Μια υπερδύναμη, η Ρωσία, μόνιμο μέλος του Σ. Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., απειλεί και προτάσσει πυρηνικό πόλεμο εναντίον όσων θεωρεί εχθρούς της, που υπονομεύουν τα συμφέροντα της. Η φράση του Πούτιν ότι «αυτό δεν είναι μπλόφα», έχει κινητοποιήσει τη Δύση, η οποία, κατά τον Ρώσο πρόεδρο, θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία. Η απειλή πυρηνικού κινδύνου είχε χρησιμοποιηθεί μεσούσης της εισβολής στην Ουκρανία.
Τώρα ο Πούτιν, που βλέπει τις πρόσφατες αποτυχίες των στρατευμάτων του, παίζοντας το τελευταίο του χαρτί, προσπαθεί να επιβληθεί με άλλους τρόπους. Κάνει τη μερική επιστράτευση για 300.000 εμπειροπόλεμους εφέδρους, πράγμα για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμια πόλεμο, προγραμματίζει δημοψηφίσματα στα κατεχόμενα Ντονέτς και Ζαπορίζια και εκτοξεύει απειλές χρησιμοποίησης με ό,τι όπλα έχει στη διάθεση του με το δικαίωμα της άμυνας εναντίον της Δύσης, η οποία του έχει κηρύξει διπλωματικο-οικονομικό πόλεμο.
Ο Ρώσος πρόεδρος, στο ολιγόλεπτο διάγγελμά του, που έγινε ταυτόχρονα με την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., στην οποία δεν παρέστη, εκτός της επισήμανσης ότι η Δύση θέλει να καταστρέψει τη χώρα του, όπως διέλυσε την ΕΣΣΔ με τη συμμετοχή του Γέλτσιν, τόνισε ότι «αν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, θα χρησιμοποιήσουμε τα διαθέσιμα μέσα, να προστατεύσουμε τη Ρωσία…». Υπενθύμισε ο Πούτιν ότι οι περιοχές Ντονέτς και Ζαπορίζια, στις οποίες στήνονται κάλπες δημοψηφίσματος, με το ερώτημα της ενσωμάτωσης στη Ρωσική Ομοσπονδία ή όχι, είχαν καταληφθεί απ’ τους νεοναζί και απελευθερώθηκαν απ’ τους Σοβιετικούς. Θεωρείται ότι το αποτέλεσμα είναι δεδομένο υπέρ του «και».
Οι εξελίξεις εξαρτώνται από τη στάση της Δύσης έναντι της Ουκρανίας και απ’ τις προθέσεις των ισχυρών της Ανατολής, Κίνας και Ινδίας, στις οποίες βασίζεται ο Πούτιν, αλλά αποστασιοποιούνται σιγά-σιγά απ’ αυτόν. Το ενδεχόμενο να χάσει και τον Ερντογάν, ο οποίος «ρίχνει άδεια να πιάσει γεμάτα» στη Δύση, δεν αποκλείεται να συμβεί.
Για τούτο υπάρχει ανησυχία, μήπως, επειδή απομονώνεται, πραγματοποιήσει αυτά που λέει. Υπ’ όψιν ότι η Ρωσία διατηρεί σημαντικό αριθμό πυρηνικών κεφαλών, που μπορεί να χρησιμοποιήσει εντός της Ουκρανίας. Αν γίνει αυτό, η Δύση έχει δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα.
Το αφήγημα της επικράτησης της Ρωσίας είναι η σταθερή συνέχεια, που δεν έχει αλλάξει απ’ την εποχή των Τσάρων, του Λένιν και των διαδόχων του μέχρι τον Χουρτσόφ και τον Πούτιν. Η ειρήνη δεν έπαψε να βρίσκεται υπό έντονη αμφισβήτηση.
Ο κίνδυνος του ολέθρου ελλοχεύει και η παγκόσμια κοινωνία είναι εύκολο να προσβληθεί από τ’ αποτελέσματα ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος.