Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Απειλή για καλλιέργειες από έντομο που εμφανίστηκε στην Κρήτη

Λήψη µέτρων από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο

Με ένα πυκνό δίκτυο παγίδων στην Ανατολική Κρήτη (Ηράκλειο και Λασίθι) θα επιχειρηθεί να καταγραφεί η διείσδυση του Spodoptera Frugiperda, του λεπιδόπτερου – εντόµου που εµφανίστηκε τελευταία στη χώρα. Ένα έντοµο που πλήττει σε µεγάλο βαθµό κηπευτικά όπως τις τοµάτες, τις πιπεριές, τις µελιτζάνες αλλά και τις πατάτες και τα σιτηρά.

Όπως ανέφερε στα “Χ.ν.” ο κ. Παναγιώτης Μυλωνάς Αναπληρωτής Γενικός ∆ιευθυντής του “Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου” το Spodoptera Frugiperda «είναι ένα έντοµο καραντίνας που σηµαίνει ότι διέπεται από συγκεκριµένη νοµοθεσία της Ε.Ε. και της χώρας µας. Εποµένως πρέπει να ληφθούν συγκεκριµένα µέτρα οριοθέτησης της παρουσίας του εντόµου και να ληφθούν µέτρα που να στοχεύουν στην εκρίζωση του εντόµου από την περιοχή που εµφανίστηκε. Η αντιµετώπιση στα πρώτα στάδια της εµφάνισης τους γίνεται µε συντονισµό του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης µε στόχο την εκρίζωση του εντόµου. ∆εν έχει να κάνει µε τη µεµονωµένη προσπάθεια του κάθε παραγωγού».

Και στην Ανατολική Κρήτη εµφανίστηκε το Spodoptera Frugiperda, του λεπιδόπτερο- έντοµο που πλήττει τοµάτες, πιπεριές, µελιτζάνες κα. (φωτ. wikipedia)

Ήδη το “Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο” εργάζεται πως αυτήν την κατεύθυνση και οι περιοχές όπου εµφανίστηκε το έντοµο (Ηράκλειο, Λασίθι, Αν. Αττική, Εύβοια, Λακωνία) οριοθετούνται µέσα από ένα πρόγραµµα επισκοπήσεων που χρηµατοδοτείται από ο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων. «Τώρα βάζουµε ένα πολύ πυκνό δίκτυο παγίδων σε όλες τις περιοχές µε στόχο να οριοθετήσουµε που βρίσκεται το έντοµο. Είναι σηµαντικό πως βρήκαµε το έντοµο και το βρήκαµε έγκαιρα πριν ακόµα δούµε σηµαντικές προσβολές µε τις συλλήψεις του σε παγίδες» σηµειώνει ο κ. Μυλωνάς.
Οι κατά τόπους ∆ιευθύνσεις Αγροτικής Οικονοµίας έχουν πάρει τις κατάλληλες παγίδες και τις τοποθετούν σε ένα πυκνό δίκτυο ώστε τις επόµενες ηµέρες «να έχουµε κάποια αποτελέσµατα γιατί µπορεί και τα φαινόµενα της παρουσίας του να είναι περιστασιακά. Γιατί αυτά τα έντοµα είναι µεταναστευτικά µπορεί να πετάξουν χιλιάδες χιλιόµετρα αλλά να µην έχουν έλθει µεγάλο αριθµοί τους ή να µην ευνοεί η εποχή για την εγκατάσταση τους» εξηγεί ο ερευνητής.
Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί αν δουν οτιδήποτε ασυνήθιστο καλό είναι να ειδοποιήσουν άµεσα της ∆ιευθύνσεις Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής. Το Spodoptera Frugiperda δεν µπορεί να το ξεχωρίσει εύκολα ο παραγωγός, ούτε την προσβολή του σε σύγκριση µε άλλα λεπιδόπτερα αλλά απαιτείται η εργαστηριακή τους ανάλυση και έρευνα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα