Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025

Απειλή για καλλιέργειες στην Κρήτη από την κλιματική αλλαγή

■ Ευνοείται η εισβολή μυγών που προσβάλλουν φρούτα και λαχανικά
■ Επισημάνσεις σε συνέδριο στην Αυστραλία με πρόεδρο Χανιώτη επιστήμονα

Απειλή για καλλιέργειες στην Κρήτη φέρνει η κλιματική αλλαγή καθώς ευννοεί τις εισβολές εξωτικών ειδών μύγας, όπως το είδος B. Dorsalis, το οποίο προσβάλλει φρούτα και λαχανικά.

Για το λόγο αυτό, απαιτείται εντατική συνεργασία σε διεθνές επίπεδο ώστε να προστατευτεί αποτελεσματικά η αγροτική παραγωγή.
Τα παραπάνω αποτελούν συμπεράσματα του 11ου διεθνούς συμποσίου για τις “Μύγες Οικονομικής Σημασίας”, όπως ο δάκος της ελιάς και η μύγα της Μεσογείου, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.
Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής ήταν ένας Χανιώτης: ο Δρ. Πολυχρόνης Ρεμπουλάκης, εντομολόγος – διευθυντής εντομολογικών ερευνών στο Υπουργείο Γεωργίας της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας.

Οπως σημειώνει ο κ. Ρεμπουλάκης, «πολές ομιλίες εστίασαν στο πώς οι μύγες εξαπλώνονται και εγκαθίστανται σε νέες περιοχές μέσω του αυξημένου όγκου εμπορίου φρουτων και λαχανικων, αλλα κυρίως λογω της κλιματικής αλλαγής. Ενα από τα ευρήματα σχετικά με την περιοχή της Κρήτης και παρόμοιων περιοχών (νότια Μεσόγειο) είναι ότι κινδυνεύουμε από εισβολές εξωτικών ειδών όπως ο B.dorsalis που θα είναι πολύ επιζήμια αν εγκατασταθούν καθώς προσβάλλουν παρόμοιους ξενιστές με την Μύγα της Μεσογείυυ, αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό και νωρίτερα στην ωρίμανση τους. Πολλές παρουσιάσεις επίσης ήταν σχετικές με νέες τεχνολογίες αντιμετώπισης των μυγών (βιολογική καταπολέμηση, βιοτεχνολογικές λύσεις, νέες παγίδες). Ενα από τα βασικά συμπεράσματα του συνεδρίου ήταν ότι μόνο με εντατική συνεργασία σε διεθνές επίπεδο είναι δυνατόν να προστατευτεί αποτελεσματικά η αγροτική παραγωγή και επίσης ότι η βιοασφάλεια είναι ένα πολύ σημαντικό πεδίο και οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύουν σε αυτό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το διεθνές Συμπόσιο για τις μύγες οικονομικής σημασίας (όπως ο δάκος της ελιάς και η μυγα της Μεσογείου, γνωστα και τα δύο στην Κρήτη) είναι η σημαντικότερη επιστημονική συνάντηση για αυτή την κατηγορία παρασίτων που επηρρεάζει περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής φρούτων και λαχανικών. Το πρώτο Συμπόσιο είχε λάβει μέρος στην Αθήνα το 1982, και το δευτερο στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμβάρι το 1986, με πρόεδρο της οργανωτικης Επιτροπής τον Καθηγητή Αριστείδη Οικονομόπουλο. Εκτοτε, διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια και σε ενα διαφορετικό μέρος του κόσμου. Φέτος, το ενδέκατο συμπόσιο πραγματοποιηθηκε στο Σύδνεϊ της Αυστραλίας από τις 13 έως τις 18 Νοεμβρίου 2022».

Η μύγα B. Dorsalis.

Αυτή η συνάντηση «συγκεντρώνει παραδοσιακά περισσότερους από 300 επιστήμονες, υπέυθυνους φυτοπροστασίας, φοιτητές και άλλους ενδιαφερόμενους από περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι συμμετέχοντες ανταλλάσσουν γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με τη βιολογία, την οικολογία και τη διαχείριση της μύγας σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Η συναντηση αυτή είναι ιδανικη για την παρουσιάση των τελευταίων επιστημονικών επιτευγμάτων, για συζητήσεις γύρω απο τεχνολογικές εξελίξεις και διεθνή συνεργασία σχετικά με αυτά τα σημαντικά γεωργικά παράσιτα και τις στρατηγικές καταπολέμησής τους με βιώσιμο τρόπο, προωθώντας το παγκόσμιο εμπόριο και την αγροτική ανάπτυξη και διατροφική ασφάλεια.
Το φετινό συμπόσιο ήταν το πρώτο που έγινε σε υβριδική μορφή (δια ζωσης και εξ αποστασεως ομιλιες και παρακολουθηση), παρέχοντας την δυνατότητα και σε όσους δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν στην Αυστραλία να συμμετέχουν διαδικτυακά».
Ο ίδιος τόνισε ότι «από το πρώτο συμπόσιο το 1982, στόχος αυτών των συναντήσεων είναι να συγκεντρώσουν επιστήμονες, ερευνητές, ρυθμιστικούς φορείς, φορείς χρηματοδότησης και όλους όσους εμπλέκονται σε οργανισμούς φυτοπροστασίας και φυτοϋγειονομικά επιχειρησιακά προγράμματα. Κάθε τέσσερα χρόνια, αυτά τα συμπόσια μοιράζονται γνώσεις, τεχνολογίες και εμπειρίες σχετικά με μύγες φρούτων οικονομικής σημασίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Macquarie University Theatre, στο North Ryde Campus, με εξαιρετική διοικητική υποστήριξη από την The Conference Company».
Στο συμπόσιο συνολικά συμμετείχαν 243 επιστήμονες αυτοπροσώπως (46 χώρες) και 109 διαδικτιακά (33 χώρες) ενώ έγιναν 60 προφορικές παρουσιάσεις σε 10 θεματικές περιοχές, που κυμαίνονται από τη βασική βιολογία έως εθνικα επιχειρησιακά προγράμματα καταπολέμησης από όλο τον κόσμο, 157 ποστερ, συζητήθηκαν σε ειδικές συνεδρίες και έγιναν και 2 τεχνικές περιηγήσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα