Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Απειλή από νέο έντομο και για καλλιέργειες στα Χανιά

Κινητοποίηση Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης

Σήμα κινδύνου για την εμφάνιση και στα Χανιά του επιβλαβούς εντόμου Spodoptera Frugiperda από τη “Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής”. Η υπηρεσία χθες με έγγραφο προς τα καταστήματα με γεωπονικά είδη, γεωπόνους, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς επισημαίνει το πρόβλημα.

Χαρακτηριστικά τονίζει πως «ο επιβλαβής οργανισμός καραντίνας Spodoptera frugiperda εντοπίστηκε και στην Π.Ε. Χανίων σε δείγματα από παγίδες του επίσημου δικτύου επισκοπήσεων».
Όπως είπε στα “X.ν.” η προϊσταμένη της “Διεύθυνση Αγροτικής Αναπτυξης και Κτηνιατρικής” της Π.Ε. Χανίων κ. Μάνια Μυλωνάκη το έντομο πλήττει κυρίως την πιπεριά και την μελιτζάνα και υπάρχει ο φόβος ότι σε επόμενο στάδιο θα κινδυνεύσει και η τομάτα υπαίθρια και θερμοκηπιακή.
Το ζήτημα απασχολεί τους παραγωγούς.

Ο κ. Θοδωρής Ραϊσάκης από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λαφονησίου – Χρυσοσκαλίτισσας μας επεσήμανε πως στην περιοχή τους μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί το έντομο ωστόσο υπάρχει ανησυχία καθώς θα προστεθεί άλλο ένα πρόβλημα στα ήδη οξυμένα ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν.
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης εκτός από την Π.Ε. Χανίων, η παρουσία του εντόμου Spodoptera frugiperda έχει επιβεβαιωθεί επίσημα στις Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ανατολικής Αττικής, Εύβοιας και Λέσβου. «Σε όλες αυτές τις Περιφερειακές Ενότητες έχουν γίνει συλλήψεις ακμαίων του εντόμου σε φερομονικές παγίδες του επισήμου δικτύου επισκοπήσεων της χώρας. Επιπλέον, στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου έχουν βρεθεί και προνύμφες του εντόμου σε αγρούς» τονίζεται στο σχετικό έγγραφο.
«Το είδος Spodoptera frugiperda ανήκει στην οικογένεια Noctuidae των λεπιδοπτέρων και είναι εξαιρετικά πολυφάγο. Έχει καταγραφεί σε πάνω από 350 είδη φυτών ξενιστών από περισσότερες από 75 οικογένειες και προτιμά κυρίως τα αγρωστώδη. Εκτός από τα αγρωστώδη, σημαντικές ζημιές προκαλεί και σε καλλιέργειες όπως βαμβάκι, κράμβες, κολοκυνθοειδή, φιστίκια, μηδική, κρεμμύδι, φασόλια, γλυκοπατάτα, τομάτες και άλλα σολανώδη (μελιτζάνες, πιπεριές, καπνός) και σε αρκετά καλλωπιστικά φυτά. Η ζημιά μπορεί να μειώσει σημαντικά την παραγωγή, ιδιαίτερα όταν το Spodoptera frugiperda απαντά σε μεγάλους πληθυσμούς» σημειώνεται.

Το Spodoptera frugiperda είναι έντομο των τροπικών και υποτροπικών περιοχών της Αμερικής, πριν από 7 χρόνια εντοπίσθηκε στη Νιγηρία της Αφρικής και σήμερα σε περισσότερες από 30 χώρες της Ηπείρους αυτής, ενώ από το 2023 διαπιστώθηκε στο έδαφος της Κύπρου καθώς θεωρείται πως οι κλιματικές συνθήκες στη Μεσόγειο είναι κατάλληλες για την εγκατάσταση του εντόμου που διαθέτει μεγάλο αριθμό κατάλληλων φυτών ξενιστών.
Το έντομο έχει μεγάλο αριθμό γενεών ανά έτος και τα ενήλικα έχουν την ικανότητας πτήσης μέχρι και 100 χιλιόμετρα την ημέρα (!), ενώ η μετακίνηση τους σε μεγάλες αποστάσεις μπορεί να γίνει μέσω αέριων μαζών.

ΕΗΝΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΣΠΕΡΙΔΑ

Περισσότερες λεπτομέρειες για το έντομο και τους τρόπους αντιμετώπισης του αναμένεται να ακουστούν στην εσπερίδα που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη με θέμα: “Πρώτη εμφάνιση του, για την πρώτη εμφάνιση του εντόμου – εχθρού καραντίνας “Spodoptera fruigipedra” που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης με τη συμμετοχή του “Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου” . Η εσπερίδα διοργανώνεται στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα «Ν. Ψυλλάκης» του “Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου” του ΕΛΓΟ Δήμητρα στο Αγροκήπιο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής εισηγήσεις:
•18:30 – 19:00: «Το έντομο Spodoptera frugiperda και η εμφάνιση του σε περιοχές της Κρήτης»
Ομιλητής: Δρ. Δημήτριος Παπαχρήστος, Ερευνητής Α’, Επιστημονική Διεύθυνση Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ).
•19:00 – 19:30: «Φυτοϋγειονομικά μέτρα για τον επιβλαβή οργανισμό Spodoptera frugiperda στα πλαίσια των κανονισμών της ΕΕ 2016/2031 και 2023/1134»
Ομιλητής: κ. Χρήστος Αραμπατζής, Γεωπόνος MSc, Προϊστάμενος Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ).
•19:30 – 20:00: «Η αντιμετώπιση των λεπιδοπτέρων της οικ. Noctuidae, με έμφαση στο είδος Spodoptera frugiperda». Ομιλητής: Δρ Εμμανουήλ Ροδιτάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωργικής Εντομολογίας και Φαρμακολογίας, Πρόεδρος Τμήματος Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ).

Αντίστοιχη εσπερίδα πραγματοποιήθηκε στην Ιεράπετρα, όπου ακολούθησε συζήτηση-διάλογος για το θέμα που έχει προκύψει για την αντιμετώπιση του και τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν βάσει των κανονισμών της Ευρωπαικής νομοθεσίας. «Η πρόληψη, η ενημέρωση και η συνεργασία αποτελούν το καλύτερο «εργαλείο» για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του επιβλαβούς αυτού οργανισμού. Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους επιστημονικούς φορείς, υλοποιεί τις ενημερωτικές αυτές εκδηλώσεις σε όλη την Κρήτη προκειμένου οι αγρότες να έχουν επαρκή επιστημονική ενημέρωση για το θέμα» δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα