“Φαγοπότι” εκατομμυρίων από συνδρομές και δωρεές που εισέπραττε από Δήμους και ιδιωτικές επιχειρήσεις όλης της χώρας “έστησε” οργάνωση εθελοντών πυροσβεστών εξαπατώντας κατά τη 12ετή, τουλάχιστον, δράση της ακόμη και τον Γερμανό υφυπουργό Εργασίας Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ.
Ο εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνεργασία παρέδωσε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα στη μη κερδοσκοπική οργάνωση, με την επωνυμία “Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών”.
Πέρα από τον Γερμανό αξιωματούχο, στα “δίχτυα” της οργάνωσης, που είχε έδρα τη Θεσσαλονίκη, έπεσαν δήμαρχοι, μέλη Δημοτικών Συμβουλίων και ιδιωτικές επιχειρήσεις, στους οποίους τα μέλη του Σωματείου παρουσίαζαν ψευδή στοιχεία ως προς τη δράση τους, αποσπώντας συνδρομές και χορηγίες, το συνολικό ύψος των οποίων, από το 2001 έως το 2013, ξεπερνά τα 2,5 εκατ. ευρώ.
Για την υπόθεση κατηγορούνται τρία άτομα – μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη, σε βαθμό κακουργήματος, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και ενεργητική δωροδοκία.
Όπως ανακοίνωσε, παρουσιάζοντας την υπόθεση, ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Αθηναγόρας Παζαρλής, το μη κερδοσκοπικό Σωματείο, έφτασε να ιδρύσει και να λειτουργεί 52 εθελοντικούς πυροσβεστικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, χωρίς όμως να έχει λάβει την προβλεπόμενη πιστοποίηση από το Πυροσβεστικό Σώμα και το ΕΚΑΒ.
«Προβάλλοντας τον εθελοντισμό και την προσφορά στις τοπικές κοινωνίες κατάφερναν να αποσπούν χρηματικά ποσά με τη μορφή συνδρομών ή χορηγιών», επεσήμανε ο Αθ. Παζαρλής.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας, Νίκος Δημητριάδης, πρόσθεσε πως η ετήσια συνδρομή έφτασε τα τελευταία χρόνια να προσεγγίζει τις 12.000 ευρώ.
Οπως προέκυψε, τα μέλη του Σωματείου έπειθαν τα θύματά τους ότι είχαν τη δυνατότητα να ιδρύουν πυροσβεστικούς σταθμούς, να επιχειρούν σε κατασβέσεις πυρκαγιών και να συμμετέχουν σε περιστατικά διακομιδής τραυματιών.
Ο δε στόλος των πυροσβεστικών οχημάτων και ασθενοφόρων, που διέθετε η οργάνωση, είχε παραχωρηθεί με τη μορφή δωρεάς από χώρες της Ευρώπης και επρόκειτο για παλιά μεταχειρισμένα οχήματα. «Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά δεν έφεραν πινακίδες κυκλοφορίας, δεν είχαν ταξινομηθεί, δεν είχαν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας, δεν είχαν περάσει τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους, δεν ήταν ασφαλισμένα και σε κάθε περίπτωση δεν έφεραν τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία πιστοποιητικά καταλληλότητας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το ΕΚΑΒ», τόνισε ο Αθ. Παζαρλής.
Ανέφερε ακόμη ότι ο κατηγορούμενος ως πρόεδρος του εθελοντικού σωματείου προκειμένου να επιτύχει συνεργασία με τους Δήμους αποπειράθηκε να δωροδοκήσει αξιωματούχους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο διευθυντής της Ασφάλειας διευκρίνισε, πάντως, ότι οι δωρητές δεν μπορούσαν να γνωρίζουν για την παράνομη δράση της οργάνωσης.