηρότητας  την πνευμονία, το άσθμα και τη Χ.Α.Π., ακολουθούσαν τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά. Σύμφωνα με τον κ. Βασσάλο, τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα υγείας στην Ελλάδα με τα οικιακά κλιματιστικά είναι: η φαρυγγίτιδα (επίμονη που κρατά 2 εβδομάδες), η ρινίτιδα, λόγω ξηρότητας των βλεννογόνων από τον αέρα που ανακυκλώνεται με το κλιματιστικό, ο πονοκέφαλος, η ψύξη μυών, η επιδείνωση αρθρίτιδας ή νευρίτιδας, η ξηρότητα δέρματος και η εμφάνιση δερματοπαθειών, η εμφάνιση αλλεργιών από μύκητες και σκόνη από τα φίλτρα του κλιματιστικού, η ξηροφθαλμία και η επιπεφυκίτιδα. Επίσης, από κλιματιστικά σε Νοσοκομεία, ξενοδοχεία και χώρους εργασίας, λόγω κακής συντήρησης των συστημάτων αποθήκευσης και μεταφοράς του νερού στον κλιματισμό, μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια που προκαλούν μια επικίνδυνη πνευμονία τη Legionela (νόσος των Λεγεωνάριων).

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

Ο κ. Βασσάλος μάς εξηγεί τι πρέπει να κάνουμε, ώστε η χρήση των κλιματιστικών να μην έχει επιπτώσεις στην υγεία μας. • Σωστή συντήρηση κλιματιστικών. • Καθαρισμός φίλτρων σε τακτά χρονικά διαστήματα. • Ρύθμιση σε 25 βαθμούς Κελσίου (ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας 25 – 26 βαθμούς Κελσίου και 65% υγρασία). • Συχνός αερισμός του χώρου (π.χ. λίγο ανοικτό το παράθυρο συνεχώς). • Οχι απότομες εναλλαγές κρύο – ζεστό και αντίστροφα. • Τέλος, αφενός δεν βάζουμε το κλιματιστικό σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και αφετέρου το σβήνουμε 20 λεπτά πριν βγούμε από το σπίτι ή το αυτοκίνητο, ώστε να προσαρμοστεί ο οργανισμός στη μεταβολή της θερμοκρασίας.

 

 

Σωστή συντήρηση από αυτούς που ξέρουν
«H χρονιά φέτος ξεκίνησε καλά, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον τόσο για την αγορά νέων κλιματιστικών, αλλά και στη συντήρηση των ήδη εγκατεστημένων. Ομως παρά την αυξημένη ζήτηση, οι καλές χρονιές ήταν πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση. Με δεδομένη, λοιπόν, τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, θεωρώ ότι θα είναι μια καλή χρονιά για τα κλιματιστικά». Αναφορικά με τις τιμές των κλιματιστικών ο κ. Κατσαφράκης σημείωσε ότι «αν και οι τιμές τα τελευταία χρόνια έχουν κάπως σταθεροποιηθεί και παρά τις προσπάθειες που γίνονται από τις εταιρείες να τις κρατήσουν χαμηλά, θεωρώ ότι ένα κλιματιστικό μικρής δυνατότητας είναι ακόμα ακριβό για τον περισσότερο κόσμο, αφού στοιχίζει όσο ένας βασικός μισθός ενός μέσου εργαζομένου». Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμα ότι «η τεχνολογία έχει εξελιχθεί και στον χώρο των κλιματιστικών. Τα κλιματιστικά πλέον προσφέρουν πολλές δυνατότητες, είναι σαφώς πιο οικονομικά ως προς την κατανάλωση ενέργειας, είναι φιλικά προς το περιβάλλον, είναι εντελώς αθόρυβα, ενώ παρέχουν καλύτερη και πιο υγιεινή ατμόσφαιρα μέσα στον χώρο μας. Ομως λόγω των πολλαπλών και εξελιγμένων λειτουργιών, είναι πιο ευαίσθητα σε βλάβες. Για να αποφύγουμε, λοιπόν, προβλήματα από την εγκατάσταση των νέων κλιματιστικών, αυτή θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο και πιστοποιημένο προσωπικό και αδειούχους ψυκτικούς». «Τα κλιματιστικά χρειάζονται συντήρηση κάθε χρόνο. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο θα προλάβουμε τυχόν σοβαρές βλάβες, αλλά πάνω απ’ όλα είναι ότι με τη σωστή συντήρηση προστατεύουμε την υγεία μας», κατέληξε ο κ. Κατσαφράκης.
Καλές τιμές
«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τον κόσμο για αγορά κλιματιστικών. Θα έλεγα ότι είναι αυτές οι θερμοκρασίες που ξεκίνησαν από τον Ιούνιο, είναι οι υψηλότερες της τελευταίας πενταετίας. Οι περισσότεροι τώρα καταναλωτές επιλέγουν κλιματιστικά τοίχου, κυρίως μικρά, για να τα τοποθετήσουν σε υπνοδωμάτια και μικρά καθιστικά, ενώ η ζήτηση για μεγάλα κλιματιστικά είναι αρκετά μειωμένη». Ο κ. Παρανυχιανάκης αναφορικά με τη συντήρηση και τις βλάβες του κλιματιστικού υπογράμμισε ότι «για να διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση και απόδοση το κλιματιστικό μας θα πρέπει κάθε χρόνο να προβαίνουμε στη συντήρησή του. Ετσι όχι μόνο αυξάνουμε τη διάρκεια ζωής του, αλλά και την ποιότητα στην παρεχόμενη ψύξη ή θέρμανσή του. Οπως είναι φυσικό μετά από χρόνια θα ξεκινήσουν να εμφανίζονται κάποιες βλάβες. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ανάλογα με τη βλάβη, τις περισσότερες φορές είναι πιο οικονομικό να αγοράσουμε κάποιο καινούργιο, παρά να επισκευάσουμε το ήδη παλιό μας. Αυτό το λέω γιατί οι τιμές αυτή τη στιγμή στα κλιματιστικά είναι πολύ καλές, ενώ παρατηρείται λόγω του ανταγωνισμού οι εταιρείες κάθε χρόνο να “ρίχνουν” τις τιμές. Οπότε ίσως τελικά τον καταναλωτή να τον συμφέρει η αγορά καινούργιου απ’ ό,τι η επισκευή, αν βέβαια η βλάβη είναι μεγάλη».
Αυξημένη ζήτηση για μικρά κλιματιστικά

«Λόγω της παρατεταμένης ζέστης που ξεκίνησε από νωρίς φέτος το καλοκαίρι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αγορά κλιματιστικού, κάτι που έχει να συμβεί αρκετά χρόνια, μιας και τα προηγούμενα είχαμε σχετικά δροσερούς καλοκαιρινούς μήνες. Οι τιμές τώρα στα κλιματιστικά είναι αρκετά καλές και προσιτές στον περισσότερο κόσμο, κάτι που έχει να κάνει και με τον ανταγωνισμό. Παρά τις προσιτές τιμές τα κλιματιστικά διαθέτουν προηγμένη τεχνολογία, ενώ όλα είναι τώρα πια και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης». Τα μικρά κλιματιστικά 9.000 btu με 12.000 btu έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση από τους καταναλωτές, για τον λόγο ότι οι περισσότεροι θέλουν να καλύψουν κυρίως τα υπνοδωμάτιά τους και μικρά καθιστικά. Λόγω της αυξημένης ζήτησης παρατηρούνται κάποιες ελλείψεις, κυρίως στα μικρά κλιματιστικά, αλλά αυτές αναπληρώνονται γρήγορα από τις εταιρείες». Ο κ. Λαβούτας υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα έγκειται στο ότι όλοι αφήνουν για την τελευταία στιγμή, λόγω ανεμελιάς κυρίως, τη συντήρηση του κλιματιστικού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να θέλουν να τους εξυπηρετήσουμε την ίδια στιγμή που θα έρθουν να μας ζητήσουν για να τους κάνουμε τη συντήρηση ή την επισκευή στο κλιματιστικό τους. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι πολύ δύσκολο και δημιουργεί πρόβλημα στους τεχνικούς μας, που αναγκάζονται να τρέχουν πανικόβλητοι για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες μας». Ο ίδιος επεσήμανε ακόμα ότι « η καλύτερη λύση είναι αρχές της άνοιξης ή τέλος φθινοπώρου ο κόσμος να καλεί τον τεχνικό να κάνει τη συντήρηση που χρειάζεται το κλιματιστικό. Ετσι δεν θα αναγκάζεται να περιμένει μέσα στο κατακαλόκαιρο και την αφόρητη ζέστη να εξυπηρετηθεί. Τόσο στα νέα κλιματιστικά που τοποθετούμε όσο και στη συντήρηση ή επισκευές των παλιών δίνουμε πάντα προτεραιότητα σε σπίτια που έχουν αρρώστους καθώς και σε επαγγελματικές στέγες».

Αγοραστικό ενδιαφέρον
«Με δεδομένη την οικονομική κρίση που συνεχίζεται, που έχει σαν αποτέλεσμα τη χαμηλή αγοραστική δύναμη του κόσμου, εν τούτοις στην αγορά των κλιματιστικών υπάρχει μεγάλη ζήτηση, γιατί η ζέστη μέσα στο σπίτι το καλοκαίρι δεν αντέχεται. Ετσι, ειδικά φέτος με τις υψηλές θερμοκρασίες που ξεκίνησαν από νωρίς, σε σχέση με άλλα χρόνια, στέλνει τον κόσμο στα καταστήματα πώλησης κλιματιστικών, όπου οι τιμές να σημειώσω ειδικά φέτος είναι πολύ προσιτές» σημειώνει ο κ. Σκορδυλάκης προσθέτοντας πως «το πρόβλημα για τα καταστήματα πώλησης των κλιματιστικών είναι ότι, όπως γίνεται πάντα, ο κόσμος πηγαίνει την τελευταία στιγμή να αγοράσει κλιματιστικό. Ολοι θέλουν να εξυπηρετηθούν αμέσως, κάτι που, όπως είναι φυσικό, είναι αρκετά δύσκολο και για να μη δυσαρεστήσουμε κανένα, το τεχνικό μας τμήμα δουλεύει και τις Κυριακές. Δίνουμε προτεραιότητα τόσο στην τοποθέτηση καινούργιου κλιματιστικού όσο και στη συντήρηση και επισκευή βλαβών σε σπίτια που έχουν ασθενείς καθώς και σε καταστήματα».

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα