Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Απειλή για το δάσος της Ανώπολης

» Αδύνατη η καταπολέμησή του λόγω έλλειψης κονδυλίων

07

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ
dmaridakis@yahoo.gr

Το παρασιτικό έντομο Marchalina Hellenica ή “εργάτης του πεύκου”,  όπως είναι γνωστό, εξακολουθεί να κατατρώει εδώ και χρόνια το δάσος της Ανώπολης καθώς λόγω έλλειψης κονδυλίων δεν έχει καταστεί ακόμα δυνατή η καταπολέμησή του.

Στο μεταξύ, οι ήπιες παρεμβάσεις και οι αθλητικές δράσεις, όπως αγώνες ποδηλασίας και τοξοβολίας, που αναπτύχθηκαν στην περιοχή μετά το 2010 μέσω του ευρωπαϊκού έργου Sylvamed (“Μεσογειακά Δάση για Ολους”) αναμένεται να συνεχιστούν και μετά τη λήξη του προγράμματος, όπως ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Σφακίων Παύλος Πολάκης.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Το πρόβλημα που έχει εμφανιστεί στο δάσος της Ανώπολης τα τελευταία χρόνια -και το οποίο έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής σοβαρές ζημιές στα πεύκα των Σφακίων- τέθηκε από τους δημοσιογράφους στη διευθύντρια Δασών Χανίων Πολύμνια Σκλαβάκη στο περιθώριο της εκδήλωσης για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος  “Sylvamed”, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.).
«Πράγματι υπάρχει πρόβλημα τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η Διεύθυνση Δασών είχε προειδοποιήσει έγκαιρα ότι η υπερφόρτωση με τον μύκητα Marchalina του συγκεκριμένου δάσους θα επέφερε προβλήματα όπως και έγινε», σημείωσε η κα Σκλαβάκη και πρόσθεσε: «Εχουν τρέξει πολλά προγράμματα για να ερευνηθεί γιατί ο συγκεκριμένος μύκητας, ενώ αλλού δεν καταστρέφει το δάσος και αποφέρει σημαντικά οφέλη στους μελισσοκόμους, στον συγκεκριμένο χώρο δεν λειτούργησε έτσι. Σίγουρα πάντως δεν υπήρξε μελέτη και σχεδιασμός για τον συγκεκριμένο μύκητα και επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι στα Χανιά και άλλες περιοχές όπου έγινε εισαγωγή του, όπως στους Αγίους Αποστόλους, δεν ευδοκίμησε -ίσως και ευτυχώς- λόγω του διαφορετικού είδους των πεύκων».
Συνεχίζοντας η κα Σκλαβάκη τόνισε ότι η Δασική Υπηρεσία έχει θέσει στους άμεσους σχεδιασμούς της να εκδοθεί μια ειδική δασική διάταξη για την απόληψη της ξυλείας και συμπλήρωσε ότι «υπάρχει μελέτη, αλλά απομένει να βρεθεί χρηματοδότηση και να επικαιροποιηθεί, ώστε να απομακρυνθούν οι ξηράνσεις χωρίς υπολείμματα και χωρίς να είναι σε βάρος του συστήματος για να μπούμε σε μια πορεία παραπέρα διαχείρισης». «Η αλήθεια είναι ότι και εμάς μας ενοχλεί και μας προβληματίζει ότι η συγκεκριμένη δασώδης περιοχή γειτνιάζει με τον Εθνικό Δρυμό», επεσήμανε η δ/ντρια Δασών, ενώ ερωτηθείσα για το αν έχουν εντοπιστεί κρούσματα μετάδοσης του παρασίτου σε άλλες περιοχές απάντησε: «Εχουμε δει κρούσματα σε κάποιες περιοχές πιο ορεινά, αλλά μένει να διερευνηθεί το θέμα».
Για το ίδιο θέμα εξέφρασε την ανησυχία του και ο δήμαρχος Σφακίων Παύλος Πολάκης, ο οποίος, αφού τόνισε ότι «ευτυχώς οι προβλέψεις της πλήρους καταστροφής δεν επιβεβαιώθηκαν», λόγω των παρεμβάσεων που έκανε το Δασαρχείο και άλλοι Φορείς, σημείωσε: «Το πρόβλημα, ωστόσο, υπάρχει. Είναι εντοπισμένο στο χαμηλό δάσος της Ανώπολης και ευτυχώς δεν έχει επεκταθεί δυτικά, προς τον κυρίως ορεινό όγκο και τον πευκώνα που πηγαίνει προς Σαμαριά».
Ο κ. Πολάκης επεσήμανε ακόμα ότι η μόνη λύση είναι η βιολογική καταπολέμηση με παγίδες που έλκουν τα αρσενικά έντομα σταματώντας κατά αυτό τον τρόπο τον πολλαπλασιασμό του πληθυσμού. «Αυτό σημαίνει όμως μια αρκετά γενναία χρηματοδότηση κι επειδή ως Δήμος είχαμε να λύσουμε πολλά προβλήματα για να βάλουμε τον τόπο μας σε μια τροχιά ανάπτυξης, με αυτό το θέμα είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε ασχοληθεί όσο πρέπει. Ζητήσαμε βέβαια τη βοήθεια που έχουμε ανάγκη, αλλά χωρίς ανταπόκριση. Από την άλλη, δυνατότητα να το υλοποιήσουμε εμείς με τους δικούς μας πόρους δεν υπάρχει. Πιστεύω όμως ότι ένα επόμενο πρόγραμμα από το Μ.Α.Ι.Χ. θα μπορούσε να συμβάλει στην καταπολέμηση του παρασίτου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πολάκης.

ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ “SYLVAMED”
Δράσεις ανάδειξης του ορεινού όγκου των Σφακίων

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μ.Α.Ι.Χ., παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος “Sylvamed”, το οποίο ολοκληρώνεται στα τέλη Αυγούστου και συντονίζεται από το Ευρωπαϊκό Δασικό Κέντρο, ενώ συμμετέχουν σε αυτό ερευνητικά και ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Γαλλίας, Ιταλίας και Σλοβενίας και από την Ελλάδα το Μ.Α.Ι.Χ., σε συνεργασία με τον Δήμο Σφακίων και αρωγούς το Δασαρχείο Χανίων, τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, αλλά και τον Ποδηλατικό Ομιλο “Τάλως” και τη Σκοπευτική Λέσχη Κρήτης.
«Οι ενέργειες που κάναμε με έδρα την Ανώπολη είχαν σκοπό να δημιουργήσουν προοπτικές και δυνατότητες στην ευρύτερη περιοχή και να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στα υπάρχοντα προϊόντα», τόνισε ο διευθυντής του Μ.Α.Ι.Χ. Γιώργος Μπαουράκης και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό αναστηλώθηκε το μονοπάτι από την Ανώπολη στις Πάχνες και διοργανώθηκαν αγώνες τοξοβολίας και ποδηλασίας.
«Μια άλλη δράση ήταν να τυποποιήσουμε, να προωθήσουμε και να βοηθήσουμε στη διακίνηση του τοπικού μελιού, ενώ δημιουργήθηκε κι ένας βοτανικός οδηγός με όλα τα ενδημικά είδη που υπάρχουν κατά μήκος του μονοπατιού Ανώπολη – Πάχνες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπαουράκης, ενώ ο δήμαρχος Σφακίων Παύλος Πολάκης επεσήμανε ότι, παρά τη λήξη του προγράμματος, ο Δήμος θα συνεχίσει τις εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη ορεινή περιοχή. Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε, σκοπός είναι να καθιερωθούν ως θεσμός οι αγώνες ποδηλασίας, τοξοβολίας, ενώ τόνισε ότι φέτος τον Οκτώβριο θα διοργανωθεί δοκιμαστικά ένας αγώνας ορεινού τρεξίματος με αφετηρία το Λουτρό και τερματισμό στην Ανώπολη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα